Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KEY' e ilgi az oldu, ilk gün 362 bin kişi 213 milyon YTL aldı (29.07.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Temmuz 2008

Yaklaşık 8,5 milyon kişiyi ilgilendiren Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri dün başladı. İlk gün Ziraat Bankası şubelerinde kuyruklar oluşurken bankanın yolunu tutanlar tahmin edilenin altında kaldı.

 

İlk gün için yaklaşık 750-850 bin kişi beklenirken KEY parası almak için 362 bin kişi, bankanın yolunu tuttu. Toplam ödeme miktarı ise 213 milyon 690 bin YTL oldu. Yetkililer, tahminlerden az sayıda kişi gelmesini sıcak hava ve düşük miktarda para alacak olanların sayısının çok olmasına bağladı. 3 milyon 800 bin kişi, 50 YTL ve altında KEY parası alacak. Yetkililer, bazı şubelerde yoğunluk yaşanmasının ise alacağı paranın miktarını öğrenmek isteyenlerden kaynaklandığını söyledi.

 

Parasını almak için bankaya giden hak sahipleri, kendilerine verilen paradan memnun değil. Askerî bir kurumdan emekli olan Yeşim Aksoy, 1.240 YTL aldığını belirterek, "Paramı alırken hiçbir sıkıntı yaşamadım. Bu bize bir hediye gibi oldu. Ama faizlerini de göz önüne aldığınızda daha fazla olması gerekirdi." dedi. Banka önünde uzun süre beklediği halde boş dönenler de oldu. Ali Yaşer, 32 yıl çalıştığı halde para alamadı. Köy Hizmetleri'nden birinci dereceden emekli olduğunu belirten Yaşer, "Bankamatikten baktım herhangi bir ödeme yok. Resmî dairede çalıştım. Kaybolması mümkün değil." açıklamasında bulundu. İtiraz hakkını kullanacağını anlatan Yaşer, 22 yıl öğretmenlik yapan eşinin de 181 YTL alabildiğini belirtti. Özel bir şirkette çalışan İsmail Kılıç ise KEY kesintisinin 1991 Ocak'tan itibaren yapıldığını, ancak 272 yeni lira alabildiğini söyledi. Kılıç, "İtiraz edeceğim." diye konuştu. Özel bir şirkette çalışan Sedat Aytürk ise çalıştığı dönemde KEY kesintisinin tam olarak yapıldığını ve 1.095 yeni lira aldığını kaydetti.

 

İnternet siteleri devre dışı kaldı

 

Ödemelerin ilk gününde, alacağı parayı öğrenmek isteyenlerin yoğun ilgisi yüzünden hak sahibi listelerinin ilan edildiği 'www.keyodemeleri.com' ve 'http:// rega.basbakanlik.gov.tr' siteleri devre dışı kaldı. Yetkililer, sitelere en fazla 4 bin kişinin aynı anda girebileceğini açıkladı. Yoğunluğun iki gün sürmesini beklediklerini ifade eden yetkililer, hak sahibi vatandaşların bu listelere veya Resmi Gazete'ye bakmasına gerek olmadığını kaydetti. Hak sahibi olduğunu düşünen vatandaşlar, TC kimlik numaralarının son iki rakamına göre ilan edilen günlerde Ziraat şubelerine başvurabilecek. Ziraat Bankkart'ı olanlar ise doğrudan ATM'lerden paralarını çekebiliyor.

 

Ödeme kapsamında hak sahibi 8,5 milyon kişiye toplam 2,8 milyar yeni lira ödenecek. TC kimlik numarasının son 2 rakamına göre yapılacak ödemelerin 8 Ağustos Cuma günü tamamlanması bekleniyor. Hak sahibi kişiler, paralarını 5 yıl içinde istedikleri zaman Ziraat Bankası şubelerine başvurarak da alabilecek. Bu sürede alınmayan paralar Hazine'ye gelir kaydedilecek. Tasfiye kanunu uyarınca, adlarına KEY tutarı tahsil edilmiş, ancak Emlak Bankası'na parası aktarılmamış olan hak sahipleri, Emlak Konut GYO'dan hisse senedi alamayacak. Bu kişilere ödemeler peşin yapılacak. Adlarına Emlak Bankası'na para yatırılanlar ise Emlak Konut GYO'dan hisse senedi alabilecek.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=719706&title=keye-ilgi-az-oldu-ilk-gun-362-bin-kisi-213-milyon-ytl-aldi