Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kira Ödemelerine İlişkin 268 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlanmıştır (29.07.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Temmuz 2008

Kira tahsilât ve ödemelerine ilişkin 268 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği 29.08.2008 tarih ve 26951 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Genel Tebliğ, işyeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilât ve ödemelerin banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsikine ilişkin açıklamalar içermektedir.

1. Özet

Kira tahsilât ve ödemelerine ilişkin 268 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği 29.08.2008 tarih ve 26951 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Genel Tebliği ile;

  • Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,
  • İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların,

kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 01.11.2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

2. Yetki

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257. maddesiyle Maliye Bakanlığına, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilât ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme yetkisi verilmiştir.

Bu yetki çerçevesinde 268 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğiyle, işyeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilât ve ödemelerin banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsikine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

3. Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı

a) Kapsama alınan Tahsilât ve Ödemeler

268 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğiyle;

  • Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,
  • İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların,

kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 01.11.2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Görüldüğü üzere, tahsilât ve ödemelerin bankalarca düzenlenen belgelerle tevsiki zorunluluğu işyeri kiralamalarında kiracı ve kiralayanın her ikisi için de getirilirken, konut kiralamalarında tevsik zorunluluğu sadece kiralayanla sınırlıdır.

b) Tevsik Zorunluluğu Kapsamında Olmayan Tahsilât ve Ödemeler

Aşağıdaki ödeme ve tahsilâtlar tevsik zorunluluğu kapsamına girmemektedir:

  • Her bir konut için aylık tutarı 500 YTL'nin altındaki konut kira gelirleri.
  • Mahkeme ve icra yoluyla yapılan konut ve işyeri kira gelirine ilişkin tahsilâtlar.
  • Aynî olarak yapılan ödeme ve tahsilâtlar.

4. Tevsik Zorunluluğu Getirilen İşlemlerde Belge Düzeni

Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257. maddesinin verdiği yetki çerçevesinde, bankalarca düzenlenecek belgeleri 243 ve 246 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile belirlemiştir.

Söz konusu Tebliğlerde yapılan düzenlemelerle, bankalara yaptıkları işlemler için dekont veya hesap bildirim cetveli düzenleme zorunluluğu getirilmiş, düzenlenen bu belgeler de fatura yerine geçen belge olarak kabul edilmiştir.

268 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğiyle bu uygulamada her hangi bir değişiklik yapılmamış olup, uygulama eskiden olduğu gibi devam etmektedir.

Bu çerçevede, bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılarak yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlenecek ve bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecektir.

Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilâtlarda aynı şekilde, yukarıda belirtilen belgelerle tevsik edilecektir.

5. Ceza Uygulaması

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesine göre, mükerrer 257. maddeyle getirilen zorunluluklara uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekmektedir.

Bu hüküm uyarınca, 268 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 01.11.2008 tarihinden itibaren getirilen zorunluluklara uymayanlara kesilecek ceza;

  • Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.490 YTL'den,
  • İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 680 YTL'den,
  • Yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 320 YTL'den

az olmamak üzere her bir işlem için bu işleme konu tutarın % 5'idir.

Yukarıda belirtilen tutarlar 2008 yılı için geçerli tutarlar olup, 2009 ve sonraki yıllara ilişkin olarak, Vergi Usul Kanunu’nun 414. maddesi uyarınca bu yıllar için belirlenecek asgari ceza tutarları geçerli olacaktır. PWC

Genel Tebliğ metnine aşağıdaki link yardımıyla ulaşabilirsiniz.