Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belge Düzenine İlişkin 385 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin Yayımlanmak Üzere Başbakanlığa Gönderildiği Açıklanmıştır (29.07.08) PDF Yazdır e-Posta
30 Temmuz 2008

Özet: Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen 385 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle belge düzeni konusunda bazı düzenleme ve açıklamalar yapılmaktadır.

Tebliğde yapılan düzenlemeler başlıklar halinde şunlardır:

  • Bedeli kredi kartı kullanılmak suretiyle ödenen taşımacılıkta, günlük hâsılat banka tarafından alınacak geçiş raporlarına istinaden düzenlenecek tek faturayla belgelendirilecektir.
  • Otomatik satış makineleri ile yapılan satışlarda;

- Gün sonunda makineden günlük satış raporu alınabilmesi halinde bu rapora istinaden tek fatura düzenlenecek,

- Gün sonunda makineden günlük satış raporu alınamaması halinde azami yedi gün içinde satılan malları içerecek şekilde tek fatura düzenlenecek,

- Sadece hizmet sunan makinelerde gün sonunda makinede birikmiş para sayılarak toplam hâsılat için tek fatura düzenlenecektir.

  • Elektronik sistemler kullanılarak yapılan otopark işletmeciliğinde bedelin ödenmesi sırasında tek nüsha perakende satış fişi düzenlenip, günlük hâsılat belge düzenlenmeksizin kaydedilecektir.
  • Kapıdan veya mesafeli sözleşme düzenlenerek yapılan satışlarda fatura üç örnek olarak düzenlenecek, faturalarda iade bölümü yer alacak ve iade işlemlerinde de bu fatura kullanılacaktır.
  • Döviz ve/veya kıymetli maden alım/satımında isteyenler, “Döviz alım/satım belgesi” ve “Kıymetli maden alım/satım belgesi” yerine “Döviz ve kıymetli maden alım/satım belgesi” düzenleyebileceklerdir.

Tebliğle ayrıca;

  • Sigorta acentelerine tali acentelik sözleşmesiyle bağlı olarak çalışan tali acentelere ödenen komisyon bedelleri için sigorta komisyon gider belgesi düzenleme zorunluluğu getirilmiş,

Yurt içindeki müşteriler adına yabancı para biriminde düzenlenen faturalarda Türk para birimi karşılığı bulunmaması durumunda ikinci derece usulsüzlük cezası kesileceği açıklanmıştır.

 

Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen 385 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle belge düzeni konusunda bazı düzenleme ve açıklamalar yapılmaktadır.

Tebliğde yer alan düzenleme ve açıklamalar aşağıda açıklanmıştır.

1. Maliye Bakanlığının Belge Düzeniyle İlgili Yetkisi

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257. maddesiyle Maliye Bakanlığına;

  • Mükellef ve meslek grupları itibariyle muhasebe usul ve esaslarını tespit etme,
  • Tutulmakta olan defter ve belgeler ile bunlara ilave olarak tutulmasını veya düzenlenmesini uygun gördüğü defter ve belgelerin mahiyet, şekil ve içermesi zorunlu bilgileri belirleme ve bunlarda değişiklik yapma,
  • Düzenlenmesi zorunlu belgelerin elektronik bilgi ve kayıt araçlarıyla yapılması ve saklanması konusunda izin verme,

yetkisi verilmiştir.

Bakanlık kendisine verilen yetki çerçevesinde, 385 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle bazı mükellef gruplarının belge düzenine ilişkin yeni düzenlemeler yapmaktadır. Bu düzenlemeler aşağıda açıklanmıştır.

2. Bedeli Kredi Kartı Kullanılmak Suretiyle Ödenen Taşımacılıkta Belge Düzeni

385 seri no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, aşağıda belirtilen kapsama giren taşımacılık işlerinde, bazı bankalarca çıkartılan ve şifreleme ve doğrulama gerektirmeden kullanılacak kredi kartları kullanılarak yapılan geçiş işlemlerinde uyulacak belge düzeni konusunda düzenleme yapılmıştır.

Turnike ve benzeri geçiş sistemleri kullanılarak taşıma hizmeti veren Tebliğ konusu işletmeler kapsamına;

  • Denizde veya iç sularda yolcu taşımacılığı yapan yolcu motoru, yolcu gemisi, feribot gibi ulaşım araçları,
  • Şehir içinde toplu taşıma hizmeti sunan araçlar

ile hizmet veren işletmeler girmektedir.

Bedeli bankalarca bu amaçla özel olarak hazırlanmış kredi kartları ve banka kartlarıyla ödenmek suretiyle Tebliğ kapsamında bulunan işletmeler tarafından verilen taşıma hizmetinin, anılan kartların aşağıda belirtilen şekilde kullanılması kaydıyla, Tebliğle yapılan açıklamalar çerçevesinde belgelendirilmesi uygun görülmüştür.

  • Yolcu taşımacılığında bankalar tarafından çıkarılan kredi kartları ve banka kartları (ön ödemeli kartlar dahil) kullanılacaktır.
  • Söz konusu kartlarla yapılan geçiş işlemlerinde yolcu geçiş sayısı ve buna ilişkin tutarlar banka tarafından kayıt altına alınacaktır.
  • Kartları okuyan cihazlar vasıtasıyla yapılan yolcu geçişleri gün sonunda bankaca raporlanacaktır.
  • Banka tarafından günlük olarak alınan geçiş raporlarının üretilmesi aşamasında dışarıdan hiç bir müdahale yapılmasına imkân verilmeyecektir.
  • Bankada oluşan tüm bilgiler, değiştirilemeyecek ve silinemeyecek şekilde muhafaza

edilecektir.

Söz konusu kartların bu şartlar dahilinde kullanılması durumunda günlük hasılat Bankaca alınacak geçiş raporlarına istinaden işletmeler tarafından "muhtelif müşteriler" ibareli fatura ile belgelendirilecek ve kayda alınacaktır. Ancak, müşterinin istemesi halinde yolcu bileti işletme tarafından düzenlenerek verilecektir.

3. Otomatik Satış Makineleri İle Yapılan Satışlarda Belge Düzeni

385 seri no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, otomatik satış makineleri ile yapılan satışlarda belge düzeni, makinenin özelliğine ve mal ve hizmet satışına bağlı olarak farklı düzenlenmiştir.

a) Otomatik satış makineleri kullanılmak suretiyle yapılan mal veya hizmet satışlarının;

  • Söz konusu makinelerle yapılan mal veya hizmet satışlarına ilişkin bilgilerin, makinenin hafızasından silinemeyecek ve değiştirilemeyecek bir şekilde kaydedilmesi,
  • Kaydedilen bilgilere dışarıdan herhangi bir müdahale yapılamaması,
  • Gün sonunda makineden günlük satış raporu alınabilmesi,

durumunda malın satışı veya hizmetin verilmesi anında Vergi Usul Kanunu’nda yer alan belgelerden herhangi biri düzenlenmeyecek ancak gün sonlarında makineden alınacak raporlara istinaden "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenecektir.

b) Otomatik satış makinelerinin yukarıda sayılan şartları taşımaması ve herhangi bir düzeneğinin olmaması nedeniyle satışın para atılmak suretiyle yapılması halinde, malın sevk edildiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde satılan malları içerecek şekilde "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenecektir.

c) Sadece hizmet sunan makinelerde yukarıda bahsedildiği şekilde düzeneğin olmaması durumunda gün sonunda cihazda birikmiş para sayılarak, toplam hasılat tutarı üzerinden "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenecektir.

d) Yukarıda bahsedilen makinelerin farklı işyerlerine yerleştirmek suretiyle komisyon geliri elde edilmesi halinde, komisyon tutarı için fatura düzenlenmesi gerekir.

4. Elektronik Sistemler Kullanılarak Yapılan Otopark İşletmeciliğinde Belge Düzeni

Otopark işletmeciliği faaliyetinde bulunan mükelleflerin genel düzenlemeler çerçevesinde ödeme kaydedici cihaz kullanmaları gerekmektedir.

Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanun’un 2. maddesinde, Maliye Bakanlığı belirleyeceği esaslar dahilinde, gerekli şartları taşımayan cihazlar kullanılarak veya elle doldurularak satış fişi düzenlenmesine izin verilebileceği hükmü yer almaktadır.

Maliye Bakanlığı, günümüzde otopark işletmeciliği faaliyetinin elektronik cihazlar kullanılarak yürütülmesinin yaygınlaştığını dikkate alınarak, otopark işletmeciliği faaliyetinde bulunan mükellefler için yeni bir düzenleme yapmıştır.

Yapılan düzenlemeye göre;

  • Otopark bedelinin ödenmesi sırasında ödeme kaydedici cihaz yerine kullanılan elektronik cihazların sistem yazıcıları tarafından tek nüsha olarak perakende satış fişi düzenlenmesi,
  • Cihazın mali hafızasında oluşan tüm mali bilgilerin, enerji kesintisi de dahil olmak üzere hiçbir şekilde hafızasından silinemeyecek şekilde muhafaza edilmesi,
  • Günlük, aylık ve yıllık bazda alınan hasılat raporlarının üretilmesi aşamasında dışarıdan hiçbir müdahale yapılmasına imkan verilmemesi,

koşullarıyla, günlük hasılatın belge düzenlenmeksizin hasılat raporuna göre kaydedilecek, her cihazın seri numaralarına göre günlük ve kümülatif hasılatı içerecek şekilde verilen Z raporlarına istinaden gelir kaydı yapılacak ve bu şekilde cihaz kullanılan otoparklarda ayrıca ödeme kaydedici cihaz kullanılmayacaktır.

5. Kapıdan Veya Mesafeli Sözleşme Düzenlenerek Yapılan Satışlarda İade İşlemlerinde Belge Düzeni

54 seri no.lu Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde, tüketicilerin satın aldıkları mal veya hizmetlerin çeşitli nedenlerle geri verilerek bedelinin alınması veya başka bir mal veya hizmet ile değiştirilmesinin istenilmesi halinde, bu işlemlerin gider pusulası düzenlenerek yapılması gerektiğine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Maliye Bakanlığı, 385 seri no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, Tebliğin yayımından itibaren, sadece kapıdan ve mesafeli sözleşmeler düzenlenerek yapılan satışlara ilişkin iade işlemleri için, iade bölümünün yer aldığı fatura düzenlenmesini ve en az iki örneğinin müşteriye malla beraber gönderilmesini öngörmüştür.

Tebliğe göre faturanın alt kısmında iade bölümü olacak, iade bölümünde;

  • Malı iade edenin adı soyadı, adresi, imzası
  • İade edilen mala ilişkin cins, miktar, birim fiyat ve tutar yer alacaktır.

Bu şekilde düzenlenen fatura malla beraber müşteriye gönderilecek, müşteri malı iade etmek isterse iadeye ilişkin bölümü dolduracak ve iki örnek olan faturanın bir örneğini mal ile birlikte malı satana geri gönderecek, bir örneği kendinde kalacaktır.

6. Döviz ve/veya Kıymetli Maden Alım/Satımında Belge Düzeni

Maliye Bakanlığınca yayımlanan;

  • 226 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar ile tanımlanan yetkili müesseselerce döviz alış ve satışlarında düzenlenen döviz alım ve satım belgesi Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamına alınmış,
  • 379 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de söz konusu Karara İlişkin 2006-32/32 No.lu Tebliğ ile kendilerine kıymetli maden alım/satım yapma yetkisi verilen yetkili müesseselere; kıymetli maden alımında "Kıymetli Maden Alım Belgesi", satımında da "Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

Bakanlık bu defa 385 seri no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, anılan belgelerin döviz alım/satım belgesi ve kıymetli maden alım/satım belgesi olarak ayrı belgeler olarak değil, isteyenlerin döviz ve kıymetli maden alımında "Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi", satımında da "Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi" adı altında tek belge olarak düzenlenmesi olanağı getirmektedir.

Tebliğe göre, 01.09.2008 tarihinden itibaren "Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım Belgesi" düzenlenebileceği gibi, döviz alım/satım belgesi ve kıymetli maden alım/satım belgesinin ayrı ayrı düzenlenmesi de mümkündür.

Tebliğle getirilen "Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi" ile "Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi"nin, 226 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde döviz alım/satım belgelerinde bulunma zorunluluğu getirilen asgari bilgiler ile 379 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde kıymetli maden alım ve satım belgelerinde bulunma zorunluluğu getirilen asgari bilgileri de ihtiva etmesi gerekmektedir.

Tebliğle ayrıca, 379 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle kıymetli maden alım ve satım belgelerinde bulunma zorunluluğu getirilen bilgilerden; tutar ve bu tutara isabet eden katma değer vergisi bilgilerinin yerine, katma değer vergisi hariç tutar, katma değer vergisi matrahı, hesaplanan katma değer vergisi ve katma değer vergisi dahil tutar bilgilerine yer verilmesi uygun görülmüştür.

Döviz alım ve satımı ile kıymetli maden alım ve satımı yapan yetkili müesseselerden, ellerinde daha önce anlaşmalı matbaalara bastırmış veya notere tasdik ettirmiş oldukları kıymetli maden alım ve satım belgesi bulunanların, mevcut belgeleri bitinceye kadar, yukarıda katma değer vergisinin gösterilmesine ilişkin belirtilen bilgileri elle yazmak şartıyla bu belgelerini kullanmaları mümkündür.

7. Sigorta İşlemlerinde Belge Düzeni

Tebliğle Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257. maddesinin verdiği yetkiyi kullanarak, sigorta acenteleri tarafından tali acentelere ödenen komisyon bedelleri için sigorta komisyon gider belgesi düzenleme zorunluluğu getirmiştir.

Tebliğde yapılan düzenlemeye göre, 01.09.2008 tarihinden itibaren, sigorta acenteleri de sigorta şirketleri gibi komisyon gider belgesi düzenleyecek ve tali acenteler acentelerce kendilerine yapılan komisyon ödemelerini söz konusu komisyon gider belgelerine istinaden hâsılat kaydedebileceklerdir. Tali acentelerin söz konusu komisyonlar için ayrıca fatura düzenlemesi gerekmeyecektir.

8. Yabancı Para Biriminde Düzenlenen Faturalarda Türk Para Birimi Karşılığı Bulunmaması Durumunda Uygulanacak Ceza

385 seri no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, Vergi Usul Kanunu’nun;

  • 215. maddesinde, kayıt ve belgelerde Türk Para biriminin kullanılacağı, belgelerin Türk Parası karşılığı gösterilmek şartıyla yabancı para birimine göre de düzenlenebileceği, yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk Parası karşılığı gösterilme şartı aranmayacağının hükme bağlandığı,
  • 352. maddesinin II-7 bendinde, vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere uyulmamış olması fiili II. derece usulsüzlük sayıldığı,

dikkate alınarak, yurt içindeki müşteriler adına yabancı para biriminde düzenlenen faturalarda, Türk para birimi tutarı karşılığı bulunmamasının 352. maddenin II-7 bendi uyarınca ikinci derece usulsüzlük cezası kesilmesini gerektirdiği belirtilmiştir.

Yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen faturalarda Türk para birimi karşılığının gösterilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.pwc

İlgili Tebliğe aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.