Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kadın memurun süt izni 45 dakikadan 3 saate çıkarılıyor (30.07.08) PDF Yazdır e-Posta
30 Temmuz 2008

Kadın memurların doğumdan sonraki 4 ay günde 3 saat, sonraki altı ay ise 1,5 saat süt izni kullanmasını öngören tasarı, TBMM AB Uyum Komisyonu'nda kabul edildi.

 

Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanacağı kadın çalışanın tercihine bırakılacak. Çocuk 1 yaşına gelinceye kadar 45 dakika olan süt izni süresinde kadın işçiler için bir değişiklik yapılmadı. Tasarıya göre kadın memurlara doğum sonrası verilen sekiz haftalık izin hakkından, en fazla iki yaşında bir çocuğu evlat edinen kadın ile erkek memur da yararlanacak. Aylıklı izin süresinin bitiminden sonra doğum yapan kadın memura, eşine ve iki yaşında bir çocuğu evlat edinen memura çocuğun bakımı için altı aya kadar aylıksız izin verilecek. Kadın memurun ücretli izin süresinin bitiminden sonra çocuğun bakımı için kendisine veya devlet memuru olan eşine ayrı ayrı olmak üzere 6 aya kadar aylıksız izin verilebilecek. Sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporuyla belgeleyen kadın memur, isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilecek. Kadın memurlara hamileliklerin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonra altı ay süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmeyecek. Doğum iznini kullanan işçi, izin dönüşü emsal işçilerle aynı şartlarda eski işine veya benzer işe başlatılacak. İşçinin hastalık ve kaza gibi acil ailevi bir olayının olması durumunda, yazılı olmak kaydıyla işçiye 2 güne kadar ücretsiz izin verilecek. Kadın işçiler, gebe olduklarının doktor raporu ile tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalıştırılamayacak. Emziren işçinin 6 ay boyunca gece çalıştırılması yasak olacak.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=720160&title=kadin-memurun-sut-izni-45-dakikadan-3-saate-cikariliyor