Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
1 Yıl Erken Emeklilik Fırsatı PDF Yazdır e-Posta
03 Ekim 2017

1 Yıl Erken Emeklilik Fırsatı

Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde adaylıkta geçen sürelerin sigorta başlangıcı sayılması durumunda polisler emeklilikte önemli bir avantaj elde edebilir. Bu sayede emeklilik şartları değişir ve bir yıl erkene çekilebilir.

  1. Soru: 1978 doğumluyum, polis memuruyum. 20/12/2000'de sigorta girişim var. 20.12.2000 - 02.04.2004 arasında 429 gün primim var. Sigortalı hizmetimi borçlanarak şimdiki hizmetimle birleştirdim. Daha sonra 09.09.1996 – 29.06.2000 tarihleri arasında sivil öğrencilikte geçen 3 yıl 9 ay 21 günlük öğrenim süremi borçlandım. Son olarak 21/03/2001 – 20/11/2001 tarihleri arasında yapmış olduğum kısa dönem askerlik süremi borçlanarak hizmetimle birleştirdim. Emeklilik tarihim ne olur? Bir de Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde adaylıkta geçen sürelerin sigorta başlangıcı olarak kabul edildiği ve sigortalı sayıldığı hükmü eklenmişti. Bu durumu yargıya taşımayı düşünüyorum. (Atilla B)

Cevap: 25 yıl ve 57 yaş şartlarıyla emekli olabilirsiniz.13.05.2035’de yaşınız geldiğinde emekli olabilirsiniz. Adaylıkta geçen sürenin başlangıç sayılması halinde emeklilik şartlarınız değişir. Bu durumda bir yıl erken emekli olabilirsiniz. Konuyla ilgili bir avukata danışarak dava açıp açmamayı değerlendirmeniz yerinde olacaktır.

İHYA TALEBİNDE BULUNUN

  1. Soru: Yaştan emeklilikle ilgili yazınızı okudum. Babam 1998 Bağ-Kur kayıtlı, 2001'de de Bağ-Kur’ unu dondurdu. Şu anda yaşı 62 ve prim günleri eksik ne yapabiliriz? (Sinan İ.)

Cevap: Babanız prim günleri eksik olmasa 2013'te emekli olabilirdi. Eksik primlerinin tamamlanması gerekiyor. Primlerini 5.400 güne tamamladığında emekli olabilir. Bu da 2029'a denk gelir. Bunun yerine babanızın geçmiş Bağ-Kur günlerini ihya talebinde bulunmalısınız. Yani babanızın dondurulduktan sonraki sürelerinin tamamını borçlanmanız gerekecek. Dondurulan sürelerin primlerini ödeyip, eksik günleri tamamladığınızda emekli olabilir.

ÖLÜM AYLIĞI ALABİLİRSİNİZ

  1. Soru: Annem, Almanya'da 21 yıl süre çalıştıktan sonra, 1993'te Almanya'dan malulen emekli oldu. 2016'da Türkiye' de izindeyken vefat etti. Yurtdışı borçlanması talebi yapmamıştı. Dul kızı borçlanma yaparak, SGK' dan ölüm aylığı alabilir mi?

Cevap: Annenizden dolayı geride kalanların Türkiye’de ölüm aylığı alabilmesi için yurtdışı borçlanması yapılması gerekiyor. Annenizin ölüm tarihi 1 Ekim 2008 sonrasında olduğu için 1.800 gün borçlanma yapılması lazım. Yurtdışında ev hanımı olarak geçirilen süreler borçlanılabildiği için belgelendirilecek 1.800 günle ölüm aylığı bağlatabilirsiniz.

İHBARA UYMAYAN ÜCRETİNİ ÖDER

  1. Soru: Geçtiğimiz hafta istifa ettim. Ancak işverenim 2 ay daha çalışmam gerektiğini söyledi. Bu sürelerde çalışmak zorunda mıyım? Başka bir işyerinden teklif aldım hemen başlamamı istiyorlar, orada işe başlamam gerekiyor. (Öznur S)

Cevap: İş sözleşmesinin sona ermesinde işçi ve işverenin ihbar süresine uyma yükümlülüğü vardır. İstifa eden işçiye işvereni ihbar süresi kadar daha çalış sonra çık derse, işçi çalışmak zorundadır. Ancak işçiye böyle bir hak vermemiştir. Bu süreye karşılık gelen ücreti ödeyerek hemen işten ayrılmak için işverenin bunu kabul etmesi gerekir.

TAZMİNAT HAKKI DOĞMAZ

  1. Soru: İstanbul'da bir bankada 4 senedir çalışıyorum. Babamın da kendi işletmesi var. 2 ay önce babama prostat kanseri teşhisi koyuldu. Onunla daha çok vakit geçirebilmek ve babamın üstündeki yükü alabilmek için aile şirketine geçmeyi düşünüyorum. Bu durumda kıdem hakkım doğabilir mi?

Cevap: Bu durumda kıdem tazminatı hakkınız doğmaz. Çünkü siz kendi isteğinizle işinizden ayrılmış olacaksınız. Ancak işvereninizle görüşerek size kıdem tazminatınızı ödemesini isteyebilirsiniz. Ancak işveren bu durumda tazminat ödemek zorunda değildir. Okan Güray Bülbül

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/1-yil-erken-emeklilik-firsati/haber-660490

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.