Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ar-Ge kanunu devrim niteliğinde bir düzenleme (01.08.08) PDF Yazdır e-Posta
01 Ağustos 2008

    Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ar-Ge teşvik yasasının ardından uygulama yönetmeliğinin de yürürlüğe girmesiyle "devrim" niteliğinde yeni bir dönem açıldığını ifade ederek, yüksek katma değerli ve high-tech özellikli ürünlerin üretimine olanak sağlanacağı, bunun da Türkiye'nin rekabet gücünü artırarak, üretim ve ihracatına ivme kazandıracağını bildirdi.

    5746 sayılı araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi hakkındaki yasanın mart ayında yürürlüğe girmesinin ardından, Sanayi ve Ticaret ve Maliye bakanlıklarınca ortaklaşa hazırlanan ve yasanın uygulaması ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik de dün itibarıyla yürürlüğe girdi.

    

    Yeni dönem başlatacak

    Bakan Çağlayan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ar-Ge teşvik yasasının, "Türkiye'yi küresel rekabette ön sıralara taşıyacak, ileri teknoloji ürünlerin üretilmesinin önünü açacak" bir düzenleme olduğunu vurguladı. Çağlayan, 2023 sonuna kadar sürecek desteğin, ülkede yeni bir dönem başlatacağını ifade etti. Zafer Çağlayan, Ar-Ge kanunu ve uygulama yönetmeliğinin, Türkiye'ye küresel rekabette avantaj sağlayacak "devrim" niteliğinde bir düzenleme olduğunu, getirilen avantajlarla, Türkiye'nin, Ar-Ge harcamalarına ayırdığı payı, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi milli gelirin yüzde 2'si düzeyine yükseltme yönünde büyük bir adım attığını anlattı.

    Düzenlemeyle uluslararası büyük firmaların Ar-Ge merkezlerinin Türkiye'de kurulmasının önünün açıldığına işaret eden çağlayan, "Bunun ilk örneği, daha yönetmelik yayınlanmadan dünyanın en büyük finans kuruluşlarından biri olan BNP-Paribas'ın Ar-Ge merkezini Türkiye'ye taşıma kararı almasıdır" dedi.

 

    Çağlayan, yayınlanan yönetmelikle Ar-Ge araştırmalarının önünün açılacağını, Türkiye artık teknoloji ve know-how ihraç eder konuma geleceğini sovundu. Düzenlemenin yüksek katma değerli ve high-tech özellikli ürünlerin üretilmesine imkan sağlayacağını vurgulayan Çağlayan, bunun, Türkiye'nin rekabet gücünü arttıracağı, üretim ve ihracatına ivme kazandıracağını vurguladı.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=103044&KTG_KOD=480