Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşverenler dikkat: BES’te tüm işyerleri hesaplanıyor PDF Yazdır e-Posta
31 Aralık 2017

Image

Otomatik katılımlı BES, 1 Ocak’ta KİT ve belediyelerle 50 ve üzerinde çalışanı olan özel sektör işyerlerini de kapsıyor. Ancak burada kritik nokta şu: Çalışan sayısı, aynı işverene bağlı tüm işyerleri üzerinden hesaplanıyor.

Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi 1 Ocak 2017’den itibaren hayata geçti. Bir yılını doldurmak üzere olan uygulamada yeni yılla birlikte kapsam daha da genişleyecek. Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi çerçevesinde 45 yaşını doldurmamış çalışanlar için bireysel emeklilik sözleşmeleri açıldı. Ancak kademeli geçiş olduğu için henüz bütün çalışanlar kapsamda değil.

1.3 MİLYON KİŞİ GİRECEK

Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminin kapsamı 1 Ocak’ta kamu iktisadi teşebbüsleri ve belediyelerle 50 ve üzerinde çalışanı bulunan özel sektör işyerlerini de içine alacak şekilde genişliyor. Yaklaşık 1.3 milyon çalışan daha sisteme dahil olacak. Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminde kademeli geçiş için çalışan sayısı, aynı işverene bağlı bütün işyerleri üzerinden hesaplanıyor.

AKSİ HALDE CEZASI VAR

Bu noktada hesaplamanın vergi numarası üzerinden yapılması gerekiyor. Aynı vergi numarasına bağlı işyerlerinin çalışanlarının toplamı üzerinden değerlendirme yapılması şart. Aksi taktirde idari para cezası riski var. 50 sayısının hesaplanmasında çalışan sayısı, işyeri değil, işveren bazında yapılıyor. Dolayısıyla aynı işverene bağlı 5 farklı işyerinde toplam 50 çalışan varsa işveren 1 Ocak’tan itibaren çalışanları için bireysel emeklilik sözleşmesi yaptırması şart.

1 Ocak’taki sayı kritik

1 Ocak 2018’deki çalışan sayısı kritik. Bu tarihte çalışan sayısı 50 ve üzerinde ise otomatik katılımlı BES’e katılım zorunludur. Bir örnekle açıklamak gerekirse, işverenin tek bir işyeri varsa ve bu işyerindeki çalışan sayısı 1 Ocak 2018’de 50 ise bu işveren işyerinde çalışan kişilerden gerekli şartları sağlayanlar için sözleşme açmak zorundadır. Ancak bu işyerinde 30 Aralık 2017’de 50 kişi, 1 Ocak 2018’de 49 kişi çalışıyorsa işyeri kapsamda olmayacaktır. 2 Ocak 2018’de çalışan sayısının yeniden 50 olması işyerini kapsama almayacak ve bir sonraki genişleme tarihindeki çalışan sayısına bakılacaktır.

Nasıl hesaplanacak?

Çalışan sayısı SGK’ya verilen bildirimler üzerinden kontrol edilecek. İşverenler SGK’ya aylık prim ve hizmet belgelerini bir sonraki ayın 23’üne kadar yaparlar. Dolayısıyla 1 Ocak 2018 tarihindeki çalışan sayısının kaç olduğu bildirimi SGK’ya 23 Şubat 2018’de yapılır. Ancak işveren 1 Ocak 2018 tarihinde işyerinde kaç kişi çalıştığını bilir. Okan Güray Bülbül

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/isverenler-dikkat-beste-c2tum-isyerleri-hesaplaniyor/haber-693810