Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye' nin ilk serbest bölgesi kabına sığmıyor PDF Yazdır e-Posta
03 Ağustos 2008

Yatırım alanları dolduğu için 60 dönümlük ikinci genişleme alanında başlatılan çalışmaların son aşamaya geldiği Mersin Serbest Bölgesi’nde, yaklaşık 376 dönümlük üçüncü genişleme alanı için girişimlerin sürdüğü bildirildi.

Aynı zamanda Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olma niteliği taşıyan yaklaşık 776 dönüm alan üzerine kurulu Mersin Serbest Bölgesi’nde, 93’ü yabancı 427 firma faaliyet gösteriyor. Faaliyete geçtiği yaklaşık 20 yıllık süreçte 29,1 milyar dolar işlem hacminin gerçekleştiği bölgede, yatırım alanları dolduğu için genişleme çalışmaları sürüyor.

Mersin Serbest Bölge İşleticisi AŞ (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, yaptığı açıklamada, 1988 yılında işleme başlanan Mersin Serbest Bölgesi’nde yatırım alanlarının dolduğunu söyledi. Bölge alanının tamamının yatırımcılara tahsis edildiğinden yeni yatırımcılar için yaşanan yer sıkıntısının aşılması amacıyla, kapatılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ait 60 dönümlük alanın Bakanlar Kurulu Kararı ile Mersin Serbest Bölgesi sınırlarına dahil edildiğini hatırlatan Mum, şöyle konuştu:

"Mersin Üniversitesi (MEÜ) Meslek Yüksekokulunun 2005 yılında yapılan geçici tahsisle söz konusu alanda kullandığı belirli binaları boşaltmasıyla birlikte genişleme alanında başlatılan altyapı çalışmalarında sona yaklaştık. Alanın yaklaşık 45 dönümü, üretim, istihdam ve ihracatı desteklemek açısından alınan prensip kararı gereği sadece üretim yapan firmalara tahsis edilecek. Burada hemen hemen doluluk seviyesine yaklaştık. Bu yılın sonuna kadar altyapı çalışmaları bitecek. Ardından da firmalar üst yapı yatırımlarına başlayacak. Buranın faaliyete geçmesiyle yeni gelecek firmalar hem serbest bölgenin işlemine hem de istihdama katkı sağlayacak."

YENİ YER BÖLGENİN YARISINA YAKIN

Mum, ikinci genişleme bölgesinin yanı sıra, bölgenin doğusunda bulunan Türk-Arap Gübre Sanayi Anonim Şirketi’ne (TAGAŞ) ait 376 dönümlük üçüncü genişleme alanı ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü söyledi. TBMM Plân ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Serbest Bölgeler Kanunu ve Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte bölgedeki yatırım taleplerinin artmasının beklendiğini ifade eden Mum, "Yaklaşık 776 dönümlük arazi üzerine kurulu bölgenin neredeyse yarısına yakın bu alanla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Buranın da serbest bölge içine alınması özellikle büyük yatırımların gerçekleştirilmesi açısından önemli yer tutuyor" dedi. Burada yapılması düşünülen bazı yatırımların uzun vadeli olacağını ve bu doğrultuda bazı talepler aldıklarını anlatan Mum, şöyle devam etti:

"Bu yatırımların miktarını belli bir seviyeye getirebilirsek, bu alanı da serbest bölge sınırları içine alarak gelecekte üçüncü genişleme olarak devreye sokmayı plânlıyoruz. Genişleme alanlarının faaliyete geçmesiyle, kent ve ülke ekonomisinin yanı sıra işlem hacmi ve istihdama da önemli katkılar sağlanacağına inanıyorum."

İSTİHDAMA KATKI

Mum, Mersin Serbest Bölgesinde bugün itibari ile 7 bin civarında çalışan olduğunu söyledi. İşsizliğin yoğun olarak yaşandığı illerden biri olan Mersin’de bu sayının oldukça önemli bir rakam olduğuna işaret eden Mum, şunları kaydetti:

"Mersin’de tek başına doğrudan istihdama bu kadar katkı sağlayan başka bir yer yok. Serbest bölge bu anlamda önemli bir katkı sunuyor. Doğrudan 7 bin, dolaylı 12 bin kişiye katkı sunan bölgede, ekonomik etkileşim olarak bakıldığında; yani bir çalışanın 4 kişiyi geçindirdiğini düşünürseniz, bu rakam 28 binlere kadar çıkıyor. Genişleme bölgelerinin faaliyete geçmesiyle birlikte bu rakam çok daha yukarılara çıkacaktır."

http://kobi.milliyet.com.tr/haberdetay?nid=1460