Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kazı Başkanlığının Sgk Prim Bildirgelerinde ve Beyannamelerde damga vergisi muafiyeti PDF Yazdır e-Posta
20 Ekim 2017

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı : 51421814-155[1-2017/60]-94959                                                                    20.10.2017

Konu : Kazı Başkanlığının Sgk Prim Bildirgelerinde ve

    Beyannamelerde damga vergisi muafiyeti hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, Bakanlar Kurulunun ... tarih ve ... sayılı kararıyla, ... İli ... ve ... İlçeleri, ... , ... , ... ve ... Mahalleleri sınırları içinde kalan ... Antik Kenti kazı çalışmalarının, ... Bakanlığı ve ... Üniversitesi adına 2003 yılından bu yana yürütüldüğü belirtilerek Kazı Başkanlığınızın bir kamu kurumu olduğu ve bu nedenle kazı çalışmalarında görevlendirilecek personel için Sosyal Güvenlik Kurumuna verilecek sosyal güvenlik prim bildirgeleri ile vergi dairesine verilecek muhtasar beyannamelerden damga vergisi aranılıp aranılmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 2/b-bd bendinde, muhtasar beyannamelerin; 2/e fıkrasında, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgelerinin maktu damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Anılan Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "I. Resmi işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında ise, resmi daireler arasındaki işlemleri kapsayan her türlü kağıtlarla bu dairelerin soruları üzerine kişiler tarafından yazılan cevaplar ve eklerinin damga vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Damga vergisi uygulaması bakımından kanunda tanımı yapılan resmi dairelere bağlı olmakla birlikte ayrı tüzel kişilik ve iktisadilik vasıflarından her ikisine birden haiz olan kuruluşlar resmi daire olarak kabul edilmemekte, buna karşılık bu iki özellikten birisine sahip olan kuruluşlar resmi daire olarak değerlendirilmektedir.

Öte yandan, 20.05.2006 tarih ve 26173 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5502 sayılı Kanun ile 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 1 ila 24 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmış ve Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuştur. Söz konusu Kanunun "Vergi ve fon muafiyeti" başlıklı 36 ncı maddesiyle de Sosyal Güvenlik Kurumuna damga vergisi muafiyeti getirilmiştir.

Konuya ilişkin olarak yayımlanan 16 No.lu Damga Vergisi Sirkülerinin 3 üncü bölümünde de, 488 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde tanımlanan resmi daireler ya da damga vergisinden muaf tutulmuş diğer kişi ve kuruluşlar tarafından 5502 sayılı Kanuna göre damga vergisi muafiyeti bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri gereğince verilecek sigorta prim bildirgesi niteliğindeki aylık prim ve hizmet belgesi ile e-bildirge sözleşmelerinin damga vergisine tabi tutulmaması gerektiği yönünde açıklamalara yer verilmiştir.

Buna göre, ... Kazı Başkanlığınızın, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri arasında sayılan ... Bakanlığından ayrı bir tüzel kişiliğinin bulunmaması ya da ayrı tüzel kişiliği bulunmasına rağmen iktisadilik vasfını taşımaması halinde, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesi kapsamında resmi daire olarak değerlendirilmesi ve 5502 sayılı Kanuna göre damga vergisi muafiyeti bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna vereceğiniz aylık sigorta prim bildirgeleri ile vergi dairesine verilecek muhtasar beyannamelerden damga vergisi aranılmaması gerekmektedir.

... Kazı Başkanlığınızın, hem iktisadilik vasfı ve hem de ... Bakanlığından ayrı tüzel kişiliğinin bulunması halinde ise, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesine göre resmi daire kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, 5502 sayılı Kanuna göre damga vergisi muafiyeti bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna vereceğiniz aylık sigorta prim bildirgeleri ile vergi dairesine verilecek muhtasar beyannamelerin damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.