Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Madeni yağda ÖTV sıkıntısı aşılıyor (08.08.08) PDF Yazdır e-Posta
08 Ağustos 2008

    Motorinin yerini uzun bir süre ikame eden madeni yağdaki ÖTV zammı yeniden masaya yatırılıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Balcı'nın 11 Ağustos Pazartesi günü konuyla ilgili olarak toplantı yapmak üzere çeşitli kurumları davet ettiği öğrenildi. Motorin karşısında haksız rekabet yaratmaması adına yapılan ÖTV zammından, madeni yağın kullanıldığı kimya, plastik, kauçuk gibi diğer sektörler şikâyetçi olunca, ortak yol bulma arayışına girildi. Toplantıya bu amaçla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), Petrol Sanayi Derneği (PETDER), Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile plastik ve kauçuk sektörlerini temsil eden sivil toplum örgütleri katılacak.

    

    Şikâyet etkili oldu

    10 numara yağ olarak da bilinen madeni yağda temmuz ayında bakanlar kurulu kararıyla maktu ÖTV tutarı kilogram başına 35 YKr'den 93.45 YKr'ye yükseltildi. Maliye böylece kilogram başına 58.45 YKr fazladan ÖTV geliri elde edecek. Bu düzenleme petrol fiyatlarının ve vergi oranlarının yüksekliği nedeniyle artan motorin fiyatları karşısında düşük ÖTV'li madeni yağın tercih edilmesi yüzünden petrol piyasasında ortaya çıkan dengesizliğin giderilmesi için yapıldı. Akaryakıt sektöründe madeni yağın maliyetinin motorin karşısında eşitlenmesi hedeflendi ancak madeni yağı hammadde olarak kullananlar ve madeni yağ ihracatçıları bu karardan zararlı çıkmış oldu. Özellikle kauçuk ve plastik sektörlerinde hammadde olarak kullanılan madeni yağ, aynı zamanda elektrik üretim ve dağıtım alanında ise izolasyon malzemesi olarak kullanılıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın sektörlerin şikâyetlerinin artması nedeniyle taraflar arasında madeni yağa yapılan ÖTV düzenlemesinin yeniden tartışılmasını gündeme getirdiği belirtildi.

    

    İhtiyacın üzerinde madeni yağ

    Akaryakıt sektör temsilcileri, bugüne kadar hiçbir sektör oyuncusunun kendi sektörüne yönelik bir vergi artırımı talebinde bulunmadığını belirterek akaryakıt sektörünün ise madeni yağ ile motorin maliyeti arasındaki dengesizlik nedeniyle kendilerinin Maliye'den bu yönde bir talepte bulunduklarını kaydetti. 2007 yılında Türkiye'ye madeni yağ ihtiyacının 300 bin ton üzerinde yağın girdiğini belirten sektör temsilcileri, bunun önüne geçilemediğine dikkat çektiler. Şu anda hâlâ sokaklarda tenekeler içinde madeni yağ satışının devam ettiğini ve stokların eritilmeye çalışıldığını vurgulayan sektör temsilcileri, madeni yağ ihracatçıları ile bunu hammadde olarak kullanan sektörlerin sitemlerinin ise haklılık payı olduğuna dikkat çektiler.

    

    Vergi indirimi önerisi

    ÖTV oranının madeni yağ için yeniden aşağıya çekilmesinin doğru olmayacağını söyleyen sektör temsilcileri, diğer yandan ihracatçılara yönelik vergi indirimi uygulamasıyla sıkıntıların giderilebileceğini önerdiler. Sektör temsilcileri, kauçuk ve plastik sektörlerinde madeni yağın hammadde olarak payının küçük olduğunu ancak madeni yağ ihracatında ihracatçı üzerindeki ÖTV yükünün arttığını kaydettiler. Sektör temsilcileri, ihraç kayıtlı baz yağ veya madeni yağ alınamadığını belirterek yurtdışından bir sipariş geldiğinde ÖTV yükünün ihracatçı üzerinde kalacağına dikkat çekip ÖTV'de vergi iadesinin söz konusu olmadığını ancak bunun vergi indirimi yoluyla yapılabileceğini ve güçlü bir kontrol mekanizmasının da kurulabileceğini ifade ettiler.

    Öte yandan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da baz yağlardaki ÖTV artışının gözden geçirildiğini bildirdi.

    

    BENZİNDEN KAÇIŞ BAŞLADI

    Petrol Sanayi Derneği (PETDER), raporuna göre, ilk yarıda toplam motorin pazarı yüzde 1,6 artış gösterirken benzin tüketimi yüzde 9,7 geriledi.

    PETDER'in, 2008 yılı ilk altı ayına ait sektör raporuna göre 2008 yılı ocak-haziran döneminde resmi ve kayıtlı motorin türlerinin toplam tüketimi, 2007 yılı aynı dönemine göre yüzde 1,6 artarak, yaklaşık 7,35 milyon metreküpe ulaştı.

    Raporda, 2006 ve 2007 yıllarında yüzde 8-9 aralığında büyüyen motorin piyasasında bu yılki büyümede yaşanan gerileme, 10 numara yağ adı altında yapılan kayıtdışı faaliyetlere ve yüksek petrol fiyatlarına bağlandı.

 

    İlk yarıda toplam benzin tüketimi (95, 98 ve üzeri oktanlı kurşunsuz benzinler ve katkılı kurşunsuz benzin), 2007 yılı aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 9,7 oranında azalarak, yaklaşık 1,40 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=103513