Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticari Taşıtların Yenilenmesinde Geçici 7 nci Madde Uygulaması PDF Yazdır e-Posta
29 Eylül 2017

T.C.

KÜTAHYA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

61504625-135-62

29.09.2017

Konu

:

Ticari Taşıtların Yenilenmesinde Geçici 7 nci Madde Uygulaması

 

         

 

İlgi

:

13.12.2016 tarih ve 7284 sayılı özelge talep formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ………. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ……… vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, adınıza tescilli olan  ……….., ………, ……… ve ………. plakalı taşıtlarınızı, satıcı bayiye takas olarak vererek iktisap edececeğiniz yeni araçlar için 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun geçici 7 nci maddesinde düzenlenen ticari taşıtların yenilenmesinde ÖTV istisnasından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Defterdarlığımız görüşünün bildirilmesinin talep edildiği anlaşılmıştır.

6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 54 üncü maddesiyle Özel Tüketim Vergisi Kanununa eklenen geçici 7 nci maddeyle, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listenin 87.02 ve 87.03 tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtlarla yapılan şehiriçi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı faaliyeti (araç kiralama, özel yolcu transferi ve benzeri hizmet ifası faaliyetleri hariç) ile 8701.20 ve 87.04 tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtlarla yapılan ticari yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan ve bu faaliyetini ilgili mevzuatta öngörülen yükümlülükleri yerine getirmek ve yetkilendirilmek suretiyle maliki olduğu taşıtlar vasıtasıyla icra eden gerçek ve tüzel kişiler tarafından, söz konusu faaliyetler kapsamında kullanılan taşıtların yenilenmesi amacıyla, aynı tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtların (87.03 tarife pozisyon sırası kapsamındaki; yarış arabaları, arazi taşıtları, ATV olarak adlandırılan üç veya dört tekerlekli taşıtlar, motorlu karavanlar ile motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen binek otomobilleri hariç) bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten 30/6/2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiş olup, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca belirleneceği hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu istisna uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamalara ise Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 2) ile değişik Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (VI/E) bölümünde yer verilmiştir.

Bu kapsamda, söz konusu istisna uygulamasından, taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüsle şehiriçi yolcu taşımacılığı faaliyeti ile yarı römorklar için çekici, kamyon ve kamyonetle ticari yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla 6745 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 7/9/2016 tarihi itibariyle gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan ve bu faaliyetini ilgili mevzuatında öngörülen yükümlülükleri yerine getirmek ve yetkilendirilmek suretiyle maliki olduğu taşıtlar vasıtasıyla icra edenler yararlanabilmektedir.

Öte yandan, Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.02 ve 87.03 ile 8701.20 ve 87.04 tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtlardan, münhasıran şehiriçi yolcu taşımacılığı ile ticari yük taşımacılığı faaliyetinin yürütülmesinde kullanılan/işletilenlerin yenilenmesi amacıyla, aynı tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtların ilk iktisabı istisna kapsamındadır.

Konu ile ilgili olarak Defterdarlığımız kayıtları ile özelge talep formu eklerinin tetkikinden; "Şehirler arası tarifeli kara yolcu taşımacılığı (şehirler arası otobüs ve tramvay, şehirler arası personel ve okul servisleri vb dahil, şehir içi ve şehirler arası havaalanı servisleri ile şehir içi havaalanı otobüsleri hariç)", "Şehir içi, banliyö ve kırsal alanlarda kara yolu ile personel, öğrenci vb. grup taşımacılığı (şehir içi personel ve okul servisleri, vb.)", "Karayolu ile şehirlerarası yük taşımacılığı (Gıda, sıvı, kuru yük vb.)" ve "sürücüsü ile birlikte otobüs, minibüs vb. kiralama" faaliyetlerinden dolayı mükellefiyetinizin, "Şehir içi nakliye ve otobüs işletmeciliği" faaliyetinden dolayı da ……. Ticaret ve Sanayi Odasına üye kaydınızın bulunduğu, ayrıca K1 Yetki Belgesini haiz olduğunuz ve yenilemeye konu taşıtların söz konusu Belge eki Taşıt Belgesine kayıtlı olduğu anlaşılmıştır.

Buna göre, adınıza tescilli olan …….., ………., ……… ve ……. plakalı, ticari yük ve eşya taşımacılığında kullandığınız taşıtlarınızın yenilenmesinde, mezkûr Genel Tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, Özel Tüketim Vergisi Kanununun geçici 7 nci maddesinden yararlanmanız mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.