Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapıldı (08.08.08) PDF Yazdır e-Posta
08 Ağustos 2008

    Katma Değer Vergisi Kanunu’nun bir maddesinde değişiklik yapan Kanun Resmi Gazetede yayımlandı

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin (4) numaralı fıkrasının (p) ve (r) bentlerinde değişiklik yapan 24.07.2008 tarih ve 5793 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 06.08.2008 tarih ve 26959 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

Kanun’un 13. maddesiyle Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin (4) numaralı fıkrasının (p) bendinde yapılan değişiklikle;

    * Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünce yapılan taşınmaz mal teslimlerine ilişkin istisna hükmü kaldırılmış,
    * Hazinece yapılan taşınmaz mal kiralamaları, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca yapılan arsa ve arazi teslimleri ise istisna kapsamına alınmıştır.

08.12.2008 tarih ve 5273 sayılı Kanun’la Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü teşkilatıyla birlikte kaldırılmış, Genel Müdürlüğün görevleri Toplu Konut İdaresi Başkanlığına verilmiştir. Bu nedenle 5793 sayılı Kanun’la Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünce yapılan teslimlere ilişkin istisna kaldırılmış, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca yapılan arsa ve arazi teslimleri ise istisna kapsamına alınmıştır.

Öte yandan, Hazine tarafından yapılan mal teslimleri ve irtifak hakkı tesisleri katma değer vergisinden istisna iken, 5793 sayılı Kanun’la istisnanın kapsamı genişletilmiş, istisna kapsamına kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri de alınmıştır.

Buna göre 5793 sayılı Kanun’un yayımı tarihi olan 06.08.2008 tarihinden itibaren, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler üzerinde kullanma izni verilmesi işlemleri ile kullanma izni öncesinde geçici bir süre için bedeli karşılığında verilen ön izin işlemleri katma değer vergisinden istisnadır.

5793 sayılı Kanun’la ayrıca, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin (4) numaralı fıkrasının (r) bendinde yer alan “gayrimenkul” ve “gayrimenkullerin” ibareleri Türk Medeni Kanunu’nda kullanılan kavramlara paralel olarak “taşınmaz” ve “taşınmazların” şeklinde değiştirilmiştir.

Yukarıda açıklanan değişikliklerin tamamı 06.08.2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İlgili Kanun metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

    * Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (24.07.2008 tarih ve 5793 sayılı)