Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Meslek Kodu Cezası Yürürlüğe Girdi mi? PDF Yazdır e-Posta
26 Ocak 2018

Image

Bilindiği üzere, Gelir İdaresi Başkanlığı'na verilen muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilen aylık prim ve hizmet belgeleri 6728 sayılı Yasa ile tek belgede toplanarak "muhtasar ve prim hizmet beyannamesi" haline getirildi.

Uygulama ülke genelinde aynı tarihte başlamadı. Pilot bölge olarak seçilen Kırşehir ilinde 1 Haziran 2017 tarihinde başlandı. Uygulama daha sonra 1 Ocak 2018 tarihinden başlayarak  Çankırı, Amasya ve Bartını da kapsama alacak şekilde genişletildi. Ülke çapında uygulamaya ise 1 Temmuz 2018 tarihinde başlanacak.

Meslek Adı ve Kodunu Gerçeğe Aykırı Bildirenlere İdari Para Cezası Uygulaması Ne Zaman Başlıyor?

Meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildiren mükelleflere idari para cezası uygulanması 6728 sayılı Kanun'la 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren hayatımıza girmiş bulunuyor. İşverenlerimiz de bu cezanın hemen uygulanıp uygulanmayacağı konusunda tereddütler oluştuğunu gözlüyoruz. 

Her ne kadar Kanun yürürlükte olsa da;  Sigortalıların meslek adı ve kodunun gerçeğe aykırı bildirimi ile  ilgili 5510 sayılı Kanun'un 102. Maddesinin 1. Fıkrasının "n" bendinde; " Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır." hükmü yer almıştır. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi düzenlenme ve verilmesi  1 Ocak 2018 itibarıyla sadece 4 ilde zorunlu zorunlu hale gelmiştir. Bu bağlamda; söz konusu beyannamede meslek adı ve kodunun gerçek dışı bildirimine yönelik getirilen ceza ancak 1 Temmuz 2018  tarihine kadar sadece Kırşehir, Amasya, Çankırı ve Bartın illerinde uygulama alanı bulacaktır. İdari Para Cezasının, ancak bu tarihten sonra Türkiye genelinde uygulanması mümkün olacaktır. 

İşe Giriş Bildirgesinde Meslek Adı ve Kodunun Gerçeğe Aykırı Bildirimi

Diğer taraftan çalışanların meslek adı ve kodu bilgisi muhtasar prim ve hizmet belgelerine ilaveten işe giriş bildirgelerinde de yer alıyor. Ancak yasal düzenlemede sadece beyannamedeki meslek adı ve kodu bildirimi gerçek dışı ise idari para cezası öngörülmüştür. Yani işe giriş bildirimindeki gerçeğe aykırı meslek beyanı idari para cezasına konu olmayacaktır.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde Kazançların Bildirilmemesi ya da Eksik Bildirilmesi

Diğer taraftan yürürlükte olan 6728 sayılı Kanun'un 51. maddesinde yer alan Muhtasar ve Prim ve hizmet Beyannamesindeki kazançları Kurum'a bildirilmediği veya eksik bildirildiği ya da sadece hizmetlerinin Kuruma eksik bildirildiği anlaşılması halinde uygulanması gereken yeni idari para cezaları yürürlükte olmasına rağmen aynı gerekçelerle Türkiye genelinde uygulanmayacak olup şimdilik sadece anılan 4 ili kapsayacak şekilde uygulanması mümkün olacaktır.

Özetle, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin 1 Temmuz 2018 tarihine kadar ancak belirli illerde düzenlenmesinin zorunlu hale getirilmesi nedeniyle yürürlükte olan bazı idari para cezaları ülke genelinde uygulanamamaktadır. İşverenlerimizin ilgili beyannamenin yürürlük tarihini, sürecini takip etmeleri faydalı olacaktır. İsmail Sevinç https://www.kpmgvergi.com