Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Transfer fiyatlandırma formunda son gün 18 Ağustos 2008 Pazartesi PDF Yazdır e-Posta
11 Ağustos 2008

Image

2007 yılının başından itibaren yürürlükte olan transfer fiyatlandırması uygulamasında mükellefleri belgelendirme, rapor hazırlama, form düzenleme gibi bazı yükümlülükler bekliyor.

Uygulamanın daha yeni ve oldukça teknik olması, mükelleflerin bu yükümlülüklerini yerine getirmeleri açısından zorlanmalarına sebep oluyor. Transfer fiyatlandırması uygulamasında mükelleflerin düzenlemesi gereken önemli bir belge "TRANSFER FİYATLANDIRMASI, KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM ve ÖRTÜLÜ SERMAYEYE İLİŞKİN FORM".

Bu Formun esasen 2007 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihe kadar hazırlanıp beyanname ekinde vergi dairsine gönderilmesi gerekliydi. Fakat Gelir İdaresi, uygulamanın yeni olmasını göz önünde bulundurarak, Formun 2008 yılı 2.geçici vergi dönemi beyannamesinin verileceği tarihe kadar hazırlanıp vergi dairesine gönderilmesini uygun bulmuştu. Dolayısıyla Transfer Fiyatlandırması Formunun 18 Ağustos 2008 Pazartesi günü akşamına kadar bağlı bulunan vergi dairesine gönderilmesi şart. Bu Formun doldurulma gayesi, esas itibariyle ilişkili kişilerle yapılan işlemler hakkında Gelir İdaresi'ni bilgilendirmek. Bu kapsamda alım-satım yapılan ilişkili kişilerin kimler olduğu, bunlarla ne kadarlık işlem yapıldığı, bu işlemlerde uygulanan fiyatların hangi yöntemle belirlendiğine yönelik bilgiler Forma yazılacak.

- Kimler form doldurmak zorunda?

Kurumlar vergisi mükelleflerinin tamamı bu Formu doldurmak zorunda. Serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükellefler de bu Formu dolduracaklar. Bu kapsamda kurumlar vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde;

- İlişkili kişilerle gerçekleştirilen mal veya hizmet alım ya da satım işlemlerinin,

- Yurt dışı iştiraklerinin,

- Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen bir borcun bulunması halinde bu formun doldurulması gerekiyor. Gelir vergisi mükelleflerinden teşebbüs sahiplerinin, transfer fiyatlandırması uygulamasının kapsamında olmalarına rağmen, Form doldurma yükümlülükleri yok.

- Form doldurmamanın cezası ne?

Formu, belirlenen sürelerde vermeyenler hakkında Vergi Usul Kanunu'nun cezalara ilişkin hükümleri uygulanacak. Dolayısıyla Transfer Fiyatlandırması Formunu 18 Ağustos 2008 Pazartesi günü akşamına kadar vermeyenleri usulsüzlük cezaları bekliyor. Netice itibariyle Transfer Fiyatlandırması Formu ilk defa doldurulacak olması nedeniyle mükellefler hayli sıkıntı çekeceğe benziyor. İlişkili kişilerle yapılan işlemlerin çokluğu, karmaşıklığı, iade-iskonto uygulamaları ve daha uygulamada karşılaşılan birçok ticari husus, mükellefleri ve müşavirleri zorlayacağa benziyor.

TRANSFER FİYATLANDIRMASI, KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM VE ÖRTÜLÜ SERMAYEYE İLİŞKİN FORM DÜZENLEMESİ HAKKINDA AÇIKLAMA

İlgili Mevzuat:

a) 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 13. Madde,

b) 1 Seri Nolu KV Genel Tebliğ (03.04.07)Tarih ve 26482 Sayılı Resmi Gazete )

c) 1 Seri Nolu Transfer Fiyatlandırılması Yoluyla örtülü kazanç Dağıtımı Hakkında

Genel Tebliğ (18.11.2007 Tarih ve 26704 Sayılı Resmi Gazete)

d) 2 Seri Nolu Transfer Fiyatlandırılması Yoluyla örtülü kazanç Dağıtımı Hakkında

Genel Tebliğ (22.04.2008 Tarih ve 26855 Sayılı Resmi Gazete)

1)- 22.04.2008 tarih ve 26855 no’lu Resmi Gazete’de yayınlanan 2 Seri No’lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ’i ile 1 Seri No’lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ’inde yapılan değişiklik yapılarak 2007 Yılına ait olarak verilecek Transfer Fiyatlandırması,

Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form (EK-2) 2008/2.Geçici Vergi Döneminde Geçici Vergi Beyannamesi ekinde 18 Ağustos 2008 tarihine kadar Elektronik ortamda verilecektir.

2)- 2008 Yılına ilişkin Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Formu (EK-2) 2009 Yılında Kurumlar Vergisi Beyannamesi ekinde verilecektir. 2008 Yılı içinde verilecek Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin ekinde 2008 yılına ilişkin formlar VERİLMEYECEKTİR. Yukarı bölümde de açıklandığı üzere 2008 yılının formları 2009 yılında Kurumlar Vergisi beyannamesi ekinde verilecektir.

3)- Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Formu’nun arka bölümünde aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

AÇIKLAMALAR:

Bu form, kurumlar vergisi mükellefleri tarafından doldurulacaktır. Formda yer alan transfer fiyatlandırması, kontrol edilen kurum kazancı ve örtülü sermayeye ilişkin işlemlerin bir veya birkaçının bulunması durumunda sadece bu işleme ilişkin kısım doldurulacak olup, formda belirtilen söz konusu işlemlerin bulunmaması durumunda bu form doldurulmayacak ve beyanname ekinde de gönderilmeyecektir.

I. “TRANSFER FİYATLANDIRMASI KAPSAMINDAKİ İLİŞKİLİ KİŞİLERE İLİŞKİN BİLGİLER” bölümüne 1 seri numaralı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ gereğince ilişkili kişi kapsamında değerlendirilen ve gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bulunan gerçek kişi ve kurumlara ilişkin bilgiler yazılacaktır. Örneğin, bir şirketin hem yurt içinde hemyurt dışında ilişkili olduğu gerçek kişi ve kurumlar bulunmasına rağmen ilgili hesap döneminde sadece yurt dışında bulunan ilişkili kişilerle işlem yapmış olması durumunda, forma sadece yurt dışında bulunan ilişkili kişi adı ve ünvanı ilebulunduğu ülke yazılacaktır.

II. “İLİŞKİLİ KİŞİLERLE GERÇEKLEŞTİRİLEN TRANSFERFİYATLANDIRMASINA İLİŞKİN İŞLEMLER” bölümünde yer alan işlemlerin alım ve satımından kastedilen; alım satımın yapılması ya da hizmetin alınıp verilmesi olarak anlaşılmalıdır. Örneğin, kiralama veya kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler mal veya hizmet alım ya da satımıdır.

“Alım” sütununa, ilişkili kişi tarafından sağlanan işlem tutarı, “Satım” sütununa ise ilişkili kişiye sağlanan işlem tutarı yazılacak olup, kurumlar vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içerisinde ilişkili kişilerle gerçekleştirdikleri tüm işlemlerine ilişkin alım ve satım tutarlarının yazılması gerekmektedir.

“Varlıklar” bölümünün 3 numaralı satırında yer alan Gayri Maddi Haklar/Varlıklar, patent, ticari marka, ticari unvan, tasarım ya da model gibi sınaî varlıkların kullanım hakkı ile edebi, sanatsal eserlerin mülkiyet hakları ve ticari bilgi birikimi (know how), ticari sırlar gibi fikri hakları kapsamaktadır.

“Diğer İşlemler” bölümünün 18 numaralı satırında yer alan Grup İçi Hizmetler, ilişkili şirketler arasında gerçekleşen, genellikle aynı gruba bağlı şirketlerden birinin diğerlerine verdiği hizmetleri ifade etmektedir.

III. “TRANSFER FİYATLANDIRMASINA KONU OLAN İŞLEMLERDE KULLANILAN YÖNTEMLER” bölümüne, ilişkili kişilerle yapılan işlemlerde Kullanılan yöntemlere ilişkin alım ve satım tutarları yazılacaktır.

IV. “KURUMUN YURT DIŞI İŞTİRAKLERİNE İLİŞKİN BİLGİLER” bölümü, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği hesap döneminde, kurumların yurtdışı iştiraklerinin bulunması halinde doldurulacaktır.

Tablodaki sütunlar itibarıyla, iştirak edilen her bir yurtdışı iştirak için ayrı ayrı olmak üzere, yurtdışı iştirakin;

- Unvanı,

- Kanuni veya iş merkezinin bulunduğu ülke,

- Toplam gayrisafi hasılatı ile yurtdışı iştirakte kurumun sermaye, oy veya kâr payı oranı (hangi oran daha yüksekse o oran dikkate alınacaktır) yazılacaktır.

V. “ÖRTÜLÜ SERMAYE UYGULAMASINA İLİŞKİN BİLGİLER” bölümü, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği hesap döneminde ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen bir borç bulunması halinde aşağıda yer alan açıklamalar çerçevesinde doldurulacaktır.

- “Aktif Toplamı”: Kurumun hesap dönemi başında çıkartılmış olan bilânçosunda yer alan bilgilere göre doldurulacaktır.

- “Toplam Borçlar”: Kurumun hesap dönemi başında çıkartılmış olanbilânçosunda yer alan bilgilere göre doldurulacaktır.

- “Öz Sermaye Tutarı”: Kurumun öz sermayesi bu tabloda yer alan Aktif Toplamı ve Toplam Borçlar dikkate alınarak, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "12.1.5" bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde

hesaplanacaktır.

 

- “Toplam Faiz Giderleri”: Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borç nedeniyle hesap dönemi içinde gerçekleşen ve maliyetlere veya faaliyet giderlerine intikal etmiş olan faiz giderlerinin toplamı yazılacaktır.

- “Toplam Kur Farkı Giderleri”: Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borç nedeniyle hesap dönemi içinde gerçekleşen ve maliyetlere veya faaliyet giderlerine intikal etmiş olan kur farkı giderlerinin toplamı

yazılacaktır.

- “Ortak veya Ortakla İlişkili Kişilerden Temin Edilen Borçların En Yüksek Olduğu Tarihteki Toplam Tutarı”: İlgili hesap döneminde ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihteki toplamtutarı yazılacaktır.

 

Transfer Fiyatlandırması Kitapçığı için tıklayınız,