Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşkur' a müracaat eden doktoralı mühendis ve avukatlar iş bulamadı (12.08.08) PDF Yazdır e-Posta
12 Ağustos 2008

Her yıl yüz binlerce insan iş bulabilmek için Türkiye İş Kurumu'na (İşkur) başvuruyor. Son dönemde doktor, avukat ve mühendislerle doktora yapmış üniversite mezunları bile İşkur' un kapısını aşındırmaya başladı.

 

Ancak meslek sahibi bu kişilere iş bulunamıyor. Kurum, 2008'in ilk 6 ayında kendisine başvuran 410 doktor işsizden sadece 5'ini işe yerleştirebildi. Aynı dönemde 4 bin 639 yüksek lisans mezunundan da ancak 30'una iş bulunabildi. İşkur' a kayıtlı her 60 üniversite mezunundan 1'i iş sahibi olabildi. En çok işe yerleştirilen meslek mensupları ise kaynakçı, imalat işçisi, makine montajcısı, büro memuru ve makineciler.

 

Kuruma iş başvurusunda bulunanların yüzde 14'ü yükseköğrenim mezunu. İşkur Genel Müdürü Namık Ata'ya göre üniversite mezunlarının açıkta kalmasının temel sebebi, bu kişilerin iş beğenmemeleri. İş Kurumu'na 2008'in ilk 6 ayında 1.209 ziraat mühendisi başvuruda bulundu. 30 farklı mühendislik grubu içinde işverenler tarafından en çok tercih edilen kesim ziraatçılar. Ancak ülkede çok sayıda ziraat mühendisi bulunduğu için yine de büyük bölümü işsiz kalıyor. Namık Ata, 2008'in ilk 6 ayında 544 bin 388 iş başvurusu aldıklarını belirtiyor. Kurum bunlardan 38 bin 573'ünü işe yerleştirdi. Genel Müdür Ata, 559 meslek grubundan 6 aylık dönemde İşkur' a en fazla büro memurunun (32 bin 249) kayıt yaptırdığı bilgisini veriyor. Kamu kurumlarına işçi alımının kendileri aracılığıyla yapıldığını anlatan Ata, yerleştirme oranlarının da bu meslek gruplarına kamu kurumlarından gelen talebe bağlı olduğunu dile getiriyor.

 

Hukuk ve tıp fakültesi mezunları da İşkur' un kapısını çalıyor. 2008'in ilk 6 ayında kuruma başvuran 240 avukatın sadece 5'i işe yerleştirilebilirken 5 bin 812 mühendisten 321'ine iş bulunabildi. Yine bu dönemde kuruma kayıt yaptıran 20 doktordan 18'i işsiz kaldı. Avukatların yalnızca yüzde 2'sinin işe yerleştirilebilmesine şaşırmadığını söyleyen Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Güneş Gürseler, hukuk fakültelerinden her yıl 4 bin 500 öğrencinin mezun olduğuna işaret ediyor. Barolar Birliği olarak da her gün yaklaşık 15 avukata çalışma izni verdiklerine dikkat çeken Gürseler, yalnızca İstanbul'daki avukat sayısının 30 bine yaklaştığını vurguluyor. Dünyada sadece Arjantin ve Türkiye'de hukuk fakültesi mezunlarının herhangi bir sınava tabi tutulmadan doğrudan mesleğe başlayabildiklerini kaydediyor.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=724962&title=iskura-muracaat-eden-doktorali-muhendis-ve-avukatlar-is-bulamadi