Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye'den kuraklık desteğinde sahte belgeye dikkat uyarısı (20.08.08) PDF Yazdır e-Posta
20 Ağustos 2008

    Kuraklık nedeniyle verilecek nakdi destek konusunda Maliye Bakanlığı endişeli. Yaklaşık 450 milyon YTL maliyeti olması beklenen kuraklık desteği için Maliye, valilikleri uyardı. Karar kapsamındaki 35 valiliğe gönderilen Bakan Kemal Unakıtan imzalı genel yazıda, haksız yere kuraklık desteği ödemesine neden olanlar ile haksız yere destekleme ödemesinden yararlanmak üzere sahte belge düzenleyenlerin cezalandırılacağı hatırlatıldı. Buna göre oluşturulacak il veya ilçe hasar tespit komisyonu görevlilerinin dikkatli olmaları istendi.

    Bu yılın ilkbahar aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilere nakdi destek verilmesine ilişkin bakanlar kurulu kararı önceki gün Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 35 ilde; Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Ankara, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hakkâri, Kayseri, Kırşehir, Konya, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Siirt, Sinop, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Iğdır, Kilis'in bazı ilçelerinde ve bazılarının merkezleri de dahil olmak üzere çiftçilere kuraklık desteği verilecek. Bu çiftçilerin Ziraat Bankası ile tarım kredi kooperatiflerine olan borçları ertelenecek.

    

    Komisyonlar dikkatli olsun

    Maliye Bakanlığı da 35 il valiliğine gönderdiği yazıda, kuraklık nedeniyle 35 il ve ilçelerde bu karar kapsamındaki ürünleri yüzde 30 ve daha fazla zarar gördüğü komisyonlarca belirlenecek çiftçilere kuraklık desteği ödeneceğini dile getirerek haksız kullanımların önlenmesi konusunda valilikleri uyardı. Çünkü bu yılın bütçesine kuraklık desteğinden dolayı 450 milyon YTL ek yük geliyor. Haksız yere çiftçilere ödeme yapılması 450 milyon YTL'lik maliyeti de daha da artıracak.

 

    Kuraklıktan zarar gören çitçileri il veya ilçelerde kurulan hasar tespit komisyonları belirleyecek. Maliye de valilere, oluşturulan bu komisyonların haksız kullanımlara karşı gerekli dikkati ve hassasiyeti göstermesini istedi. İllerde komisyonlar vali veya adına görevlendireceği yardımcısının başkanlığında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il müdürü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il müdürlüğü destekleme şube müdürü, defterdarlık yetkilisi, tarım kredi kooperatifi temsilcisi ve ziraat odası başkanından oluşacak. Ayrıca ilçelerde de komisyon oluşturulabilecek. Haksız yere kuraklık desteği ödemesinden yararlananlar tespit edilirse amme alacağı sayılacak ve geri alınacak. Haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamayacak.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=104330&KTG_KOD=480