Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni teşvik paketinde aslan payı otomotiv, ilaç ve tekstile gidecek (20.08.08) PDF Yazdır e-Posta
20 Ağustos 2008

Hükümet, yatırımı artırmak ve istihdam oluşturmak için yeni teşvik kanunu üzerinde çalışmalarını hızlandırdı.

 

Yeniden düzenlenen Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası'nın önümüzdeki yasama yılına yetiştirilmesi bekleniyor. Kanuna göre, teşvik kapsamına alınacak iller sosyo ekonomik gelişmişlik seviyesine göre tespit edilecek. Ülkenin rekabet gücünü artıracak, istihdam oluşturacak ihracat ağırlıklı sınırlı sayıda büyük projeler bölge ayrımı yapılmadan desteklenecek. Bu büyük projeler içinde otomotiv, ilaç, petro kimya, demir çelik, tekstil gibi sektörler yer alıyor.

 

Enerji, istihdam, vergi, SSK primi, bedelsiz yer tahsisi gibi yatırım ve istihdam imkanlarını artırmaya yönelik düzenlemeleri içeren eski teşvik kanunu değiştiriliyor. Bunun yerine, yatırım ortamını doğrudan ilgilendiren daha geniş çaplı teşvik programı hazırlanıyor. Teşvikler, 26 bölgede, çeşitli kategorilere ayrılacak. Teşvik kapsamına alınacak iller, sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyine göre belirlenecek. Bölgesel bazda 2009 yılı sonuna kadar 26 ilde kurulması planlanan kalkınma ajanslarının bulunduğu iller, teşvik bölgelerinin ana artelini oluşturacak. Her bir bölge için verilecek teşvikler o şehirlerin potansiyel sektörleri dikkate alınarak dağıtılacak. Her bölge için parasal anlamda ne kadarlık teşvik verileceği konusunda net rakamlar ortaya konulmazken, KOBİ'ler destek kapsamında olacak en önemli figürler olarak ortaya çıktı. Ancak bu kapsamda imalat sanayii dışındaki KOBİ'ler de asıl olarak teşvik kapsamına alınan işletmeler olacak. Yeni teşvik programında küçük ve orta boy işletmelerin ağırlığı hissedilse de Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak, istihdam oluşturacak, ihracat ağırlıklı sınırlı sayıdaki büyük projelerde, bölge ayrımı yapılmadan desteklenecek. Bu büyük projeler içinde; otomotiv, ilaç, petro kimya, demir çelik, tekstil gibi sektörler bulunuyor. Türkiye'nin dış dünyada rekabetini artıracak nitelikteki bu büyük projelerin, 15 değişik sektörde faaliyet gösterenler arasında olacağı öğrenildi. Teşvikler, yine enerji, vergi muafiyeti, sigorta primi başta olmak üzere, bedava arsa tahsisi ve finansmandan oluşacak yardımlardan müteşekkil.

 

Teşvik kanununun hazırlanmasında, Hazine Müsteşarlığı bünyesinde, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Çalışmaları çerçevesinde 12 ayrı teknik komite toplantısında, ülkenin verimlilik ve rekabet gücünün artırılmasına yönelik çalışmalar da dikkate alınıyor. Bu toplantılarda, İstihdam, Dış Ticaret, Sektörel Lisanslar, Yatırım Yeri, Gümrükler, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları, Yatırım Promosyonu, KOBİ, Ar-Ge, Vergi ve Teşvikler Komitesi gibi teknik komitelerde çeşitli çalışmalar yapıldı. Bu arada, bu yıl uygulaması sona erecek '5380 ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası'ndan, en son 2007 tarihinde yararlananların müktesep hakları kademeli olarak 2012 yılına kadar devam edecek.

 

Diğer yandan, Anadolu'da üretme, ortak iş yapma, verimli çalışma kültürünün yerleştirilmesi amacıyla kurulan kalkınma ajansları, bölgesel gelişmeyle ilişkili stratejiler hazırlayacak. Bu ajanslar vasıtasıyla bölgelerde, özellikle küçük işletmelere uygun teşvikler sağlanacak. Bu amaçla, şu ana kadar İzmir ve Çukurova'da (Mersin'i de kapsayan) iki kalkınma ajansı kuruldu. Bu yıl sonuna kadar üçü GAP bölgesinde olmak üzere 8 ajans daha kurulmuş olacak.

 

Kararlar, ihracat ve üretim merkezli olmalı

 

Tekstil, hazır giyim, konfeksiyon ve deri sektörünün değişim strateji eylem planının ele alındığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda mutabakat sağlanması, sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, önceki günkü toplantının ardından yaptığı açıklamada, konunun 25 Ağustos 2008 Pazartesi günü yapılacak kurul toplantısında son şekli verilerek karara bağlanacağını belirtti. Kararı değerlendiren İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Çağlayan'ın açıklamalarının sevindirici olduğunu belirterek, "25 Ağustos'ta açıklanacağı ifade edilen önlemler paketi sektörümüz kadar ülke ekonomisi ve sokaktaki vatandaş için de büyük önem taşıyor." dedi.

 

Açık enflasyon hedeflemesi çabalarının sonucunda sürekli yüksek reel faiz, düşük kur ve yüksek cari açığın oluştuğunu vurgulayan birlik başkanı, kurulda alınacak tüm kararların üretim ve ihracat merkezli olması gerektiğini kaydetti. İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de bundan sonraki süreçte, el ele vererek sektörü rehabilite etmek, değişim ve destek stratejisinin yürürlüğe girmesi için çalışılması gerektiğini ifade etti. Gülle şunları kaydetti: "Sektör için bir şey yapılacaksa tam da zamanı. Herkes üzerine düşeni yapmalı, değişimi sektör yapacak, desteği hükümet verecek. Hep birlikte güzide sektörümüzün gelecek vizyonunu belirleyeceğiz."

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=727831&title=yeni-tesvik-paketinde-aslan-payi-otomotiv-ilac-ve-tekstile-gidecek