Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Prim affından 7 milyar YTL geliyor Hazine'nin 'kara delik' yükü azalacak (21.08.08) PDF Yazdır e-Posta
21 Ağustos 2008

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun SSK ve Bağ-Kur borçluları için tanıdığı prim affının başvuru süresini 20 gün uzatan yasal düzenleme yürürlüğe girdi. Peşin ödeme seçeneğinde birikmiş faiz borcunun yüzde 80'i silinecek.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim affından şu ana kadar 2,6 milyar yeni lira net gelir elde etti. Kurumun 28 Ağustos'a kadar tahsil edeceği tutar ise 5,5 milyar YTL. 2008'in toplamındaki tahsilatın da 7 milyarı yeni lirayı bulması bekleniyor. Bu paranın SGK'nın kasasına girmesiyle daha önce 28 milyar olarak tahmin edilen sosyal güvenlik açıkları, 21 milyar YTL'ye düşecek. Bu da açıkları kapatmak için Hazine'nin kasasından daha az para çıkacağı anlamına geliyor.

 

Prim affının ikinci bölümüne ilişkin başvurular önceki gün başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzasıyla yürürlüğe giren affın süresi 20 gün. Bu süre içinde başvuranların SSK ve Bağ-Kur prim borçları yeniden yapılandırılacak. Peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde biriken borç faizinin yüzde 80'i silinecek. Prim borcunun 12 aya kadar taksitle ödenmesi halinde ise gecikme faizinin yüzde 50'si düşülecek. Hükümetin 28 Mayıs'ta yürürlüğe koyduğu prim affına ilişkin düzenleme, 28 Temmuz'da sona ermişti. Ancak özellikle tarım kesiminden gelen yoğun istek üzerine Meclis'ten yeni bir kanun çıkarılarak prim affında sürenin uzatılmasına imkan verilmişti. Düzenlemeyi 15 gün bekleten Cumhurbaşkanı Gül, önceki gün imzaladı.

 

28 Temmuz'da sona eren prim affının ilk bölümünde bir milyon 168 bin kişi başvuruda bulundu. Af kapsamındaki 26 milyar YTL alacağın yaklaşık 20 milyarı bu dönemde yapılandırıldı. Affın ikinci bölümünde ise kalan 6 milyar yeni liranın yapılandırılması hedefleniyor. Faizlerin silinmesinin ardından SGK'nın tahsil edeceği rakam 11,5 milyar YTL. Bu paranın 5,5 milyarlık kısmı 'peşin ödeme' şeklinde yapılandırıldığı için 28 Ağustos'a kadar kuruma ödenecek. Af kapsamındaki başvuruların 1 milyar 883 milyonluk kısmı 12 taksitle, 4 milyarlık kısmı ise 24 taksitle alınacak. Şu ana kadar SGK'nın kasasına giren net rakam ise 2,6 milyar oldu.

 

20 günlük ek sürede başvuruda bulunacak olanların her türlü Bağ-Kur ve tarım Bağ-Kur prim borcu, işverenlerin SSK'ya olan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları, fark işçiliğine ilişkin borçları, isteğe bağlı sigortalıların 2003 Mayıs ile 2008 Mart dönemleri arasındaki prim borçları, avukat-noter ve yurtdışına işçi götüren müteahhitlerin prim borçları af kapsamında yeniden yapılandırılacak. Prim affı, emekliliği hak ettiği halde prim borcu nedeniyle aylık alamayan Bağ-Kur'lulara da çok önemli bir fırsat sunuyor. Başvuruda bulunanlar Halk Bankası'ndan kredi kullanarak borcunu ödeyip emekli olabilecek. Bu kişilerin borçlarına karşılık olarak bağlanacak maaşları teminat kabul edilecek. Maaşlarının bir kısmı kendilerine ödenirken bir kısmı da kullandıkları krediye karşılık banka tarafından kesilecek. Emeklilik kredisi kullanmak isteyenlere Halk Bankası tarafından 60 aya kadar taksit yapılacak. Aftan yararlanarak borcunu tamamen ödeyen ya da taksitlendiren Bağ Kur'lular sağlık hizmetlerinden hemen yararlanmaya başlayacak.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=728238&title=prim-affindan-7-milyar-ytl-geliyor-hazinenin-kara-delik-yuku-azalacak