Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
18 Yaşından Önce Sigortalı Olana Erken Emeklilik Fırsatı PDF Yazdır e-Posta
08 Nisan 2018

18 yaş öncesi sigortalı olmanın, süre avantajı yok. Ancak 18 yaş öncesi sigortalılık, emeklilik için gerekli yaş ve primde önemli. Bu açıdan 18 yaşından önce sigortalı olmak daha erken emekli olabilmeyi sağlıyor.

Bir kişinin ne zaman emekli olacağı üç şeye bağlıdır. İlki sigorta giriş tarihi. Sigortalı olarak ilk kez çalışılmaya başlanan tarih, emeklilik için geçerli olan şartları belirlediği gibi sigortalılık süresini de başlattığı için emeklilikte hayati önemdedir. Emeklilik için gerekli ikinci şart ise prim ödeme gün sayısıdır.

YAŞI BEKLEMEK ŞART

İlk kez sigortalı olunan tarihe göre belirlenen koşullara tabi olarak prim ödeme gün sayısı ve yaş doldurulduğunda emekli olunabilir. Bunun için sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarihten sonra kesintisiz olarak çalışılmasında fayda var. Bu şekilde prim ödeme gün sayısı artırılabilir. Primleri yetmeyen kadın sigortalıların doğum, erkek sigortalıların ise askerlik borçlanması yapması gerekebiliyor. Emeklilik için gerekli son şart ise yaş. Emekli olmak için ilk kez sigortalı olunan tarihte belirlenen yaş şartının sağlanmış olunması gerekiyor. 1 Mayıs 2008’den sonra ilk kez sigortalı olan ve 7.200 gün prim ödeme şartını 1 Ocak 2048’ten sonra dolduracak bütün sigortalılar, kadın-erkek fark etmeksizin 65 yaşlarını doldurduklarında emekli olabilecekler. Bu kişiler sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayılarını doldursalar bile yaşı beklemek zorunda kalacak.

SON 7 YIL ÇOK ÖNEMLİ

1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olup, sonra emekli aylığı talebinde bulunanlara emekli aylığı bağlanırken, son 7 yıldaki çalışmalarına bakılıyor. Bu kişiler son 7 yıl içerisinde hangi statüde çalışmaları daha fazla ise emeklilikleri de o statü kapsamında değerlendiriliyor.

AYLIK NASIL YÜKSELEBİLİR?

Emekli maaşı hesaplanırken iki kriter üzerinden değerlendirme yapılır. Bunlardan ilki ortalama aylık kazanç tutarı. Sigortalının SGK’ya bildirildiği prime esas kazancının aylık ortalaması emekli aylığının miktarını belirleyen ilk unsurdur. Yani sigortalı SGK’ya ne kadar yüksek ücretle bildirilirse, emekli maaşı da o kadar yüksek olur. Maaşı belirleyen ikinci unsur da aylık bağlama oranıdır.

Prim Günlerine Ekleniyor

Mevcut mevzuat uyarınca 18 yaş öncesi sigortalı olarak gösterilenlerin giriş tarihi 18 yaşa girdikleri gün olarak belirleniyor. Dolayısıyla 18 yaş öncesi sigortalı olmanın, süre bakımından sağlayacağı bir avantaj yok. Ancak 18 yaşından önce sigortalı olunan tarih, emeklilik için gerekli yaş ve prim ödeme gün sayısının belirlenmesinde önemli. Bu açıdan 18 yaşından önce sigortalı olmak daha erken yaşta emekli olabilmeye imkan sağlayabiliyor. Okan Güray Bülbül

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/18-yasindan-once-sigortali-c2olana-c2erken-emeklilik-firsati/haber-724249