Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Memurken İşçiliğe Geçen Emekli İkramiyesi Alabilir PDF Yazdır e-Posta
15 Nisan 2018

Çalışmaya memur olarak başlayıp işçi olarak devam edenler emekli olacakları zaman memur olarak geçirdikleri süreye ilişkin emekli ikramiyelerini alabilir. Ayrıca 15 yıl 3600 günle tazminat hakkı da doğar.

İşçilerin memurlar gibi emekli ikramiyesi alma hakları bulunmamaktadır. İşçilerin emekli ikramiyesi, kıdem tazminatıdır. Diğer yandan işçiler kıdem tazminatına hak kazanmak için emekli olmak zorunda değillerdir. Ancak memurlara ikramiyeleri yalnızca emekli aylığı bağlandığında ödenebilir. Yani memur ikramiyesini alabilmek için emekli olacağı yaşı beklemek zorundadır.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Çalışma hayatına memur olarak başlayan, belirli bir süre çalıştıktan sonra işçi olarak çalışmaya devam eden kişiler, emekli olacakları zaman memur olarak geçirdikleri süreye ilişkin emekli ikramiyelerini alabilir. Ancak bunun için memuriyetten ayrılma nedenin kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için gerekli nedenlerden birisi olması gerekir. Memuriyetten muvazzaf askerlik görevi nedeniyle ayrılan erkeklere, evlendikten sonra 1 yıl içerisinde istifa eden kadınlara ve ilk defa 08.09.1999’dan önce işe başlayıp bu tarihten sonra ayrılmış olanlar için 15 yıl sigortalılık süresine ve 3600 prim ödeme gün sayısına sahipken, ilk defa 08.09.1999’dan sonra çalışmaya başlayanlar için 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim ödeme gün sayısına sahipken istifa eden memurlara emekli ikramiyesi ödenmesi mümkündür. Emekli ikramiyesi memurlara yalnızca emekli olmaları halinde ödenmektedir. Ancak emekli ikramiyesi ödenebilmesi için kişinin memur olarak emekli olması şart değildir. Memuriyetten sonra işçi olan ve bu statüde emekli olan kişiye de memur olarak geçirdiği süreler için ikramiye ödenebilir.

4 YIL ŞARTI BULUNUYOR

Emekli olmadan önceki son 7 yılın yarısından fazlası içerisinde bağlı olunan statü, emeklilikte çok önemlidir. Kişi 20 yıl memur olarak çalışmış olsa bile emekli olmadan önce 4 yıl kendi işini yapmışsa Bağ-Kur’lu olarak emekli olacaktır. Ancak hangi statüden emekli olunursa olunsun, memuriyette geçen sürelere ilişkin olarak emekli ikramiyesi alınması mümkündür.

15 yıl 3.600 günle istifa edene kıdem tazminatı

İşçilerden prim ödeme gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduranlar istifa etmeleri halinde kıdem tazminatlarını alabilir. Bu durumda işçiler en son işyerinde geçirdikleri sürenin karşılığı olarak kıdem tazminatlarına hak kazanırlar. Bunun için işçilerin durumlarını belgeleyen yazıyı SGK’dan alarak işverenlerine vermeleri yeterlidir. Bu yazıyı alan işverenin işçisine kıdem tazminatını ödemesi gerekmektedir.

Yaşı dolunca hak kazanır

Daha önce memuriyete tabi hizmeti varken işçi olarak çalışmaya başlayan ve işinden emeklilik için gerekli yaş dışındaki diğer şartları sağlayarak istifa eden bir kişi kıdem tazminatını alabilir. Bu kişi hem işçi olarak geçirdiği süreye ilişkin kıdem tazminatını, hem de emeklilik için gerekli yaşa ulaştığında memur olarak geçirdiği süreye ilişkin ikramiyesini alabilecektir.

Ayrıldığı tarihe göre hesaplanır

Memurken işçi olarak çalışmaya başlayan ve daha sonra emekliliğe hak kazandığı tarihte memur olarak geçirdiği süreler için emekli ikramiyesi talebinde bulunan kişiye ikramiyesi, memuriyetten ayrıldığı tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık tutarı ve aylık bağlanacağı tarihteki katsayılar dikkate alınarak hesaplanır. Dolayısıyla kişinin eline geçen miktar memur olarak çalışmaya devam etseydi eline geçecek rakamdan az olmaktadır. Okan Güray Bülbül

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/memurken-iscilige-gecen-emekli-ikramiyesi-alabilir-c2/haber-726339