Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tasarıda, Sosyal Güvenlik Paketinde Neler Var? Neler Yok? PDF Yazdır e-Posta
02 Mayıs 2018

30 Nisan 2018 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TASARISI, öncelikle kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngörüyor. Bunun yanında aslında söz konusu tasarı, mini bir sosyal güvenlik paketi niteliğinde. Peki paketin detaylarında neler var? 

Alacaklara yeniden yapılandırma
Torba Tasarı, esasında geçtiğimiz yıllarda benzerlerine rastladığımız üzere bir yeniden yapılandırma/af kanunu mahiyetinde. Kanun kapsamında kamu alacaklarının yapılandırmasına ilave olarak iş ve sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında yapılan düzenlemeler özet olarak şu şekilde;

  • 2018 yılı Mart ayı ve önceki dönemlere ait olup ödenmemiş prim, idari para cezası ve diğer SGK alacakları18 taksit ve 36 ay vadede ödenmek üzere taksitlendiriliyor.
  • Emeklilik sonrasında 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışması nedeniyle 2016/Mart ayı öncesinden sosyal güvenlik destek primi borcu bulunan kişilerin borçları tamamıyla siliniyor.
  • Taksitlendirme veya indirimli peşin ödeme için, Kanunun yayımını izleyen ikinci ayın (Temmuz) sonuna kadar SGK'ya başvuruda bulunulması gerekiyor. Peşin ödeme veya taksitle ödemeyi tercih edenler için ilk taksit ödemesi, Ağustos ayı sonuna kadar yapılacak.
  • SGK tarafından fazla veya yersiz olarak ödendiği anlaşılan ve kişilerden geri talep edilen gelir-aylık ödemeleri de yine aynı taksitlendirme veya peşin ödeme şartlarıyla SGK'ya ödenebilecek.
  • 2022 sayılı Kanun kapsamında ödenen 65 yaş aylığı tutarı 500 TL'ye yükseltiliyor.
  • 18-29 yaş arası genç girişimci olarak vergi mükellefi olan ve 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren ilk defa 4/b kapsamında sigortalı olan kişilerin primleri, bir yıl boyunca Hazine tarafından karşılanacak.
  • SGK'dan gelir veya aylık almakta olanlara, her yıl Ramazan ve Kurban Bayramında 1000'er TL bayram ikramiyesi ödenecek. Ödeme tarihinde aylığa hak kazanma şartı arandığından, 15 Haziran 2018 tarihine kadar emekli aylığına hak kazanan kişiler Ramazan ikramiyesinden yararlanabilecek.
  • Köy ve mahalle muhtarları ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan (tarımda bağımsız çalışanlar dahil) 31 Mayıs 2018 tarihine kadar prim borcu bulunanların, bu tarihten önceki sürelere ait sigortalılıkları dondurulacak. Bu kişilerin sigortalılıkları 1 Haziran 2018 tarihinde başlamış sayılacak.

Pakete girmeyenler
Yukarıda saydığımız başlıklar mini sosyal güvenlik paketine giren konular. Bir de pakete girmeyenler var. Bunlar;

  • Emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olan ve yaşı bekleyen vatandaşlara, emeklilik düzenlemesi bu pakette yer almıyor.
  • Staj sigortası ile çalışma hayatına başlayan ve staj başlangıcı emeklilik hesabında dikkate alınmayan kişiler için de düzenleme pakete girmedi.
  • Önce doğum yapmış sonra çalışmaya başlamış anneler doğum borçlanması yapamıyorlar. Bunlar için de bu pakette çözüm bulunmuyor.
  • Daha önce sözü verilen sağlık çalışanlarına fiili hizmet zammı yani erken emeklilik düzenlemesi de bu tasarı da yer almıyor.
  • 2000 yılı öncesinde emekli olanlar için yapılan intibak düzenlemesinin benzerini, 2000 yılı sonrası emekli olanlar da bekliyor. Bu emeklilerimiz için de yeni pakette düzenleme yok. Sadettin Orhan

http://www.sadettinorhan.net/sosyal-guvenlik-mini-paket.html