Elektronik Ortamda Beyanname Gönderilmesine İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı |
|
|
|
23 Ağustos 2008 |
Elektronik ortamda beyanname gönderilmesi esaslarının belirlendiği 340 ve 346 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde değişiklik yapan 386 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 22.08.2008 tarih ve 26975 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Genel Tebliğ ile 340 sıra no.lu Tebliğin 1 ve 2 no.lu eklerinde yer alan Talep Formu ve Taahhütnamelerin isimleri ve içerikleri, bu formların taahhütname niteliğine son verecek şekilde değiştirilmiştir.
Tebliğde değişikliğin, 346 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin taahhütname verilmesi zorunluluğuna ilişkin kurallarının, Danıştay 7. Dairesinin 13.11.2007 tarih ve 2005/1204 Esas No.lu ve 2007/4633 Karar No.lu kararı ile iptal edilmesi nedeniyle yapıldığı ifade edilmektedir.
Genel Tebliğ ile 340 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 1 ve 2 no.lu eklerinde yer alan formlar değiştirilmiştir.
340 seri no.lu Tebliğin;
· 1 numaralı eki "Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu ve Taahhütnamesi" formu "Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu",
· 2 numaralı eki "Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formu ve Taahhütnamesi" formu ise "Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formu"
olarak yeniden düzenlenmiştir.
Formlar esas olarak ili bölümden oluşmakta olup, Formların kimlik ve adres bilgileri bölümünde her hangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Değişiklik öncesinde kullanılan Formlarda kimlik ve adres bilgilerinin altında elektronik ortamda beyanname gönderilmesiyle ilgili olarak mükellef veya meslek mensubu tarafından imzalanan taahhütler yer almakta iken, y eni Formlarda bu hususlar “Elektronik beyanname göndereceklerin dikkat etmesi gereken hususlar” ve “Aracılık yetkisi verilen gerçek ve tüzel kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar” başlıkları altında yer almıştır. Formların altında yer verilen dikkat edilmesi gereken hususlar ayrıca 340 seri no.lu Genel Tebliğde de ilgili bölüme eklenmiştir.
Yukarıda belirtilen ve gerçek bir uygulama değişikliğini ifade etmeyen düzenlemeler dışında 386 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle iki değişiklik yapılmıştır.
Söz konusu Genel Tebliğ ile 340 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine eklenen düzenlemelerle;
· Kullanıcı kodu, parola ve şifrenin yetkisiz kişilerce kullanıldığının öğrenildiği anda Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesi gerektiği, bildirim anına kadar yapılan işlemlerden ve verilen kullanıcı kodu, parola ve şifrenin kullanımından mükelleflerin ve aracılık yetkisi verilmiş meslek mensuplarının sorumlu oldukları,
· Elektronik ortamda gönderilme zorunluluğu getirilen beyannameler için belirlenen usul ve esasların, elektronik ortamda gönderilme zorunluluğu getirilen bildirimler için de geçerli olduğu,
belirtilmiştir.
İlgili Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz. pwc
· Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 386) |