Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Memur Statüsünde Emekli Olana Daha Yüksek Maaş PDF Yazdır e-Posta
13 Mayıs 2018

Son 7 yılda Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a prim ödemiş bir sigortalı sürenin yarısından fazlasını hangi kuruma tabi geçirmişse o statüden emekli olur. Örneğin memur statüsünde emekli olan daha yüksek aylığa hak kazanabilir.

Çalışanlar için ne zaman emekli olunacağı önemli olduğu gibi hangi kurumdan emekli olunacağı da çok önemli. 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olup SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı’na tabi olan sigortalılar bu hükümlere göre emekli oluyor. Böyle olunca da, emekli aylıkları başta olmak üzere bazı başka konularda da sigortalılık statüleri arasında farklılıklar ortaya çıkıyor.

En düşük maaş 1.978 lira

2018’in ilk altı ayı itibarıyla en düşük memur emeklisi aylığı yaklaşık 1.978 TL’dir. Bu rakama ek aylık dahil değildir. Emekli aylıkları Bağ-Kur emeklilerinde 1.405 TL’ye, Bağ-Kur tarım emeklilerinde ise 988 TL’ye kadar düşüyor. En yüksek emekli aylığını memurlar almaktayken, işçiler ve kendi hesabına çalışanların emekli aylıkları daha düşüktür. Bu nedenle her üç statü arasındaki farklılıktan dolayı hangi kurumdan emekli olunacağı çok önemli. 1 Ekim 2008 tarihi öncesinde sigortalı olan kişilerin hangi statüye göre emekli olacağı son 7 yılda prim ödediği statüye göre belirlenir. Son 7 yıl içerisinde Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a prim ödemiş bir sigortalı bu sürenin yarısından fazlasında hangi kuruma tabi olarak geçirmişse o statüden emekli olur.

ÖNEMLİ AVANTAJLAR VAR

SGK hesabı şu şekilde yapıyor. Son 7 yılın karşılığı prim günü olarak 2 bin 520 gündür. Bunun yarısı olan 1.260 günden bir fazlası yani 1.261 gün hangi statüde prim ödenmişse çalışan bu statüden emekli oluyor. Sigortalılık statüsü değişen kişilerin bu sürelere çok dikkat etmesi gerekmektedir. Aksi taktirde emekli aylığı başta olmak üzere kendilerine sağlanan bazı avantajları kaybedebilirler.

Hangisine daha çok ödendiyse

ÇALIŞANIN son 7 yılda 2’den fazla sigortalılık statüsüne prim ödenmiş olması halinde 1.261 gün şartı aranmaz. Son 2 bin 520 gün içerisindeki statülerinden hangisine daha fazla prim ödenmişse emeklilik bu statüden gerçekleşir. Örneğin son 2 bin 520 günde 839 gün SSK’ya, 839 gün Bağ-Kur’a, 842 gün Emekli Sandığı’na prim ödemiş bir çalışan memur statüsünde emekli olacaktır. Böylelikle daha yüksek emekli aylığına hak kazanır.

Askerlik borçlanmasıyla erken emeklilik mümkün
BU arada askerlik borçlanması doğum borçlanmasından farklı olarak sigortalılık tarihini geri çekerek daha erken emekli olma hakkı tanıyabildiği için erkek sigortalılar için çok faydalıdır. Diğer taraftan ilgili dönemdeki sigortalılık süresine sayılarak emekli olunacak statüyü de değiştirmeyeceği için hiçbir kayba da neden olmaz.

Son 7 yıldaki prime dikkat!

1 Ekim 2008 öncesinde sigortalı olanların emeklilik statüsü son 7 yıla göre belirlenir. Bu da emekli maaşını artırabilir. Ozan Güray Bülbül

 

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/memur-statusunde-emekli-olana-daha-yuksek-maas/haber-734722