Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
65 Yas Aylığı Hem Kolaylaştı Hem Yüzde Yüz Zamlandı PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2018

Geçen yıl yapılan değişiklikle daha fazla kişinin 65 yaş aylığı almasının yolu açılırken, son olarak torba yasayla da söz konusu aylık yüzde 100 zamlandı.

65 yaş aylığı ülkemizde uygulanmakta olan en eski sosyal yardımlardan bir tanesi. Emekli olamamış, geliri belirli bir sınırın altında olan ve 65 yaşın üzerindeki yaşlılarımızın alabildiği aylık, bu aydan itibaren yüzde 100 zamlı ödenmeye başlanacak. Torba kanunla yapılan değişiklikle 65 yaş aylığı ödemesine esas gösterge rakamındaki artış 1 Haziran’dan itibaren uygulanıyor. Böylece 65 yaş aylığı alanlar haziranda, tam da bayram öncesi aylık 500 TL, üç aylık 1.500 TL olan aylıklarına kavuşabilecek.

3 ŞART VAR

65 yaş aylığı alabilmek için üç temel şart var. İlk şart, 65 yaşın doldurulmuş olması. Emekli olmayan, SGK’dan dul veya yetim aylığı almayan, herhangi bir işte çalışmayan kişiler aylık alabiliyor. Ölüm aylığı ya da nafaka alanlar da 65 yaş aylığından yararlanamıyor. Son şart ise 65 yaş üstü kişinin ve eşinin toplam geliri üzerinden hesaplanan kişi başına düşen gelirin belirli bir limitin altında olmasıdır. Bu limit asgari ücretin net tutarının üçte biri. 65 yaş üstü kişinin eşiyle birlikte toplam geliri hesaplanıyor ve bu rakam ikiye bölünerek kişi başına düşen aylık gelir bulunuyor. Bu rakam 2018 yılı itibarıyla 483,63 TL’nin altındaysa bu kişiye aylık bağlanıyor.

DAHA ÇOK KİŞİ ALIYOR

Gelir kriteri geçtiğimiz yıla kadar 65 yaş üstü kişinin yaşadığı hane üzerinden hesaplanıyordu. Böyle olunca ortaya dramatik durumlar çıkabiliyordu. Geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikle 65 yaş üstü kişinin ve eşinin toplam geliri üzerinden hesaplanan kişi başına düşen gelirin gelir sınırını aşmamasına bakılmaya başlandı. Dolayısıyla hem dramatik durumlar engellendi, hem de daha fazla kişinin 65 yaş aylığı almasının önü açıldı.

1 HAZİRAN'DA BAŞLADI

Aylıkların PTT kartla ödenmesi de mümkün. Bu sayede 65 yaş aylığını almak için en yakın PTT’ye gitmek yeterli oluyor. Yaşlılar için önemli bir gelir kaynağı olan aylık, bu aydan itibaren yüzde 100 zamlı ödenmeye başlıyor.

3 AYDA BİR ÖDEME YAPILIYOR

65 yaş aylığı hak sahiplerine üç ayda bir ödeniyor. Ödeme tarihi doğum yılının son numarasına göre belirleniyor. Ödemeler ayın 5’i ila 10’u arasında yapılmış oluyor. Mart, haziran, eylül ve aralık aylarında 65 yaş aylığı hak sahiplerine ödeniyor. Ocak, şubat ve mart aylarının ödemeleri martta, nisan, mayıs ve haziran aylarının ödemeleri haziranda, temmuz, ağustos ve eylül aylarının ödemeleri eylülde ve ekim, kasım ve aralık aylarının ödemeleri aralıkta yapılıyor.

BAŞVURULAR 1 AYDA SONUÇLANIYOR

65 yaş aylığından yararlanmak isteyen vatandaşlar, başvurularını adrese kayıtlı nüfus sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapacaklar. Başvuru yapmak için gerekli başvuru formu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın internet sitesinde mevcut. 65 yaş aylığı için başvuru sahiplerinden başvuru formu dışında bir belge istenmemesi esas. Ayrıca 65 yaş aylığı için başvuru yapılan tarih sonrası bir ay içerisinde işlemlerin sonuçlanması gerekiyor. Yani uzun zaman beklemek gibi bir durum söz konusu değil. Okan Güray Bülbül

SORULARINIZI GÖNDERİN, YAZARIMIZ OKAN GÜRAY BÜLBÜL SİZİN İÇİN YANITLASIN Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/65-yas-ayligi-hem-kolaylasti-hem-1500-liraya-yukseldi/haber-741622