Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Küçük İşyerleri Bu Teşviki Kaçırmasın PDF Yazdır e-Posta
25 Haziran 2018

2018 Mart ayında Resmi Gazete’de yayımlanan 7103 sayılı Torba Kanun ile 4447 sayılı Kanuna Geçici 20 nci madde eklendi ve yeni bir istihdam teşviki uygulaması daha hayatımıza girdi. Ancak bu teşvik uygulamasının farklı bir yönü var. Bu sefer imalat sektöründe faaliyet gösteren küçük işyerleri teşvik kapsamında. Geçen hafta SGK tarafından yayınlanan 2018/21 sayılı Genelge ile de gecikmeli de olsa bu yeni teşvik uygulamasının ayrıntıları ve usulü belirlendi.

Teşvikten Yararlanma Şartları Neler?

Yeni teşvikten yararlanmak için birçok şartın yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Teşvikten faydalanacak işyeri imalat sektöründe faaliyet gösteren özel sektör işyeri olmalı. Ayrıca işyerinin imalat sektöründe ustalık belgesi bulunmalı.
  2. 2017 yılında SGK’ya verilen prim belgelerinde ortalama sigortalı sayısı 1 ila 3 arasında olmalı.
  3. Teşvikten yararlanılacak sigortalı 1/1/2018 – 30/11/2018 tarihleri arasında işe alınmış olmalı ve İş-Kur’a kayıtlı işsizolmalı.
  4. İşe alınan sigortalı 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük olmalı.
  5. Sigortalı, işe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam 10 günden fazla zorunlu sigortalılık kapsamında olmamalı.
  6. İşe giriş tarihi itibarıyla sigortalı, gerçek kişi işverenin ya da adi ortaklıkta ortaklardan her birinin birinci derece kan veya kayın hısımı ya da eşi olmamalı.
  7. İşe alınan sigortalı işyerine ait 2017 prim belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılmalı.
  8. Prim belgeleri süresinde 37103 Kanun numarası seçilerek SGK’ya verilmeli ve primler yasal süresinde ödenmeli.
  9. Yasal ödeme süresi geçmiş prim ve ceza borcu olmamalı.
  10. İşyerinde kayıtdışı sigortalı veya sahte sigortalı bildirimi tespiti olmamalı.


En Fazla İki Sigortalı İçin Teşvik Var

Yeni teşvik uygulamasının en önemli özelliği ve kısıtı ise teşvik kapsamına giren işyerlerinde her ay için en fazla iki sigortalı adına destekten faydalanılacak olması.
Örneğin, 1/1/2018 – 30/11/2018 tarihleri arasında gerekli şartları haiz 4 işçi işe alınmış ise bunlardan her ay sadece ikisi için teşvikten faydalanmak söz konusu olacak.

Destek Süresi ve Miktarı Ne Kadar?

Getirilen yeni teşvik uygulamasının süre açısından uygulanması diğer teşviklere göre farklılık gösteriyor. Buna göre 1/1/2018 – 30/11/2018 tarihleri arasında işe alınmış sigortalı için işe alındığı ayı takip eden ilk aydan başlamak üzere her ikinci ay için teşvikten faydalanmak mümkün.

Örneğin; 2018 Ocak ayında işe alınan sigortalı için 2018 yılı Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık aylarında teşvikten faydalanılacak.

Yeni teşvik sigortalı sayısı ve süre anlamında oldukça sınırlı olsa da miktar anlamında oldukça cazip. Buna göre kapsama giren sigortalılardan dolayı asgari ücret üzerinden hesaplanan işveren ve sigortalı primlerinin tümü Devlet tarafından karşılanacak. Yani asgari ücretle çalışan bir sigortalı için ilgili aylarda SGK’ya prim ödenmeyecek. Mehmet Bulut 

 

http://www.sadettinorhan.net/25_6_2018_makale.html