Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhracatta yeni adımlar atmamız gerekiyor (29.08.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Ağustos 2008

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlığına aday olan TİM Başkanvekili Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin cari açığını kapatabilmesi için ihracat ve turizm gibi iki tane büyük kaleminin bulunduğunu belirterek, “ihracatta mutlaka yeni adımlar atmamız gerekiyor” dedi.

 

 Büyükekşi, TİM'in 9 Eylül'de gerçekleştirilecek olan genel kurulu öncesi Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) üyeleriyle toplantı yapmak üzere geldiği Adana'da, yaklaşık 5 yıldır yeniden görev almayacağını açıklayan TİM Başkanı Oğuz Satıcı ile başarılı çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 

TİM'i kurumsallaştırmak için büyük çaba harcadıklarını belirten Satıcı, “bundan sonra da 5 yıllık süre içerisinde edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeyi geliştirme yönünde kullanacağız. Alacağımız tüm kararlara icra kurulundaki başkanları da ortak edip, ekip halinde çalışacağız” dedi.

 

Büyükekşi, Türkiye'de son dönemlerde ihracatla ilgili büyük bir atılımın olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“7 yıl önce 26 milyar dolar olan ihracat rakamlarında bu yıl inşallah 130 milyar doları aşacağız. Yeni dönemde bu rakamları daha da ileriye taşıyabilmek amacıyla ihracatın önündeki engelleri kaldırmak için özellikle düşük kur, yüksek faiz ve cari açıkla ilgili çalışmalar gerçekleştireceğiz. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in kurduğu cari açık komisyonu var. Bu komisyona arkadaşlarımızla birlikte veri tabanı hazırlamak için çalışma içerisinde olacağız. Ayrıca, ihracat rakamlarını 2023 yılında 500 milyar dolara çıkartma yönünde koyduğumuz hedefe ulaşabilmek için çalışmalar yapacağız.”

 

“İHRACATTA YENİ ADIMLAR”

 

Büyükekşi, Türkiye'nin cari açığını kapatabilmesi için “ihracat” ve “turizm” gibi iki önemli ve büyük kaleminin bulunduğunu belirterek, “ihracatta mutlaka yeni adımlar atmamız gerekiyor. Emek yoğun, katma değeri yüksek sektörlerimizin bazı sorunları var. Bunların çözümleri farklı olan sorunlarının giderilmesi yönünde çaba harcayacağız” diye konuştu.

 

Büyükekşi, TBMM'nin yeni dönem çalışmalarına başlamasıyla birlikte halen Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki TİM ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağının biran önce çıkartılması için girişimlerde bulanacaklarını da sözlerine ekledi.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=9774586