Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye Bakanlığı, tankerlerden yapılacak akaryakıt satışlarında düzenlenmesi gereken belgelere ilişkin açıklamalar yaptı. (30.08.08) PDF Yazdır e-Posta
30 Ağustos 2008

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanıp, www.gib.gov.tr internet sitesinde yayınlanan 28.08.2008 tarih ve 10 numaralı ödeme kaydedici cihaz sirkülerinde, tankerlerden toplu olarak yapılan akaryakıt satışlarında düzenlenecek belgelere ilişkin açılamalar yapılmıştır.

Buna göre, akaryakıt istasyonları dışında rafineri, tank, depo vb. yerlerden tankerlerle alınan ve doğrudan müşterilerin depolarına boşaltılmak veya gösterdikleri yere teslim edilmek suretiyle gerçekleştirilen toplu akaryakıt satışlarının belgelendirilmesinde, ödeme kaydedici cihaz fişleri değil Vergi Usul Kanunu’nun belge düzenine ilişkin hükümlerinde yazılı belgelerin kullanılması gerekmektedir.

 

3100 sayılı “Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun”la ilgili 58 seri numaralı genel tebliğ ile taşıtlara perakende olarak akaryakıt satışı yapan akaryakıt istasyonu işletmecilerine, pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu tebliğ ile ayrıca bu pompalar kullanılarak yapılan akaryakıt satışlarını, taşıtın plaka numarasını ihtiva eden ve cihaz yazıcısından otomatik olarak çıkan ödeme kaydedici cihaz fişleri ile belgelendirme zorunluluğu getirilmiştir.

68 seri numaralı tebliğin 4. bölümünde ise akaryakıt istasyonlarındaki pompalardan tankerlere dolum yapılarak müşterilerin istedikleri mahalde teslim edilen akaryakıt satışlarına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen düzenlemelerde akaryakıt istasyonları dışında pompalar kullanılmaksızın tankerlerle yapılan toplu akaryakıt satışları ile ilgili açıklama bulunmamaktadır.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanıp, www.gib.gov.tr internet sitesinde yayınlanan, 28.08.2008 tarih ve 10 numaralı ödeme kaydedici cihaz sirkülerinde, akaryakıt istasyonları dışında rafineri, tank, depo vb. yerlerden tankerlerle alınan ve doğrudan müşterilerin depolarına boşaltılmak veya gösterdikleri yere teslim edilmek suretiyle gerçekleştirilen toplu akaryakıt satışlarının belgelendirilmesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Buna göre söz konusu satışlara ilişkin olarak ödeme kaydedici cihaz fişi değil, Vergi Usul Kanunu’nun belge düzenine ilişkin hükümlerinde yazılı belgelerin (fatura, sevk irsaliyesi gibi) kullanılması gerekmektedir.E&Y