Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
AB'ye ihracat yapanlar dikkatli olsun, zemin sağlam değil (01.09.08) PDF Yazdır e-Posta
01 Eylül 2008

    Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, kriz uyarısında bulunarak 'AB'ye ihracat yapan firmalar çok dikkatli olmalı. Zemin sağlam değil' dedi.

 

    Berlin'de düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı 2008 (IFA) sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aka Gündüz Özdemir, Avrupa'nın birçok bölgesinde iş yaptıkları için krizin etkilerini Avrupa'da hissettiklerini söyledi. Amerika'da başlayan mortgage krizinin dünyada petrol, gıda ve enerji fiyatlarını tetiklediğini hatırlatan Özdemir, "İngiltere kan kaybediyor, İspanya bu sürecin içinde, İtalya sıkıntıda. Bugün artık dünkü geçim indeksiyle hayatınızı sürdüremezsiniz. Enflasyon giderek artıyor. Biz de Avrupa'nın her yerinde iş yaptığımız için bu gelişmeleri hissediyoruz" diye konuştu.

    

    Farklı pazarlar değerlendirilmeli

    Türkiye'nin ihracatının büyük bir kısmının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığını hatırlatan Özdemir, "Türkiye bunun dışında kalamaz. Bütün verilere baktığımızda açıkça gördüğümüz şu: Kriz geliyor ve bütün şirketler tedbirli olmak zorunda. Döviz pozisyonlarını düzgün tutmaları gerekiyor" dedi. 2001 krizinde bir gecede trilyon liralık zararlar yazıldığını, o günleri unutmadıklarını söyleyen Özdemir, "Cari açığın çok iyi yönetilmesi lazım. Döviz rezervlerinde şimdilik sorun yok ama bir krizle tetiklenirse ciddi sıkıntı yaratabilir" değerlendirmesini yaptı. Dövizle borçlananların özellikle dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Özdemir, "Özellikle AB'ye ihracat yapan firmalar çok dikkatli olmalı. Zemin sağlam değil. Şirketler farklı pazarlardaki fırsatları iyi değerlendirmeli" diye konuştu.

    

    EVİNDEN ÇIKAMAYAN ABD'Lİ LCD ALIYOR

    Beyaz eşya satışlarının krizlere karşı çok duyarlı olduğunu belirten Özdemir, "Kriz açısından baktığımızda elektronik, beyaz eşya ile kıyaslandığında daha iyidir. Beyaz eşya sektörü krizi anında hisseder, satışlar bir anda bıçak gibi kesilir" dedi. Yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen dünyada LCD pazarında büyüme olduğuna dikkat çeken Özdemir, "Avrupa geçen yıl yüzde 30 büyüdü, Amerika ise yüzde 50 büyüdü" diye konuştu. Kriz dönemlerinde insanların evden çıkmak istemediğini, bu nedenle televizyon aldıklarına dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi: "LCD'lerin giderek daha fazla dekoratif ve moda amacıyla kullanılıyor. Örneğin benim dişçimin tavanında bile LCD TV var. Geçtiğimiz yıl cep telefonu satışları yüzde 50 küçüldü. Buna rağmen LCD pazarı hızla büyüyor."

    

    ARÇELİK İHRACAT HEDEFİ 2 MİLYAR DOLAR

    2001'de 10 ülkeye ihracat yaparken bugün 106 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Özdemir, "En büyük argümanımız fiyat farkı. Biz ucuza üretiyoruz. Elektronikte bu yıl 2 milyar euro ihracat hedefliyoruz" diye konuştu.

    

    IFA İÇİN 1.5 MİLYON DOLAR

    Koç Grubu, Beko ve Grundig markalarıyla katıldığı IFA 2008 fuarı için yaklaşık 1.5 milyon euro harcadı. 750 metrekarelik toplam alanda Beko 120, Grundig 400 ürününü tanıttı.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=105174