Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekliliğe Yakın Terfi Alan Memura Yüksek Maaş PDF Yazdır e-Posta
05 Ağustos 2018

Memurun makam, temsil, görev tazminatı varsa, emekli aylığı daha yüksek olur. Bu nedenle emekliliğineyakın zamanda terfi almış kişiler, bu görevden emekli olursa maaş açısından önemli oranda avantaj kazanır.

Memurlar emekli aylıkları ve ikramiye konusunda diğer çalışanlara göre biraz daha şanslı. Memuriyete giriş ne kadar önce ise, kişinin daha erken emekli olması söz konusu olur. Memurun emekli aylığı bir formül üzerinden hesaplanır.

TAZMİNATLAR YÜKSELTİR

Buna göre; memurun emekli maaşı, emekli keseneğine esas kazançla aylık bağlama oranını çarpımıyla bulunur. Aylık bağlama oranı 1 Ekim 2008’den önce her yıl için yüzde 3 olarak uygulanıyordu. Yani 25 yıl çalışan için yüzde 75 oranında aylık bağlanıyordu. Fakat 1 Ekim 2008 sonrası bu oran yüzde 2’ye düştü. Bu yüzden 1 Ekim 2008 sonrası ilk kez memuriyete başlayanların emekli aylıkları daha düşük oluyor. Emekli keseneğine esas kazanç ise memurun brüt maaşıdır. Fakat keseneğe esas kazanca dahil olan ve olmayan bazı kalemler bulunuyor. Emekli keseneğine esas kazançla aylık bağlama oranının çarpılmasıyla emekli aylığı bulunur. Memurun eğer makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı varsa emekli aylığı daha yüksek olur. Bu nedenle emekliliğine yakın terfi almış kişiler terfi aldıkları görev üzerinden emekli olurlarsa emekli aylıkları açısından avantajlı olurlar. Bu yüzden unvana göre emekli aylığını artırabilir.

2008 ÖNCESİ VE SONRASI

Memurun emekli aylıklarının hesaplanmasında iki farklı dönem var. 30 Eylül 2008 öncesinde ilk kez memuriyete başlamış kişilerin emekli aylıkları 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu uyarınca hesaplanırken, 1 Ekim 2008 sonrası ilk kez memur olmuş kişilerin emekli aylıkları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca hesaplanıyor. 5434 sayılı Kanunda aylık bağlama oranı daha yüksek olduğu için bu tarihten önce memuriyete başlamış olanlar emekli olduklarında daha yüksek emekli aylığı alabiliyor.

İkramiyede de daha avantajlı

İşçiler emekli olurken en son işyerlerinde ne kadar çalıştılarsa bunun karşılığı tutarında kıdem tazminatı alır. Yani 15 yıl çalıştığı işyerinden istifa ederek ayrılan bir işçi, başka bir işyerinde 10 yıl daha çalışıp emekliliği gelince yalnızca son işyerindeki 10 yıllık kıdem tazminatını alabilir. Ayrıca kıdem tazminatı tavanı dolayısıyla işçi emekli olurken ücreti ne kadar yüksek olursa olsun eline geçen kıdem tazminatının üst limiti olacaktır. Memurlar ise emekli olduklarında hizmet yıllarının tamamı üzerinden emekli ikramiyesi alabilir. Okan Güray Bülbül

 

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/emeklilige-yakin-terfi-alan-memura-yuksek-maas/haber-761566