Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Arefe Günü 13.00’ten Sonra Çalışan İlave Ücret Alır! PDF Yazdır e-Posta
20 Ağustos 2018

Bayram tatili arife günü saat 13:00’dan itibaren başladığından işçinin 13:00’ten sonra çalıştırılmaması, çalıştırılması halinde ilave ücretin ödenmesi gerekiyor. Ayrıca yasa gereği bu cumartesi de tatile dahil edilmeli.

Bugün Kurban Bayramı’nın arifesi, yarın da bayram. Memurlar bugün idari izinliler. Dolayısıyla memurlar için bayram tatili başlamış oldu. İşçiler için ise tatil işverenin uygulamalarına göre farklı tarihlerde başlayacak. İşveren isterse telafi çalışması ile tatili işçileri için 9 güne çıkartabilir. Eğer işveren telafi çalışması uygulamasına gitmez ve arife ve bayramda işçilerini çalıştırırsa, işçiler çalıştıkları süreye göre fazla mesai alacaklar. Ancak işçiler için bu bayram önemli bir ayrıntı söz konusu. Bayramdan sonraki cumartesi günü de İş Kanunu ve Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hakkında Kanun hükümlerine göre tatil sayılıyor. Dolayısıyla bayramın dört günü çalışan işçiler iki günlük ücretlerine hak kazanacaklar, bunun yanında bayramdan sonraki cumartesi günü de çalışan işçilere iki günlük ücret ödenmek zorunda.

YANLIŞ BİR ALGI VAR

Arife gününde çalışan her işçiye fazla mesai ödenmesi gerektiği yönünde yanlış bir algı var. Fazla mesai yapılıp yapılmadığı işçinin hafta tatilinden sonraki günlerdeki çalışmalarının 45 saatin üzerine çıkıp çıkmadığına bakılır. Arife gününden önceki günlerde 45 saatin üzerinde çalışmış işçiye arife günündeki çalışması için fazla mesai ödenir. Arife günü İş Kanunu’na göre genel tatil günüdür ve genel tatil günlerindeki ücret ödeme kriterlerine göre işçiye ücret ödenir.

ÖĞLEN BAŞLIYOR

Bayram tatili arife günü saat 13:00’ten itibaren başladığından işçinin 13:00’ten sonra çalıştırılmaması, çalıştırılması halinde ilave ücretin ödenmesi gerekmektedir. Bugün saat 13:00’ten sonra yapılan çalışmalar için işçiye yarım günlük ilave ücret ödemesi yapılmalıdır.

Zamlı olarak ödenmeli

Arife dışında bazı işyerlerinde bayramda da çalışılması söz konusu olabilir. Bu durumda işçilere bayram ve arifede çalışmaları karşılığı zamlı ücret ödenmesi gerekiyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse, hafta tatilini pazar günü, yani dün kullanan işçi Kurban Bayramı süresince, çalışmadığı bayram günlerinde 1 günlük, bayramın birinci, ikinci, üçüncü veya dördüncü günlerinde çalışırsa ikişer günlük ücrete hak kazanacaktır. Dolayısıyla dört günlük bayram boyunca çalışan işçi bayram süresindeki çalışmaları için sekiz günlük ücretine hak kazanacak. Bunun dışında arife günündeki çalışmaları için alacağı ilave ücretle bayramda çalışmış olmasının karşılığını en azından fazla ücret olarak almış olacak.

Yazılı onay gerekiyor

İşçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmeleri için yazılı onaylarının alınması gerekiyor. Bu onay her yılın başında alınabileceği gibi, iş sözleşmesinde de yer alabilir. Eğer işçinin iş sözleşmesinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayı kabul ettiğine dair bir ifade varsa, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayı kabul etmiş demektir. Ancak işçinin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bu yönde bir hüküm yoksa ayrıca yazılı bir onay da alınmamış ise işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değildir.

‘Sonra tatil yap’ olmaz

Bayramda çalıştırılacak işçilere işveren mutlaka iki günlük ücret ödemek durumundadır. İşveren ‘Ben sana bunun karşılığında bayramdan sonra izin vereyim’ diyemez. Bu yıl Kurban Bayramı’nın son günü cumaya denk geliyor. Cumartesi çalışan işçilere de 2 günlük ücret ödenmeli. Okan Güray Bülbül

 

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/bugun-1300ten-sonra-calisan-ilave-ucret-alir/haber-766000