Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
‘65 Yaş Aylığı’ Farkla Birlikte Eylülde 629 Liraya Çıkıyor PDF Yazdır e-Posta
22 Ağustos 2018

65 yaş aylığı ülkemizde uygulanan en eski sosyal yardımlardan biri. Çok sayıda insana ulaşan bu yardımın uygulanmasıyla ilgili yönetmelikte hafta başında bir değişiklik yapıldı. Buna göre eylül ayından itibaren 65 yaş aylığı artık üç ayda bir değil, ayda bir ödenecek. Haziran ayından itibaren yüzde 100 zam yapılan 65 yaş aylıkları, temmuz ayındaki gösterge katsayısı değişikliği sonrası tekrar yükseldi.

Üç temel şart aranıyor

Bu artıştan kaynaklanan fark da eylül ayında ödenecek. 65 yaş aylığı alabilmek için üç temel şart söz konusu. İlk şart, 65 yaşın doldurulmuş olması. 65 yaşını doldurmuş ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilere aylık bağlanıyor. Yani emekli olmayan, SGK’dan dul veya yetim aylığı almayan, herhangi bir işte çalışmayan kişiler aylık alabiliyor. Nafaka alan kişiler de 65 yaş aylığından yararlanamıyor.

Hanedeki gelir önemli

65 yaş aylığı alabilmek için gerekli üçüncü şart ise 65 yaş üstü kişinin ve eşinin toplam geliri üzerinden hesaplanan kişi başına düşen gelirin belirli bir limitin altında olması. Bu limit asgari ücretin net tutarının üçte biri. 65 yaş üstü kişinin eşiyle birlikte toplam geliri hesaplanıyor ve bu rakam ikiye bölünerek kişi başına düşen aylık gelir bulunuyor. Bulunan bu rakam 2018 yılı itibarıyla 483.63 TL’nin altındaysa bu kişiye aylık bağlanıyor. Aksi takdirde 65 yaş üstü kişi diğer bütün şartları sağlasa da aylık alamıyor. 65 yaş aylıklarının üç ayda bir ödeme periyotları söz konusuydu. Mart, haziran, eylül ve aralık aylarında 65 yaş aylığı hak sahiplerine ödeniyordu.

Katsayı değişti, zam geldi

Temmuzda memur maaşlarındaki artış çerçevesinde 65 yaş aylığının hesabında da kullanılan memur katsayısı değiştiği için 65 yaş aylığına temmuz ayından geçerli olmak üzere zam gelmiş oldu. Bu değişiklik 65 yaş aylığına 43 TL zam anlamına geliyor. Eylülde, temmuz ayında zamlanan 65 yaş aylığının iki aylık fark tutarı da hesaplara yatırılacak. Eylül ayında iki aylık fark tutarıyla birlikte 65 yaş aylığı alanlara 629 TL ödeme yapılacak. Ekim, kasım ve aralık ayları için 65 yaş aylığı alanlara aylık olarak 543 TL ödeme yapılmaya devam edilecek. Ödemeler eskisi gibi doğum tarihine göre belirlenen günlerde yapılacak.

YÜZDE 100 ARTIRILDI

65 yaş aylığı hak sahiplerine üç ayda bir ödeniyordu. Ancak eylül ayından itibaren 65 yaş aylığı aylık olarak ödenmeye başlanacak. Geçtiğimiz aylarda hayata geçen torba kanunla 65 yaş aylığı ödemesine esas gösterge rakamında artış yapılmıştı. Bu sayede 65 yaş aylığı yüzde 100 artmıştı. Artış 1 Haziran’dan itibaren geçerliydi. Bu kişiler, haziran ayından itibaren geçerli olmak üzere aylık 500 TL, üç aylık 1.500 TL olan aylıklarını almaya başlamışlardı.

Sağlık primini ödeyenin de hakkı

Yönetmelik değişikliğiyle birlikte 65 yaş aylığının kapsamında da düzenleme yapıldı. Buna göre, hanede yaşayan ailenin toplam gelirinin kişi başına düşen tutarının 676 TL’nin üzerinde olması halinde bu hanede yaşayan büyükanne ve büyükbaba, hiçbir sosyal güvencesi olmamasına rağmen 65 yaş aylığına başvuramıyordu. Değişiklik sonrası bu kişiler de 65 yaş aylığına başvurabilecek. Bu kişiler sağlık primini kendileri ödese dahi 65 yaş aylığı alabilecek. Okan Güray Bülbül

 

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/65-yas-ayligi-farkla-birlikte-eylulde-629-liraya-cikiyor/haber-766420