Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dünyada Ar-ge yarışı hızlanıyor Türkiye gerilerde (02.09.08) PDF Yazdır e-Posta
02 Eylül 2008

Dünyada araştırma geliştirmeye (Ar-Ge) yönelik yatırımlarda yarış hızlanıyor. 2008 Küresel Ar-Ge Raporu’na göre, ABD bu alanda 365 milyar dolarlık yatırımla bu yıl da birinciliğini koruyacak.

Ancak, ikinci sırada yer alan ve Ar-Ge yatırımlarında iki yıldır üst üste yüzde 20’nin üzerinde artışla 217 milyar dolara ulaşan Çin, bu alanda ABD ile ciddi bir rekabet içinde bulunuyor.

R&D Magazin’in 2008 Küresel Ar-Ge Raporu yayınlandı. Rapora göre, dünyada bu alanda yatırımlar artarken, Çin üretimde olduğu gibi Ar-Ge’ de de ABD ile arayı kapamaya çalışıyor.

TÜRKİYE’NİN DÖRT KAT ARTIRMASI GEREKİYOR

Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyon konusunda faaliyetler gösteren, Technoinvent şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ruhi Kaykayoğlu, raporla ilgili değerlendirme ve yorumlarda bulundu. Kaykayoğlu, halen 25. sırada bulunan Türkiye’nin, 10 sıra atlayarak ilk 15’e girebilmesi için, yıllık Ar-Ge yatırımlarını 4 kat artırması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Kaykayoğlu, 2008 yılında gerçekleştireceği yaklaşık 365 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı ile bu alanda birinciliğini koruyan ABD’nin ardından, 217 milyar dolar ile ikinci sırada yer alan Çin’in, iki yıl üst üste yüzde 20’nin üzerinde Ar-Ge yatırımı artışı sağladığına dikkat çekiyor. Çin’in 2008 Ar-Ge bütçesi, yaklaşık yüzde 24 artış kaydediyor.

Prof. Kaykayoğlu’ na göre, dünyada üretim liderliğinin yanı sıra teknoloji liderliğini de ele geçirmek isteyen Çin, sahip olduğu bütçe ve cari fazla ile Ar-Ge yatırımlarını artırmaya bu tempo ile devam edecek.

Araştırmaya göre, Ar-Ge harcamaları ile ilgili yapılan sıralamada ilk on ülke içinde Amerika, Çin, Japonya, Almanya, Fransa, Hindistan, İngiltere, Güney Kore, Kanada ve Tayvan yer alıyor. Kaykayoğlu, değerlendirmelerinde, ilk 10 içerisinde, Uzak Doğudan yükselmekte olan 5 ekonomi bulunmasına özellikle dikkat çekti.

Prof. Kaykayoğlu, Türkiye’nin de mutlaka ilk 15’i hedeflemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarında küresel ölçekte 25. sırada olması genel olarak iyi yorumlanabilir. Ancak, unutulmamalıdır ki Türkiye ekonomik büyüklük bakımından dünyada 17. sırada yer alan, bir sanayi ülkesidir. Türkiye, 5yıl içinde dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefiyle hareket etmektedir. Bu doğrultuda, aynı süreç içerisinde Ar-Ge alanında da, kesinlikle bunun ilk 15’in içine girilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu gün ucuz malları ile bizleri korkutan Çin, yarın patentli teknolojileri ile rüyalarımıza girmeye devam edecektir.“

Yıllık Ar-Ge yatırımı 4.8 milyar dolar düzeyinde bulunan Türkiye’nin, dünya Ar-Ge liginde 15. sırada olan Hollanda’yı yakalamak için, bu tutarı 13 milyar dolara çıkarması; bir başka deyişler dört kat artırması gerekiyor.

Bu durumun, önemli bir kaynak ihtiyacı doğurduğunu dile getiren Prof. Kaykayoğlu, “Ar-Ge konusu, bütünsel bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Şirketler ve diğer sanayi kuruluşları, bu alana bütçe ayırmakla birlikte yeni ve katma değerli ürün ve prosesleri çıkartmak için Ar-Ge yönetimi ve metodolojilerini öğrenmeli, içselleştirmeli ve bu alanda iyi uygulamalara imza atabilmelidir. Bu şekilde, inovatif ? yenilikçi ürünlerle Ar-Ge yatırımlarının geri dönüşü hızlanır, kaynak ve gelir üretimi elele gerçekleşir” diye konuştu.

Kurum ve kuruluşların yatırım sürekliliği sağlayabilmek için yapılan her çalışmanın finansal değere dönüşmesinin gerekliliğine dikkat çeken Kaykayoğlu, “Bunun yolu, Teknolojik İnovasyondur. Türk şirketlerinin dikkat etmesi gereken diğer önemli konu budur” dedi.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=9801352