Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Fabrikasını Anadoluya taşıyana teşvik göründü (03.09.08) PDF Yazdır e-Posta
03 Eylül 2008

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclis Başkanı Umut Oran, ’hassas sektör’ ilan edilmeyi bekleyen tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerinin bir süredir hükümetten beklediği açıklamanın ipuçlarını verdi. Buna göre ’İstanbul’u terk ediyorum ve tüm yatırımımı Anadolu’ya taşıyorum’ diyen teşvik alabilecek.

 

TEKSTİL, hazır giyim ve deri sektörü temsilcilerinin merakla beklediği ’hassas sektör’ ilan edilerek bölgesel asgari ücret başta olmak üzere istihdamın üzerindeki yüklerin azaltılmasına ilişkin hükümetin yeni kararları netleşti. İstanbul’u moda merkezi, Anadolu’yu üretim üssü ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni de organik pamuk alanı yapacak yeni strateji resmen açıklanmasa da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclis Başkanı Umut Oran, ’İstanbul’u terk ediyorum ve tüm yatırımımı Anadolu’ya taşıyorum’ diyenin teşvik alacağını söyledi.

 

Sektör envanteri çıktı

 

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nde (TGSD) yaptığı iki dönemlik başkanlık da dahil uzun süredir, tekstil sektöründe yaşanan sorunlara çözüm projeleri üreten Domino Tekstil’in sahibi Umut Oran, EKK’nın tekstil, hazır giyim ve deri sektörleri için yeniden hazırladığı teşvik politikasının orta ve uzun vadeli olduğunu belirtti. Oran, hükümet üyelerinden oluşan EKK’nın, Anadolu’da 7-8 bölgede kümelenen bu üç sektörün o bölgelerde rekabet odakları oluşturarak İstanbul’un boşaltılmasını teşvik edeceğini söyledi. Oran, "Biz tekstil sektöründe neyin nerede odaklandığını görebiliyoruz fakat ekonomi yönetiminin elinde hep farklı rakam ve istatistikler vardı. Örneğin, ’hangi ilde kaç fabrika var, istihdam ne kadar’ gibi bilgiler bakanlıktan bakanlığa göre değişiyordu. 1996’dan beri tek envanter için çalışılıyordu. Şimdi o sağlandı. Tekstil, hazır giyim ve deri sektörünün şehirlere göre üretim bilgilerinde tek bilgi sahibi olundu" diye konuştu.

 

Sektörel, bölgesel ve proje

 

EKK’nın, sektörel, bölgesel ve proje çalışma yaptığını belirten Umut Oran, "Bu güncellenmiş rakamlarla hükümet tekstil hazır giyim sektörü için bir orta ve uzun vadeli plan üzerinde çalıştı. Bu, İstanbul’u moda merkezi, Anadolu’yu üretim üssü haline getirmek esaslı düşünüldü. Bunun için teşvik sistemini yeniden gözden geçirmek, daha doğrusu fabrikasını Anadolu’ya taşımaya karar veren yatırımcıya istihdam yükünü azaltıcı yönde teşvik sağlanması karar bağlandı" dedi.

 

Ters göçle doğdugu yere

 

Oran, yeni teşvik sisteminin nasıl olacağını şöyle anlattı: "İstanbul’daki fabrikasını Anadolu’da bir şehire taşıyacak kişi tarih ve kaç kişiyi istihdam edeceğini taahhüt edecek. O zaman vergi, enerji gibi alanlarda hükümetten bazı teşvikleri alabilecek. Tekstil hazır giyim ve deri sektörünü Türkiye’ye yayılan 7-8 bölgeye doğru delokalize etmemiz gerekiyordu. Yani sanayiyi İstanbul’dan ters göçle insanların doğdukları yerlere yaymak şart olmuştu."

 

Hassas sektörü AB’ye ve DTÖ’ye anlatamayız

 

TEKSTİLİN ’hassas sektör’ olma talebinin EKK tarafından kabul görmediğini de belirten Umut Oran, bunu anlayabildiklerini söyledi. Oran şunları söyledi: "Tekstilin hassas sektör olması, istihdam odaklı olması, ihracatçı olması, yerli girdi malı kullanması ve katma değer yaratması nedeniyle iki yıl boyunca sektörde 5350 sayılı kanundaki vergi muafiyetlerinden eski yatırımların da yararlanmasını istedik. Biz iki sene boyunca sadece istihdam ve enerji maliyetlerinin indirilmesini talep ettik. Şimdi hassas sektör olarak muafiyet verilemiyor. Yani hükümet tekstili hassas sektör ilan etmiyor çünkü Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) bu ayrımın nedenlerini anlatmakta güçlük çekebileceklerin söylüyorlar. Bunu da doğal karşılıyoruz."

 

İzmir ve Bursa bölgeleri var

 

YATIRIMLARIN hepsinin Doğu ve Güneydoğu’ya kaydırılmayacağını söyleyen Umut Oran, "Bugün bir İzmir bölgesi, Bursa bölgesi var. Farklı bölgelerde farklı kümelenmeler var. Bu bölgeleri de rekabet odağı yapılacak. Mesela Güneydoğu’ya iki teşvik veriliyorsa diğer yerlere 1.5 teşvik verilecek. Bu sadece Güneydoğu ile kısıtlanamaz. Hedefimiz İtalya’yı yakalamak olmalı. Çin ile zaten rekabet edemeyiz ama ikinci sıraya yükselebiliriz. Yeni ve rekabetçi düzenlemeler şart" diye konuştu.

 

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/9806333.asp?gid=254&sz=33967