Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SSK Emeklisinin Zammı İle Maaşlar Ne Kadar Olacak PDF Yazdır e-Posta
26 Eylül 2018

YEP’te 2018 yıl sonu enflasyon hedefi %20.8 olarak tahmin edilince, SSK emeklilerine de ocakta %10.65’lik zam ortaya çıktı. Bu oranda zam yapılması halinde maaş zammı 108.7 TL ila 521 TL arasında değişecek.

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) bu yıl için enflasyon hedefi yüzde 20.8 olarak açıklanınca emekliler için de ocak zammı az çok ortaya çıkmış oldu. Enflasyon beklentisi bu yönde gerçekleşirse emeklilerin zammı ocak ayında önemli ölçüde artacak. Peki emeklilerin maaşları ne kadar olacak, kim ne kadar zam alacak? Üç gün boyunca önce SSK, sonra memur ve en son Bağ-Kur emeklileri için emekli maaş zamlarını detaylı olarak anlatmaya çalışacağız. Emeklilerin zam oranları emekli oldukları statüye göre değişiyor.

TEMMUZ VE OCAKTA İKİ KEZ

SSK emeklileri yılda iki kez temmuz ve ocak aylarında zam alıyor. Zam oranı da bir önceki altı ayın enflasyon oranına göre belirleniyor. Yalnızca emekliler değil, dul ve yetim aylığı alanlar da her yıl iki kez temmuz ve ocak aylarında maaşlarına zam alıyor. SSK emeklileri bir önceki altı aydaki enflasyon oranında zam alıyor. Bu zam yılda iki kez uygulanıyor. SSK emeklisinin maaşı ocak-haziran arasındaki enflasyon oranında temmuz ayında, temmuz-aralık ayında gerçekleşen enflasyon oranında ocakta zamlanıyor. Dolayısıyla emeklinin maaşı enflasyona kurban edilmemiş oluyor.

1000 LİRANIN ALTI KALMADI

SSK emeklileri ocak-haziran döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zammı temmuzda aldılar. SSK emeklilerinin maaşlarına temmuz ayında yüzde 9.17 oranında zam yapıldı. Bu zam sonrası en düşük SSK emeklisinin maaşı 1.021 TL’ye yükseldi. Dolayısıyla SSK emeklileri için yüzde 9.17 oranındaki temmuz zammıyla birlikte emekli aylıklarında önemli bir artış yaşanmış oldu.

TAHMİN GERÇEKLEŞİRSE ORAN %10.65’İ BULACAK

Enflasyon tahmini gerçekleşirse SSK emeklilerine yüzde 10.65 oranında zam yapılacak. Bu oranda zam yapılması halinde maaş zammı 108,7 TL ila 521 TL arasında değişecek. 2000 öncesi SSK emeklisi en düşük maaşı temmuz zammı sonrası 1.712 TL’ye yükselmişti. 2000 – 2008 arasında emekli olan SSK’lılar için en düşük maaş ise 1.343 TL’ye yükselmişti. 2008 sonrası emekli olan SSK’lıların en düşük maaşı ise 1.020 TL olmuştu. Ocak ayında kesinleşecek ilk altı aylık enflasyona göre en düşük maaşlar da artacak.

3 OCAK’TA NETLEŞECEK

YEP’te 2018 yılsonu enflasyon oranı hedefi olarak yüzde 20.8 tahmin edilince temmuz-aralık enflasyonunun de yüzde 10.65 olarak gerçekleşmesi beklentisi ortaya çıktı. Bu beklenti SSK emeklilerinin ocak ayında maaşlarına yüzde 10.65 oranında zam yapılması anlamına geliyor. Emekli maaşlarına yapılacak zam oranı 3 Ocak 2019’da TÜİK tarafından açıklanacak orana göre kesinleşecek.

65 yaş aylığı değişti

Bu arada 65 yaş aylığı da eylül ayından itibaren artık üç ayda bir değil, ayda bir ödenecek. Haziran ayından itibaren yüzde yüz zam yapılan 65 yaş aylıkları, temmuz ayındaki gösterge katsayısı değişikliği sonrası tekrar arttı. Bu artıştan kaynaklanan fark da eylül ayında ödenecek.

Ölüm aylığı da artacak

3 Ocak tarihinde enflasyon oranı açıklanınca 7.6 milyon SSK emeklisinin ve SSK’lı anne-babası veya eşinden ölüm aylığı alan kişinin aylığı zamlanacak. SSK emeklisi olan 5.4 milyon kişiyle birlikte, SSK’dan malulen emekli olmuş 76 bin 345 kişi, 1.9 milyon ölüm aylığı alan kişi, iş göremezlik geliri alan 165 bin kişinin de aylıkları zamlanacak. Okan Güray Bülbül

 

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/ssk-emeklisinin-zammi-521-tlye-kadar-cikiyor/haber-777110