Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Unakıtan: "Kayıt dışılığı önlemedikten sonra memleketin ileri gitmesi mümkün değil" (04.09.08) PDF Yazdır e-Posta
04 Eylül 2008

Bakan Unakıtan, Edirne Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Eğitim ve Hizmet Binası temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok hızlı değişim sürecinde olduğunu, bu değişimin en hızlı yaşandığı sektörlerin başında da mali sektörlerin geldiğini belirtti.

Bakan Unakıtan, 6 yılda mali sektördeki çalışmalarla çok yol alındığını belirterek, ''Avrupa ülkelerinin, çağdaş ülkelerin seviyesine gelene kadar devam edeceğiz. Hele bu Avrupa Birliği ile müzakere süreci bunu daha da hızlandırıyor'' dedi.

Mali müşavirlerin denetim standartlarını belirleyecek bağımsız bir kurulun oluşturulacağını ifade eden Bakan Unakıtan, ''Yeni bir kurulu daha kuruyoruz. Nedir bu? Mali sektörün standardını yani denetimin standardını getiren ve gözetimini yapan kurul. Bu kurul bağımsız olarak kurulacak. Bu kurul, mali müşavirlerin denetim standartlarını getirecek. O standartlara uyacak ve ne kadar mükellefte çürük elma varsa onları ayıracağız. Buna kati suretle meydan vermeyeceğiz'' dedi.

-YENİ BİR SİSTEM-

Basel sistemine mali müşavirlerin bir an önce kendilerini hazırlamasını isteyen Bakan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Basel sistemi geliyor, buna ne kadar hazırsınız bilmiyorum. Mali müşavirlerin bilhassa mükelleflerini uyarmaması lazım. Mükellef, bankanın kapısını çaldığında banka (ver bakayım bilançonu) diyecek, bilançosuna bakacak, maliyedeki bilançosuna bakacak uymuyorsa birbiriyle (sana kredi yok) diyecek. (Aman bankacı bey bana kredi ver, maliyeye göstermediğim şu da vardı bu da vardı) diye onlara herhangi bir şekilde ayrı bir bilanço sunamayacak.''

Kayıt dışılık çözülmeden Türkiye'nin ilerlemesinin mümkün olmadığına işaret eden Bakan Unakıtan, ''Mali müşavirlerimiz, meslektaşlarım mükellefler geldiğinde (bizim vergileri bir ayarlayın) dediklerinde bunlara sakın göz yummayın. Belki fazla kazanamazsınız ama bu memlekete hizmet etmiş olursunuz. Çünkü bu memlekette kayıt dışılığı önlemedikten sonra ileri gitmemiz mümkün değil. Bunu bir defa kafamıza yerleştirelim'' diye konuştu.

-MALİYE BAKANLIĞI'NIN ALTYAPISI GELİŞTİRİLİYOR-

Maliye Bakanlığı'nın teknik altyapısının geliştirildiğini ve bunun büyük faydalarını gördüklerini anlatan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben geldiğim zaman 60 milyar YTL vergi alıyorduk, şimdi 175 milyar YTL. nereden çıkıyor bu? Yine bu milletten çıkıyor. Demek ki var. 'sayın bakanım vergileri düşür' diyorlar. Biz vergileri düşürdük zaten. KDV'yi düşürdük, kurumlar vergisini düşürdük, gelir vergisinin üst tabanını düşürdük. Düşürmemize rağmen bizim gelirlerimiz arttı. İnanın bu otomatik kontroller daha da artıracak.''

Mali sektörde çalışanlara ''lüzumsuz'' gelen bazı belgelerin çok lüzumlu olduğuna dikkati çeken Bakan Unakıtan, ''Sizin lüzumsuz gördüğünüz, benim için çok kıymetli, nedir o? BSB6 formlarını eskiden alıyorduk, bunları aylık almaya başladık. Bunları toplamasam naylon faturacıları nasıl yakalarım? Şimdi sizlerden beyannameleri bir alıyorum, bilgisayara bir koyuyorum, bir bakıyoruz, fatura kesilmiş alan yok ya da fatura alınmış kesen yok. 'Gel bakalım (naylon faturacı bey)' diyoruz. Elle koymuş gibi bunları buluyoruz.''

Türkiye Serbest Muhasebeciler, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Başkanı (TÜRMOB) Mehmet Timur da, TÜRMOB'a katkılarından dolayı Bakan Unakıtan'a teşekkür plaketi sundu.

Konuşmaların ardından, Bakan Unakıtan'ın, tören için getirilen koyunun kesilmesine izin vermemesi üzerine koyun Kızılay'a bağışlandı.

Bakan Unakıtan, daha sonra butona basarak, binanın temelini attı.