Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçi 1 Gün Bile Kaybetmeyecek, İşveren Maliyeti Planlayacak PDF Yazdır e-Posta
24 Kasım 2018

Kıdem tazminatının fona dönüşmesi, hem işçiye hem işverene avantaj sağlayacak. İşçi bir gün bile çalışsa, tazminata hak kazanacak. İşveren de maliyeti önceden planlayabilecek.

YENİ SİSTEM NE GETİRİYOR? 2

Yeni Ekonomi Programı’nda kıdem tazminatı fona dönüştürülürken izlenecek yol açıklanmış durumda. Buna göre fonun bütün işçilerin erişebileceği ve bireysel hesaba dayalı olacağı öngörülüyor. İşçiler böylece biriken kıdem tazminatlarını gün be gün takip edebilecek.

İŞÇİNİN ENDİŞESİ NE?

Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi işçi kesimine kıdem tazminatına erişim noktasında kolaylık sağlar. Bugün maalesef çalışanların önemli bir bölümü kıdem tazminatına hak kazanamıyor. Fon işçinin bu sorunlarını çözecektir. Kıdem tazminatı fona dönüşürse, 30 günlük kıdemin korunması için fonda biriken paranın nemalanması şart. Aksi takdirde mevcut sistemde 25 yıl aynı şirkette çalışan işçinin son brüt ücretinden hesaplanacak kıdem tazminatı miktarına fon sisteminde erişilmesi zor.

PATRON NE İSTİYOR?

Kıdem tazminatının fona dönüşmesi, işverene maliyetlerini planlama avantajı getirecek. İşveren kıdem tazminatını aydan aya fona prim ödeyerek planlanabilir bir gider haline çevirebilecek. İşverenin en büyük endişesi yeni bir maliyet oluşturması. Fon standardizasyon sağlayacağı için küçük işletmelerin ayakta kalmasından endişe ediliyor. Diğer yandan fona prim ödenmesinde ciddi yaptırımların getirilmesi şart.

FON KİME, NE KAZANDIRACAK?

İşverenin avantajları

İşverenlerin sağlayacağı avantajlar şunlar olacak: İşten çıkış halinde yüklü bir maliyetle karşılaşılmayacak. İşveren maliyetlerini daha net ve periyodik olarak hesaplayabilecek. İş mahkemelerinde ve arabuluculuk bürolarında işveren aleyhine açılan dava sayısı azalacak.

Çalışanın avantajları

İşçilerin avantajları şöyle olacak. Bir gün bile çalışmışsa kıdem tazminatını alabilecek. İstifa etse de kıdem tazminatı alabilecek. Kıdem tazminatı tavanı olmayacak. Kıdem tazminatının ödenmesinde işverene bağlı olma durumu ortadan kalkacak. Tazminatını peşin alabilecek.

İTO BAŞKANI ŞEKİB AVDAGİÇ

Mevcut haklarımız geriye gitmemeli

Bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemini destekliyoruz. Talebimiz; işverenin sahip olduğu haklardan geriye gidiş olmaması. İşverenin üzerindeki kıdem tazminatına ilişkin mali yükün de makul ve rekabet gücünü artıracak bir düzeye çekilmesini istiyoruz.

ASKON BAŞKANI H.ALİ CESUR

İş mahkemelerinin yükünü de azaltır

Çalışanları kıdem tazminatı fonuyla işverenin dudağından çıkacak iki kelimeden kurtarmak gerekiyor. Biz bu haksızlığın ortadan kaldırılmasını savunuyoruz. Bu fon ayrıca garantörlük sağlayıp, kıdem tazminatı için başvurulan iş mahkemelerinin yükünü de azaltır.

İşveren her ay fona prim ödeyecek

KIDEM tazminatı fona dönüştüğünde işveren fona prim ödemek durumunda olacak. İşveren her ay, çalıştırdığı her bir işçi için fona prim ödeyecek. Fona devletin de prim ödemesi söz konusu olabilir. Ancak bu konuda henüz netleşen bir husus yok. Fona devletin prim ödeyerek katılması, işverenin yükünü azaltacaktır. Kıdem tazminatı fona dönüştüğünde işçi işten çıktığında değil, fondan tazminatını alabileceği durumlar gerçekleştiğinde kıdem tazminatını alabilecek. Bu durumların da ne olacağı henüz netleşmiş değil. Emeklilik dışında belirlenecek şartların gerçekleşmesi halinde de fondan ödeme yapılması söz konusu olacaktır. Okan Güray Bülbül

 

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/isci-1-gun-bile-kaybetmeyecek-isveren-maliyeti-planlayacak/haber-796423