Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emeklilik Dilekçesini Yeni Yılda Veren Tüm Zamları Toplar! PDF Yazdır e-Posta
23 Aralık 2018

Borçlanma yapacak ya da emeklilik dilekçesi verecek çalışanlar için yılın son haftası kritik önemde... Bu konuda çalışanlara önemli uyarı: Daha yüksek emekli maaşı için dilekçenizi yeni yılda verin, ucuza borçlanmak için ise son hafta, acele edin!

Yılın son haftası çalışanlar için de çok önemli. Bu hafta borçlanma dilekçesi verenler kârlı olacak, emekli olmaya hak kazanmış kişilerden aylık bağlatmak isteyenlerin ise yeni yılı beklemeleri daha avantajlı. Çalışanlar için yılın son haftasında verilebilecek bu iki kararın detaylarını yazımızda açıklayacağız. Aylığın hesaplanmasında temel alınan kriterlere göre emeklilik dilekçesinin verildiği tarih önemli. Aylık kazanç ve aylık bağlama oranını çarpımı sonucu bulunan emekli aylığı rakamı ocak-haziran döneminde emeklilik başvurusu yapılmışsa ocakta emekli aylıklarına yapılan zam oranı kadar artırılarak bağlanır.

GÜNCELLEME KATSAYISI FARKI

Yani martta emekli olan kişiye o yılın ocak ayında emekli aylıklarına yapılan zam yansıtılır. Eğer kişi ağustosta emeklilik başvurusu yaparsa bu durumda hem ocak, hem temmuz ayındaki zamlarla hesaplanan emekli aylığını alır. 31 Aralık’a kadar emeklilik dilekçesi veren kişilerin emekli aylıkları 2017 yılı güncelleme katsayısıyla hesaplanacak, daha sonra Ocak ve Temmuz 2017 aylarında yapılan zamlarla net tutara ulaşılacak ve bir de ocaktaki zam aylığa yansıtılacak. Bu noktadaki farklılık güncelleme katsayısından dolayı yaşanacak. 2019’da dilekçe verenlerin aylıklarına ocak zammı da yansıtılacak.

KIDEM TAZMİNATI DA ARTACAK

Emekli aylığı açısından ocak ayını daha avantajlı kılan bir diğer nokta ise kıdem tazminatı tavanının yeni yılda artacak olması. 2018 yılı için kıdem tazminatı tavanı olan 5.434 TL’nin üzerinde maaşı olan kişilerin emekli dilekçelerini yeni yılda vermeleri lehlerine. Zira bu tutar ocakta yükselecek.

DAHA UCUZA BORÇLANMAK İÇİN SON HAFTA

Emeklilik yolunda borçlanılacak süreler için kişinin seçtiği prime esas kazanç tutarının yüzde 32’si tutarında ödeme yapılması gerekir. Bunun için de daha ucuza borçlanma için son hafta. Bu yıl asgari ücretten borçlanma yapacak kişinin bir gün için ödeyeceği asgari borçlanma miktarı 21.64 TL’dir. 6 aylık askerlik süresini asgari ücret üzerinden borçlanacak bir kişinin 3.896 TL borçlanma tutarı ödemesi gerek. İki yıllık yurtdışı hizmetini borçlanma isteyen bir kişi asgari ücret üzerinden borçlanma yaptığında ödemesi gereken rakam 15.586 TL’ye ulaşıyor.

GÜNLÜK 24.89 TL’YE ÇIKIYOR

2019’da asgari ücret yüzde 15 artarsa bir günlük borçlanma tutarı 24.89 TL’ye yükselecek. Bu durumda 2019’da 180 gün için askerlik borçlanması başvurusu yapacak kişi 4.480 TL ödeyecek. Yani borçlanmaların yılbaşından önce yapılması ekonomik avantaj sağlayacak.

AYLIĞI DA YÜKSELTEBİLİR

Borçlanma bedelini süresi içinde ödeyen kişiler için bu borçlanma bedeline oranla bağlanacak aylık belli olacaktır. Dolayısıyla borçlanma bedeli artmış olsa da, aradaki fark borçlanma nedeniyle bağlanacak aylığa etki edebilecektir. Okan Güray Bülbül

 

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/emeklilik-dilekcesini-yeni-yilda-veren-tum-zamlari-toplar/haber-806090