Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni adli yıl başladı (08.09.08) PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2008

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, meslektaşlarının, “yargının sorunlarının geçiştirilmemesini, çözüm yolunda gerçekçi adımların atılmasını sabırla beklediklerini” ifade etti.

Eminağaoğlu, yeni adli yılın başlaması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “adli yıla dağ gibi biriken sorunlarla girildiğini” savundu.

Yargı bağımsızlığının, yargı organları ve mensupları için bir ayrıcalık değil temel hak ve özgürlüklerin, hukuk düzeninin etki, baskı altında kalınmadan korunabilmesi için “olmazsa olmaz bir koşul” olduğunu belirten Eminağaoğlu, şunları kaydetti:
“Bu nedenle, hukuk devleti yönünden vazgeçilmez öneme sahiptir. Demokrasi için vazgeçilmez olan siyasi partilerin de bu anlayışa uygun hareket etmeleri gerekmektedir. Bir hukuk devletinde hukukun üstünlüğü ilkesi, yargının tek referansıdır. Ancak hukukun üstünlüğü ilkesinin, sadece yargının görev alanında geçerli olmadığı beklentileriyle örtüşen durumlarda değil, her koşulda yasama ve yürütme organları yönünden de geçerli olduğu inancı artık mutlak bir biçimde yerleşmelidir. Erkler ayrılığı ilkesi özenle korunmalıdır. Yargı organlarının, ulus adına egemenlik yetkisi kullandığı ve bu yetkinin de kurucu irade tarafından Anayasa yoluyla verildiği asla gözden uzak tutulmamalıdır. Meslektaşlarımız, yargının sorunlarının geçiştirilmemesini, çözüm yolunda gerçekçi adımların atılmasını, içinde bulundukları koşullara rağmen sabırla beklemektedir.”


Tüm Yargı Mensupları Derneği Genel Başkanı Salim Çoruk ise yazılı açıklamasında, yeni adli yılın başlangıcında bir önceki yıldan kalan kronik sorunların devam ettiğinin görüldüğünü ileri sürdü.

Adli yıl açılış törenlerinde söylenenlerin temenniden öteye gitmediğini ifade eden Çoruk, sorunların çözülmesi bir yana artarak devam ettiğini savundu.

Birleşik Büro-İş Genel Başkanı Haydar Şahindokuyucu da yargı çalışanların hakim ve savcılardan ibaret olmadığını belirterek, 30 bin çalışanın iktidarlar tarafından göz ardı edildiğini öne sürdü.

Şahindokuyucu yargının, hakiminden savcısına, hizmetlisinden mübaşirine, zabıt katibinden yazı işleri müdürüne kadar bir bütün olduğunu ifade etti.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=9845109