Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye Bakanlığı, Demir Çelik Sektörünü Büyüteç altına aldı. (08.09.08) PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2008

      Maliye Bakanlığı, demir-çelik ürünlerinde son dönemde meydana gelen yüksek fiyat artışları üzerine, sektörde kapsamlı bir vergi incelemesi ve fiili envanter çalışması başlattı.


     Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, demir-çelik sektöründe son 3-4 yılda fiyatların katlanarak artması üzerine sektörün büyüteç altına alınmasını kararlaştırdı.


     Maliye Bakanı Kemal Unakıtan' dan alınan onay çerçevesinde, demir-çelik sektörüne ilişkin genel bir değerlendirme raporu hazırlandı ve büyük üretici firmalardan başlanarak, sektörün üretimden, tüketim aşamasına kadar geçen zincir içinde denetlenmesi öngörüldü.


     Değerlendirme raporu, daha sonra Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Gelirler Kontrolörlerine gönderildi. Denetim birimlerinin yaptığı görev paylaşımının ardından Hesap Uzmanları, sektörün en büyük 6 firmasını, Gelirler Kontrolörleri de diğer 12 büyük firma nezdinde inceleme için harekete geçti.


     Denetim elemanları, firmaların büyük bölümünde hemen incelemelere geçerken, geri kalan firmalardaki denetimin de önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtildi.
    
     ZAMLI HÂSILAT KAYDA GİRDİ Mİ?
    
     Maliye Bakanlığı denetim elemanları, demir-çelik sektörüne yönelik incelemeler sırasında öncelikle sektörde son dönemde kaydedilen yüksek fiyat artışlarının kayıtlara ve vergi matrahlarına yansıtılıp, yansıtılmadığına bakacak.


     Aynı şekilde vergilerin doğru ve düzenli ödenip ödenmediği de araştırılacak. Gereken durumlarda da fiili envanter çalışması yapılacak.


     Söz konusu denetim kapsamında demir çelik üreticilerinden mal alan ve ürün dağıtımını üstlenen büyük firmaların kayıtlarına da bakılacak. Banka bilgilerinin de devreye sokulacağı bu çalışma sırasında kayıt dışı işlemler ortaya çıkarılacak ve bu yolla gerçekleştirilen vergi kaybına ulaşılmaya çalışılacak.


     Mevcut bilgi ve belgelerden toptan satışlardan perakendeye kadarki süreçteki kayıp ve kaçak da belirlenmeye çalışılacak.
    
     SEKTÖR DENETİMLERİ YAYGINLAŞACAK
    
     Bu arada Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele çerçevesinde sektör denetimlerini önümüzdeki dönemde daha da yaygınlaştırarak sürdürecek.


     Maliye Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, sağlık, akaryakıt ve konut başta olmak üzere çeşitli sektörlerde yoğunlaştırılacak sektör denetimleri ile belirli firmalar yerine, belirli sektörlerin bir bütün halinde gözetim altına alınmasının amaçlandığını belirtti.


     Bu şekilde hem ekonominin daha büyük bir bölümüne ulaşıldığını, hem de firmalar arasındaki adaletsizliğin önüne geçildiğini kaydeden Maliye yetkilisi, şu bilgileri verdi:


     ''Gelir İdaresi Başkanlığı, İstihbarat Merkezindeki verileri de kullanarak çeşitli risk analizleri gerçekleştiriyor. Son dönemdeki denetimlerin büyük bölümü bu analizler neticesinde gerçekleştiriliyor. Başkanlık, bu çalışmaları daha da hızlandıracak ve sektör denetimleri ile denetlenen mükellef sayısı önümüzdeki dönemde çok daha artacak. Denetim birimleri de zaten yeni denetim elemanlarıyla takviye ediliyor. Gerek denetim elemanı sayısındaki artış, gerekse teknolojik altyapı ile İdare olarak çok daha etkin bir inceleme kapasitesine ulaşacağız.''