Avrupa ülkelerinde yayımlanan R&D Magazine dergisi tarafından hazırlanan, “2008 Küresel Ar-Ge Raporu”nda, Türkiye'nin Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) harcamalarında küresel ölçekte 25. sırada yeraldığı ve ilk 15'e girebilmesi için yıllık Ar-Ge yatırımlarını 4 kat artırması gerektiği kaydedildi.
Rapora göre, Ar-Ge harcamalarıyla ilgili yapılan sıralamada ilk 10 ülke içinde ABD, Çin, Japonya, Almanya, Fransa, Hindistan, İngiltere, Güney Kore, Kanada ve Tayvan yer alıyor.
Türkiye, son yıllarda Ar-Ge alanında yatırımların hızlanmasına rağmen söz konusu raporda 25. sırada bulunuyor. Norveç, Çek Cumhuriyeti, Singapur ve Polonya gibi ülkeler raporda Türkiye'nin altında yer alırken, Danimarka, Belçika, Finlandiya, meksika, Güney Afrika, Avusturya, İsviçre, İsrail ve Hollanda gibi ülkeler kendilerine üsk sıralarda yer buldu.
Raporu değerlendiren bir Ar-Ge ve teknolojik inovasyon danışmanlık şirketinin yönetim kurulu başkanı Prof. Dr. Ruhi Kaykayoğlu, 2008 yılında gerçekleştireceği yaklaşık 365 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı ile bu alanda birinciliğini koruyan ABD'nin ardından, 217 milyar dolarla ikinci sırada gelen Çin'in, 2 yıl üst üste yüzde 20'nin üzerinde Ar-Ge yatırımı artışı sağladığını belirtti.
Dünyada üretim liderliğinin yanı sıra teknoloji liderliğini de ele geçirmek isteyen Çin'in sahip olduğu bütçe ve cari fazlayla Ar-Ge yatırımlarını artırmaya bu tempo ile devam edebileceğini vurgulayan Kaykayoğlu, rapordaki ilk 10'da Uzak Doğu ülkelerinin bulunmasının da dikkat çekici olduğunu söyledi.
Kaykayoğlu, Türkiye'nin ilerleyen süreçte mutlaka ilk 15'i hedeflemesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Türkiye'nin Ar-Ge harcamalarında küresel ölçekte 25. sırada olması genel olarak iyi yorumlanabilir. Ancak, unutulmamalıdır ki Türkiye ekonomik büyüklük bakımından dünyada 17. sırada yer alan bir sanayi ülkesidir. Türkiye, 5 yıl içinde dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefiyle hareket etmektedir. Bu doğrultuda, aynı süreç içerisinde Ar-Ge alanında da kesinlikle ilk 15'in içine girilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bugün ucuz mallarıyla bizleri korkutan Çin, yarın patentli teknolojileri ile rüyalarımıza girmeye devam edecektir.”
Yıllık Ar-Ge yatırımı 4.8 milyar dolar seviyesinde olan Türkiye'nin, dünya Ar-Ge liginde 15. sırada olan Hollanda'yı yakalamak için 13 milyar dolar seviyesine ulaşması gerektiğini dile getiren Kaykayoğlu, bu durumun önemli bir kaynak ihtiyacını da beraberinde getirdiğini belirtti.
Kaykayoğlu, Ar-Ge konusunun, bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini, şirketler ve diğer sanayi kuruluşlarının, bu alana bütçe ayırmakla birlikte yeni ve katma değerli ürün ve prosesleri çıkarmak için Ar-Ge yönetimi ve metodolojilerini öğrenmeleri, içselleştirmeleri ve bu alanda iyi uygulamalara imza atabilmelerinin önem taşıdığına değinerek, bu şekilde inovatif-yenilikçi ürünlerle Ar-Ge yatırımlarının geri dönüşünün hızlanacağını, kaynak ve gelir üretiminin birlikte gerçekleşeceğini anlattı.
Kurum ve kuruluşların yatırım sürekliliğini sağlayabilmek için yaptıkları her çalışmanın finansal değere dönüşmesinin gerekliliğine dikkat çeken Kaykayoğlu, “Bunun yolu, teknolojik inovasyondur. Türk şirketlerinin dikkat etmesi gereken diğer önemli konu budur” dedi.
Kaykayoğlu, mart ayında çıkan Ar-Ge kanununun özellikle Ar-Ge ve inovasyonu bir rekabet stratejisi olarak belirleyen firmalar için çok önemli bir avantaj olduğunu dile getirerek, firmaların gecikmeden Ar-Ge ve inovasyon konusunda kendilerini geliştirmelerini ve hızlı sonuç alacak yapılanmalara gitmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=9882166
|