Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Avrupa iş geliştirme merkezleri yayılıyor (17.09.08) PDF Yazdır e-Posta
17 Eylül 2008

AB Komisyonu, Türkiye'de küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) dünya piyasasına açılımını sağlamak ve bölgesel kalkınmayı desteklemek amacıyla 8 ilde daha Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) kurdu.

 

AB Komisyonu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından finanse edilerek 2002 yılında Gaziantep, İzmir ve Kocaeli illerinde açılan ABİGEM'ler, binlerce KOBİ'yi ihracatla tanıştırdı, AB hibe fonlarına aracılık ederek bölgesel kalkınmaya milyonlarca avroluk katkı sağladı.

 

ABİGEM'ler, AB'nin Türkiye'deki en başarılı projesi oldu. AB Komisyonu, bu başarı üzerine 20 milyon avro destek verdi ve bu yıl Afyon, Çorum, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Konya, Kayseri ve Malatya'da yenileri kuruldu.

 

ABİGEM Gaziantep Direktörü Funda Suran, 2002 yılında Gaziantep, İzmir ve Kocaeli'nde yerel odaların da desteğiyle faaliyete geçen 4 yıllık ABİGEM projesinin temel amacının KOBİ'lere destek vermek ve dünya piyasalarına hazırlamak, bölgesel kalkındırmayı hızlandırmak olduğunu söyledi.

 

KOBİ'leri üretim ve pazarlamada yenilikçiliK, bilgi teknolojileri, danışmanlık ile tanıştırdıklarını vurgulayan Suran, “Proje 4 yılın sonunda AB'nin bağımsız uzmanlarınca denetlendi. ABİGEM'ler, AB'nin Türkiye'deki en başarılı projesi oldu” dedi.

 

“4 İLDE DAHA KURULACAK”

 

TOBB'un, Türkiye ekonomisi için faydalı olan bu modelin yaygınlaştırılması için AB'ye başvurduğunu ve AB'nin 20 milyon avroluk kaynakla bu modelin desteklenmesine karar verdiğini belirten Funda Suran, illerin seçiminde yerle destekçi odaların taleplerinin göz önünde tutulduğunu ifade etti. Suran, şunları söyledi:

“Yerel destek veren odaların ellerini taşın altına koyması gerekiyordu. Bu nedenle (şehrimizde ABİGEM kurulmasını istiyoruz ve gereken desteği vereceğiz) diyen odalar arasında seçim yapıldı. Afyon, Çorum, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Konya, Kayseri ve Malatya'da yenileri bu yıl kuruldu. Daha sonra TOBB'un yeni bir başvurusuyla ve AB'den çıkan ek bir kaynakla 4 ilde daha kurulması kararlaştırıldı.”

 

Bütün ABİGEM'ler arasında iletişimi ve sürekliliği sağlamak amacıyla network ağı kurulacağını aktaran Suran, yeni kurulanların merkezlerin bölgesel kalkınma projelerine başladıklarını kaydetti.

 

“GAP'IN VİZYONUNU BELİRLEMEDE MUTFAKTA ÇALIŞTIK”

 

Proje bitiminden sonra da ABİGEM Gaziantep'in kendi ayakları üzerinde durabildiğini vurgulayan Suran, “AB uyum sürecinde, sadece Gaziantep'te değil Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki birçok projeye öncülük ettik, imza attık. Yaptığımız her şey pozitif etkilerle döndü. Mesela, GAP'ın 20 yıllık vizyonunu belirlemede işin mutfağında çalışan uzmanlardandık” dedi.

 

Proje, eğitim ve danışmanlık alanlarında geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini anlatan Suran, Türkiye genelinde birçok ilde perakende sektöründen hastanelerde hijyene, kadın girişimcilikten çiftçiliği ve turizme kadar çok değişik konularda eğitimlerin sürdüğünü kaydetti.

 

Suran, bugüne kadar 12 binden fazla kişiye eğitim verdiklerini, yakında Boğaziçi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi ile sertifika programı başlatacaklarını da sözlerine ekledi.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=9916218