Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamu yeni vergi salmayacak tuvalet kâğıdını kısıtlayacak! (18.09.08) PDF Yazdır e-Posta
18 Eylül 2008

2009'daki yerel seçimler, Genel Sağlık Sigortası uygulaması, GAP projelerine kaynak aktarımı bütçeyi zorlayacak. Hükümet vergi artırımı yerine kamuda kemer sıkacak..

Ekonomi yönetimi, ekim ayında Meclis'e sunulacak 2009 bütçesi için kolları sıvadı. Yerel seçimler, GAP'a kaynak aktarımı ve Genel Sağlık Sigortası'nın 2009'da uygulamaya girecek olması bütçeyi zorlayacak, bu nedenle de kamuda tuvalet kağıdından fuar harcamalarına kadar bir çok kalemde tasarrufa gidilecek. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren başkanlığında önceki gün toplanan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısında bütçe önerileri masaya yatırıldı. Kamu kurumlarının bütçe tekliflerini hükümetin yeni 'ekonomik programı' olarak görülen orta vadeli plana uygun olarak belirlemesi, kaynak dağılımını sağlıklı bir şekilde yapmaları zorunlu kılındı. Bütçe hazırlıklarında yüzde 7.5 enflasyon, yüzde 5 büyüme baz alındı. Yatırım ödeneklerinde ortalama dolar kurunun 1.435 olması, genel bütçede 243 ve özel bütçede de 15 milyar YTL'lik ödenek sınırı içinde kalınması öngörülüyor. Eğitim, bölgesel gelişmişlik farklarının asgariye indirilmesine yönelik projelere öncelik verilecek. Gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlayacak Genel Sağlık Sigortası kapsamında koruyucu sağlık hizmetleri yaygınlaştırılacak, sağlık hizmetlerine erişim kolaylaştırılacak bu kapsamda yapılacak harcamalarda kısıntıya gidilmeyecek.

GAP'A TAM DESTEK VERİLECEK

Yerel seçim öncesi vatandaşa ek yük yerine, kamuda kemer sıkma politikası izlenecek. Kamu kurumları tuvalet kağıdından fuar etkinliklerine kadar bir çok alanda tasarrufa gidecek. 2009'da GAP ve bölgesel kalkınma projelerine ise gerekli kaynak aktarılacak. GAP illeri için toplam 1 milyar YTL, diğer kalkınma programları için 1.3 milyar YTL kaynak aktarıldı.

İşte tasarruf önlemleri

* Zorunlu değilse telefon, mobil telefon, faks istemeyin.
* Eğitim ve sosyal tesisleri masrafını kendi karşılasın.
* Güvenlik görevlisi, temizlik elemanı alımına gitmeyin.
* Temizlik malzemesi, araç gereç alımında müsrif davranmayın.
* Yeni inşaat için ödenek istemeyin, tadilat masraflarını azaltın.
* Çalışan sayısı artsa da ek servis yok. Şoförsüz taşıt kiralayın.
* Kongre, tören ve fuar etkinliklerinde çok masraf yapmayın, katılımı asgari tutun.
* Yurtdışına lisansüstü eğitim için araştırma görevlisi gönderilmesinde tasarruf edin
* Milli Eğitim Bakanlığı'nca yurtdışında burslu öğrenci gönderilmesinde sınırlama yapılsın.

Memur artsa da ilave servis yok

* YENİ SERVİS İSTEMEYİN: Çalışan sayısı artsa bile ilave servis kiralanmayacak. Şoförsüz taşıt kiralama tercih edilecek. Temizlik malzemesi ve araç gideri asgari düzeyde tutulacak.

* YURTDIŞINA AZ ÇIKIN: Yurtdışı ve yurtiçi görevlendirmelerde tasarruf zorunlu olacak. Yurtdışına lisansüstü eğitim için araştırma görevlisi ve burslu öğrenci gönderilmesinde sınırlamaya gidilecek.

* TELEFON MASRAFLARINIZI KISIN: Kamuda, telefon, mobil telefon, uydu bağlantılı mobil telefon gibi haberleşme araçları konusunda azami tasarruf sağlanacak. Zorunlu olmadıkça faks ve benzeri araç alımına gidilmeyecek.

* KONGREYE AZ KİŞİ ÇAĞIRIN: Tören, fuar, kongre gibi etkinliklere katılım sayısı asgari düzeyde tutulacak. Kurumlar demirbaş alımında tutumlu davranacak, elindekiyle yetinecek.

* TESİSLER MASRAFINI KARŞILASIN: Eğitim ve sosyal tesisler giderlerini kendileri karşılayacak. Ödenek istenmeyecek. Temizlik ve güvenlik görevlisi alımına gidilmeyecek.

http://www.sabah.com.tr/haber,3280A928BA184B1CAFB11121887CD319.html