Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Otobüs ile yapılan il içi yolcu taşımacılığında Ö.K.C. kullanılmasının mümkün olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
22 Kasım 2018

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

EDİRNE VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı

:

60938891-105-43805

22.11.2018

Konu

:

Otobüs İle Yapılan İl İçi Yolcu Taşımacılığı Faaliyetinde Dip Koçanlı Yolcu Taşıma Bileti Yerine Ö.K.C. Kullanılmasının Mümkün Olup Olmadığı.

 

         

  

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile, … plakalı 20+1 kişilik otobüsünüz ile Havsa – Edirne arasında yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunduğunuzu, her yolcu için düzenlediğiniz yolcu taşıma bileti yerine Ödeme Kaydedici Cihaz kullanmanızın mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 233 üncü maddesinde; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur.

1- Perakende satış fişleri,

2- Makineli kasaların kayıt ruloları,

3- Giriş ve yolcu taşıma biletleri..." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 356 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "2. Yolcu Taşıma Biletlerinin Düzenlenmesinde Ödeme Kaydedici Cihazların Kullanılması" başlıklı bölümünde; "Şehirlerarası yolcu taşıma işiyle uğraşan otobüs işletmecilerinin yaptıkları yolcu taşıma hizmeti karşılığında, aşağıdaki esaslar çerçevesinde 31 seri no.lu Ödeme Kaydedici Cihaz Genel Tebliği'nin I. bölümünde belirtilen bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihazlar kullanılabilecek ve bu cihazlar vasıtasıyla merkez, şube veya acenteler tarafından düzenlenen fişler, Vergi Usul Kanununda yer alan yolcu taşıma bileti olarak kabul edilecektir..." hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; 356 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile şehirlerarası yolcu taşıma işiyle uğraşan otobüs işletmecilerinin yaptıkları yolcu taşıma hizmeti karşılığında bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihazlar kullanılmasına müsaade edildiğinden, şehir içinde (Havsa – Edirne arasında) karayolu ile yolcu taşımacılığı faaliyetinizde bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihaz kullanmanız mümkün bulunmamakta olup, her yolcu için dip koçanlı yolcu bileti düzenlemeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.