Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
7061 Sayılı Torba Kanunla lll Sayılı Listede yapılan Değişiklik (ÖTV) PDF Yazdır e-Posta
24 Ekim 2018

T.C.

AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ

Defterdarlık GELİR MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

63611781-135[2018/2]-E.21504

24.10.2018

Konu

:

7061 Sayılı Torba Kanunla III Sayılı Listede yapılan Değişiklik (ÖTV)

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; … İşletmeleri olarak doğal veya suni maden sularının üretimini (tatlandırılmış ve aromalandırılmış olanlar dahil) yaptığınız, 5/12/2017 tarihli ve 30261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe giren 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun (75/a) maddesi uyarınca imal ettiğiniz malların, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alıp alamadığı ve bu kapsamda tesliminde ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Defterdarlığımız görüşümüzün bildirilmesinin talep edildiği anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun;

- (1/1) maddesinde, Kanuna ekli (III) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ile özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışının bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tâbi bulunduğu;

- (1/2) maddesinde, Kanuna ekli listelerdeki malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu, bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişikliklerin Özel Tüketim Vergisi Kanununun uygulanmasında hüküm ifade etmeyeceği,

- (12/1) maddesinde, Özel Tüketim Vergisinin, bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınacağı

hükme bağlanmış olup, söz konusu düzenlemelerin uygulama usul ve esaslarına yönelik açıklamalara Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde yer verilmiştir.

Öte yandan, 5/12/2017 tarihli ve 30261 Resmi Gazetede yayımlanarak 1/1/2018 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun (75/a) maddesi ile Kanuna ekli (III) sayılı listenin (A) cetveline 22.02 G.T.İ.P. numaralı "Sular (mineral sular ve gazlı sular dahil) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış veya aromalandırılmış) ve alkolsüz diğer içecekler (20.09 pozisyonundaki meyve ve sebze suları hariç) eklenmiş olup, parantez içi hükümle bu mallardan "Yalnız ambalajlanmış olanlar ve/veya toptan teslime konu edilenler" ÖTV'nin kapsamına alınmış; "Doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli gazlı içecekler" ise ÖTV'nin kapsamı dışında tutulmuştur.

Söz konusu düzenlemenin uygulama usul ve esaslarına ilişkin açıklamalara, Özel Tüketim Vergisi (III) sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:1) ile değişik Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (I/A/2) bölümünde yer verilmiştir.

Anılan Tebliğin söz konusu bölümünde belirtildiği üzere; 20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numaralarında sınıflandırılan ambalajlanmış ve/veya toptan teslime konu edilen; meyve nektarları, meyveli içecekler, limonatalar, enerji içecekleri, sporcu içecekleri, soğuk çay, soğuk kahve, tonik ve tatlandırılmış veya aromalandırılmış benzeri içecekler Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer almaktadır.

Diğer taraftan, 22.01 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmamış veya lezzetlendirilmemiş sular (tabii veya suni mineral sular ve gazlı sular dahil) söz konusu listede yer almadığından, 20.09 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan sebze suları ile Türk Gıda Kodeksine göre %100 meyve suyu sayılan meyve suları ve 22.02 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli gazlı içecekler parantez içi hükümle kapsam dışı bırakıldığından ÖTV'ye tabi değildir.

Buna göre, başvurunuzdan imalatını yaptığınız anlaşılan mallardan, 22.01 G.T.İ.P. numaralı ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmamış veya lezzetlendirilmemiş tabii veya suni mineral sular ve gazlı sular, Kanuna ekli (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer almadığından; 22.02 tarife pozisyonunda yer alan doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli gazlı içecekler ise parantez içi hükümle kapsam dışı bırakıldığından, bu malların Şirketinizce teslimi ÖTV'ye tabi değildir.

Öte yandan, Şirketinizin ürettiği/üreteceği malların ÖTV'ye tabi olup olmadığı hususunun yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde her bir mal itibarıyla ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği de tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.