Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhracatçıya iç gümrük kapılarında vergisiz mazot satılacak (23.09.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Eylül 2008

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Türk nakliye sektöründe kota ve vize engelleri, Türk ihraç ürünlerine alınmış tarife dışı engeldir. Bunun başka adı yok" dedi. İhracat sektöründe rekabet üstünlüğünün sürdürülebilmesi için lojistik maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Tüzmen, Türk ihraç ürünleri taşıyan yerli ve yabancı plakalı araçlara yurtdışına çıkarken iç gümrük kapılarında da vergisiz akaryakıt satışının sağlanması için girişim başlattıklarını söyledi.

 

Tüzmen, "10 yıl önce ticaret hacmimiz bundan 10 kat küçük ve 6 bin kota. Bugün 330 milyar dolara ulaşmış ve bugün itibariyle 131 milyar dolar ihracat ama aynı kota. Bunun kabul edilmesi mümkün değil" dedi. Burada hiçbir şekilde "haklılık" bulunmadığını ifade eden Tüzmen, bu durumun Türk ürünlerine ve ihracatına engelleme olduğunu belirtti. Tüzmen, söz konusu engellerin açıkça tespit edilmesi gerektiğine dikkati çekerek şöyle devam etti: "Eğer biz içinde bulunduğumuz sıkıntıları ihracat sayesinde aşacaksak, ihracatın önündeki engelleri teker teker kaldırmak için bütün arkadaşlar, özel sektör, kamu el birliğiyle çalışıp, aynı hedefler doğrultusunda kitlenmeliyiz. Farklı sesler çıkmamalı, orkestrasyon çok iyi bir şekilde yapılmalı. Aynı hedefe gücümüzün yettiği kadar vurarak, sonucu almalıyız."

 

Tüzmen, ihracatta çok önemli bir girdi maliyeti olan lojistik maliyetlerinin, her bir ürünün satış fiyatında ortalama yüzde 20 civarında bir paya sahip olduğuna dikkati çekti. Tüzmen, Türk firmalarının çok küçük kâr marjlarıyla ihracat yaptıkları bir ortamda lojistik maliyetlerinin düşürülmesinin rekabet stratejisinin en önemli unsuru olduğunu kaydetti.

Tüzmen, 2006'da Türk ihraç ürünleri taşıyan yerli ve yabancı plakalı araçlara yurtdışına çıkarken bakanlar kurulunca belirlenmiş sınır kapılarında ÖTV'siz ve KDV'siz satış yapıldığını anımsattı. Ancak ihracat işlemi gümrük işleminin yapıldığı iç gümrük kapısından başlamış olmasına rağmen, gümrük kapısı ile sınır kapısı arasındaki mesafenin yüksek yurtiçi fiyatı ile satın alınmış akaryakıt kullanılarak gerçekleştirildiğine dikkati çeken Tüzmen, "İç bölgelerdeki ihracatçılar ve ihracat yaptığı güzergâhtaki sınır kapısına uzak olan ihracatçılar dezavantajlı duruma düşmektedir. Mesela Gaziantep'ten Almanya'ya ihracatta vergisiz akaryakıt ancak Kapıkule'den alınmak zorunda kalınmaktadır. Bu nedenle iç taşıma maliyetlerini düşürmek için bakanlar kurulunca belirlenecek iç gümrük kapılarında da vergisiz akaryakıt satışının sağlanması lazım. Bu konuda ilgili yerlere girişimlerimiz oldu" dedi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=106708&KTG_KOD=480