Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Muhasebe Alanında Çalışan Ve/Veya Bu Alanda Çalışmak İsteyen Arkadaşlara Öneriler… PDF Yazdır e-Posta
10 Ağustos 2019

Muhasebe mesleğine girmek isteyen ve/veya halihazırda bu alanda çalışan arkadaşlarım görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle belirtmek isterim ki bu iş sevemeden yapılacak bir iş değildir çünkü çok fazla özveri gerektiriyor bu işi severek yapıyor ve mesleğin hak ettiği saygınlığa gelmesini istiyorum bu sebeple bu alanda tespit ettiğim eksiklikleri giderilmesine katkı yapmak amacıyla bu çalışmayı yapmaya karar verdim ki her meslekte olduğu gibi bu mesleği de severek yapmazsanız gereken özveriyi göstermez ve başarılı olmazsınız.

İş görüşmelerinden edindiğim gözlemlerimle ve tecrübelerimle bu meslek ile ilgili vardığım izlenimlerim ve tavsiyelerim şu şekildedir. Muhtemelen burada yazdıklarımdan daha öncede duyduklarınız olabilir ama ben yine de bazılarını tekrar etmek istiyorum. Değerli arkadaşlar mesleğimiz genelde üniversite eğitimi sırasında hedeflenen bir meslek değildir. Bu sebeple mesleği ilgilendiren derslere sadece geçilmesi gereken ders olarak bakılmaktadır. Üniversite eğitimi sırasında öğrenciler okudukları alan ile ilgili yapabilecekleri meslekleri önyargısız biçimde araştırması, staj yapanlar bu dönemde meslekleri gözlemesi ve daha okul esnasında yapacağı işe karar vermesinin bilhassa bu meslek açısından bu işi daha erken yaşlarda hedeflemenin daha faydalı olacağı kanaatindeyim bu şekilde olduğunda mesleği ilgilendiren derslere geçilmesi gereken ders olarak bakılmayacak dersleri daha da severek öğrenmeniz sonucunu doğuracaktır ve diğer dersler ile etkileşim daha erken başlayacak temel daha sağlam olacaktır. Sonradan mali müşavir olmaya ve/veya bu mesleğe girilmeye karar verildiğinde ise ne olmaktadır? Eğer teorik bilgi az ise zayıf temel üzerine bina inşa edilmeye çalışılmakta ve bu iş usta-çırak ilişkisi ile öğrenilmeye çalışılmaktadır bu yanlış bir şey değildir ancak teori bilinmediğinde öğrenilenler yüzeysel kalmaktadır. Yaptığınız işin teorisini bilmezseniz neden yaptığınızı bilmez ve ezbere yaparsınız, sonuçlarından nelerin etkilediğini bilemez ve bütünü göremezsiniz. Bu durum aşılmaz bir durum değildir gereken özveriyi gösterirseniz ve gerçekten isterseniz bu açığınızı kapatabilirsiniz. Eğer mali müşavir olmak isterseniz zaten bu açığı kapatmak için uzun bir staj dönemi de vardır bu staj dönemini iyi değerlendirirseniz yine bu açığı çok rahat kapatabilirsiniz. Diğer gözlemlediğim bir konu ise bazı çalışanların bildiklerinin bu işin tamamı olduğunu sanmalarıdır en üzücülerinden biride budur farkında olmamak. Rehavete kapılmayın arkadaşlar bu meslekte ve her meslekte oldum denebilecek bir zaman yoktur her zaman öğrenilmesi gereken bir şeyler mutlaka vardır. İşimiz çok okumaktan geçiyor bunun için öncelikle mutlaka anlayarak hızlı okuma eğitimi alın kendinize zaman yaratın sürekli okumak ve öğrenmekten asla vazgeçmeyin. Bu arada sadece bunlarla uğraşıp asosyal biri olmayın olabildiğince sosyal olmaya çalışın bolca gezin eğlenin bulunduğunuz yerlerde fikirlerinizi paylaşın kendinize güvenin.

Tamamı İçin Tıklayınız 

Makaleyi Yazan, RAİF HÜSEYİN GÜREL

 

https://www.linkedin.com/posts/raif-h%C3%BCseyin-g%C3%BCrel-8068ab69_muhasebeoneriler1-ugcPost-6565241295961378816-rLl1