Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Konut kredisi alanlara tavsiye (26.09.08) PDF Yazdır e-Posta
26 Eylül 2008

Son günlerde en çok soru aldığımız konulardan biri bankaların sunduğu konut kredileriyle ilgili. Malumunuz son dönemde bankalar euro, dolar ve YTL cinsinden sundukları konut kredileri yelapzesine Japon Yeni ve İsviçre Frangı cinsinden kredi seçeneklerini de eklediler. Mevcut konjonktür ve geleceğe dönük beklentilerimizi göz önüne aldığımızda Japon Yeni ve İsviçre Frangı cinsinden konut kredilerinin en avantajlı seçenekler olacağını düşünmekteyiz. Tabii burada dikkat edilmesi gereken iki husus var. Birincisi, bu seçeneklerin sunabileceği avantajdan yararlanabilemek için kredinin vadesinin en az 3 tercihen 5 yıl olmasına dikkat edilmeli. İkincisi, döviz cinsinden alınan kredilerde kredinin konut kredisi olmasına özen gösterilmeli. Aksi halde döviz kredilerinde çok büyük risk oluşturan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinden muafiyet söz konusu değil. Dövize endeksli konut kredileri ise KKDF'den muafiyet sağlıyor.

Kur yeniden geriliyor
Global kredi piyasalarında devam eden kaosa rağmen kur yeniden 1.2320 seviyelerine kadar geriledi. ABD hükümetinin, finansal sistemdeki tıkanıklığı gidermek amacıyla uygulamaya koymak istediği 700 milyar dolarlık dev "kurtarma planı", yakın bir zamanda ABD Parlementosu'nda onaya sunulacak. Kurtarma planı vergi mükelleflerine çok büyük bir mali yük getirdiği için Parlemento onaylama konusunda isteksiz. Ancak kredi piyasalarındaki krizin giderek derinleşmekte olduğu da bir gerçek. ABD Parlementosu'nun isteksiz de olsa bu planı onaylamak zorunda kalacağını düşünüyoruz. Paketin onaylanması piyasalar tarafından ilk etapta olumlu algılanacaktır. Dolayısıyla 1.2320 düzeylerinde seyretmekte olan bankalararası ortalama kurun önce 1.2250'ye, bu bölgedeki destek te kırılırsa 1.21 düzeylerine kadar gerilemesi beklenmeli. Ancak piyasaların kurtarma planının onaylanmasına ilk başta verebileceği olumlu tepkinin geçici olacağını düşünmekteyiz. Dolayısıyla kurda yeniden yukarı doğru bir hareketlenme bekliyoruz. Tabii ki, Türkiye'nin "yüksek faiz cazibesi" yukarı yöndeki hareketlerin sınırlı kalmasını sağlayacaktır.

SON SÖZ

Devlet isterse, deveyi iğne deliğinden geçirir, istemezse deveyi han kapısından geçirmez...

 

http://www.takvim.com.tr/sahinoz.html