Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sanayi envanteri çalışması tamam, sıra yeni strateji var (27.09.08) PDF Yazdır e-Posta
27 Eylül 2008

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, sanayi envanteri çalışmasını tamamladı. Bakanlık yetkilileri, ilgili bakanlıklardan müsteşarların da katıldığı son bir toplantıyla 6 aydır çalışmalarını yürüttükleri envanteri bitirdiklerini kaydetti. Yetkililer, envanterde hizmetler sektörü de dahil 2 milyon 100 bin işletmenin ciro, kâr, istihdam, ihracat gibi başlıklar altında analizini yaptıklarını belirtti. Çalışmada, Türkiye'deki işletmelerin 2007 yılı cirosu 1.7 trilyon YTL, kârı 98 milyar YTL ve ortalama kârı ise yüzde 5.8 olarak belirlendi. Bakanlığın ekim ayı sonu tamamlanması beklenen sanayi stratejisi çalışmaları da hızlandı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile 100 kadar yerli ve yabancı ortaklı şirketin CEO'su, önceki gün (perşembe) İzmit-Kartepe'de bir araya geldi. Dün sona eren (cuma) "Global Rekabette Türkiye'nin Rolü" konulu arama konferansında, firmaların stratejiden beklentilerinin ne olduğu konuşuldu.

 

Yeni teşvik sistemi için envanter beklendi

Referans'ın sorularını yanıtlayan yetkililer, sanayi envanteri çalışmasını hizmetler sektörü ve ticareti de kapsayacak biçimde genişlettiklerini belirtirken "Türkiye'de 300 bine yakın sanayi işletmesi var. Biz 2 milyon 100 bin işletmenin bilgi sistemini oluşturduk" denildi. Yetkililer, firmaların incelenmesinde sermaye, özkaynak, ciro, kâr-zarar, borç, Ar-Ge, istihdam, ihracat-yurtiçi satış, enerji kullanımı, kapasite gibi tüm verilerin ortaya konduğunu vurguladı. Envanterin alt sektörler dahil 3400 sektörde il bazında tamamlandığını söyleyen yetkililer, "Örneğin Türkiye'de gıda sektöründe kaç işletme var? Bu işletmelerin il bazında durumu nedir? Gıdanın alt sektörlerinin ayrı ayrı durumu nedir? Kârlılığı en yüksek 5 sektör veya İstanbul'da en kârlı 5 sektör hangileri? Tüm bunlar ortaya çıkarıldı" dedi. Bu çalışma, yeni teşvik sistemi açısından da önem taşıyor. Hangi sektörlerde Türkiye'nin küresel oyuncu olacağının belirlenmesiyle teşvik sistemi bu veriler üzerine yapılandırılacak. Envanterin bakanlar kurulunda onaylanmasının ardından, sanayi stratejisi çıkarılacak.

 

Avrupa Birliği'nin (AB) ekonomik sınıflandırmalarda kullandığı "NACE" adlı kodlama sistemi, envanterdeki mevcut bilgilerin sürekli güncellenmesini sağlayacak. Buna ilişkin altyapı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kanalıyla kuruldu. Sistemde oda ve borsalar, her şirkete şirketin kendisine ait bir kod veriyor. Yeni şirketlerde bu işlem hemen kuruluş aşamasında sağlanırken mevcut firmalara ise kodları postalanıyor. Sistem sayesinde örneğin Türkiye'deki bir bardak üreticisi, AB'deki bardak üreticisiyle meslek dalında değil aynı kod altında birleşiyor. Böylelikle de uluslararası ortak bir dil oluşturuluyor.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=107139