Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest bölgelerde vergi indirimi şartı ihracatta oran düşecek (27.09.08) PDF Yazdır e-Posta
27 Eylül 2008

    Serbest bölgelerdeki Gelir Vergisi muafiyetinin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğin gerçekleşeceği tarihe kadar uzatılmasını sağlayan yasa tasarısının TBMM'nin açılmasıyla yasalaşması bekleniyor. Yasa tasarısında tepkilere neden olan Gelir Vergisi muafiyetinin yüzde 85 ihracat şartına bağlanması konusunda da ek bir önerge ile bu oranın yüzde 60-70 seviyesine çekileceği öngörülüyor. Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerek TBMM gündemine alınan "Serbest Bölgeler Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin tatmin edici bir yasa tasarısı olduğunu kaydetti.

 

    ESBAŞ tarafından önceki akşam basın mensupları için düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Kaya Tuncer, TBMM'nin gündemine alınan serbest bölgeler kanun tasarısının serbest bölgelerin gelişimini sağlayacağını ifade ederek "Yasa tasarısı Meclis'in açılmasını bekliyor. Meclis açıldıktan sonra görüşülecek 3'üncü yasa tasarısı. Kanun tasarısının yaşalaşması ile birlikte firmalar kaçıp gitmeyecek. İstihdam yaratacak doğrudan yabancı yatırımı artıracaktır. Serbest bölgelere bir canlılık getirecektir. Yasa tasarısı ile birlikte yatırım haciminde kısa vadede somut sonuçlar bekliyoruz. Yasanın çıkacağından umutluyuz" dedi.

    

    Baraj yüzde 60-70'e çekilecek

    Yasa tasarısında yer alan ve serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmaların tepkisine neden olan Gelir Vergisi muafiyetinin yüzde 85 ihracat şartına bağlanması konusuna da değinen Tuncer, bir önerge ile bu oranın düşürülmesinin gündemde olduğunu belirterek, "Gelir Vergisi muafiyeti için yüzde 60-70'lik bir şart getirilebilir" diye konuştu.

 

    Serbest bölgelerin 2004 yılında çıkarılan yasadan sonra yabancı yatırımcılar için avantajlı olmaktan çıktığını ifade eden Tuncer, bu yasa tasarısı ile kan kaybettiklerini belirtti.

 

    Tuncer, Ege Serbest Bölgesi'nde 14 bin 500 kişinin çalıştığını anlatarak 2004 yılında yapılan yasa değişikliğiyle bazı teşviklerin kaldırılması nedeniyle bu günler için hedeflenen 22 bin 500 kişilik rakama ulaşamadıklarına dikkat çekti. 2004 yasa değişikliği nedeniyle bölgeye olan ilginin azaldığını, bölgelerden ayrılan firmaların olduğunu ifade eden Tuncer, "Bizi mutlu eden ise bölgede 200 metrekare alanı bizden kiralayarak faaliyet gösteren firmaların bugün 10 bin metrekarelik kendi binalarında çalışmaları. Hugo Boss burayı çok sevdi ve yaklaşık 20 bin metrekare alanda başladığı faaliyetini bugün 50 bin metrekareye çıkardı" dedi.

    

    Yatırımcı konusunda seçiciyiz

    Tuncer, Ege Serbest Bölgesi'nde şu anda yatırım devam eden 10 firmanın bulunduğunu, bunların 8'inin bölgede faaliyet gösteren firmaların tesislerini büyütmek için yaptığı inşaatlar olduğunu kaydetti.

 

    Tuncer, "1-1,5 yıl içinde mevcut yatırımlara 2-3 firmanın daha eklenmesi ile birlikte yaklaşık 3500 kişiye iş imkânı sunulacak. Bölgenin kapasitesi en fazla 35 bin çalışanın barınabileceği büyüklükte. 10 yıllık süreçte yeni yatırımlarla 30-35 bin seviyesine ulaşmayı planlıyoruz" dedi.

 

    Yatırımcı konusunda seçici davrandıklarını söyleyen Tuncer, istenen yatırım alanın çalıştırılacak kişi sayısına göre çok büyük olması halinde yatırımcıyı başka bölgelere yönlendirdiklerini belirterek "IKEA bizim burada dağıtım merkezi kurmak istiyordu. Kaç kişi istihdam edeceklerini sorduk. Kabul etmedik ve biz de onları İstanbul'a yönlendirdik" dedi.

    

    Demirel'e DTO' de yeni görev

 

    İftar yemeğine katılan Serbest Bölgeler Genel Müdürü Mehmet Demirel ise geçen hafta imzalanan kararnameyle Türkiye'nin Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilciliği'ne atandığı bilgisini verdi. Burada Daimi Temsilci Yardımcısı olarak görev yapacağını söyleyen Demirel, Ramazan Bayramı'ndan sonra İsviçre'de yeni görevine başlayacağını ifade etti.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=107145&KTG_KOD=480