Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi reformuyla asgari ücret aylık 27 YTL artacak (27.09.08) PDF Yazdır e-Posta
27 Eylül 2008

Yeni Gelir Vergisi Taslağı ile gelir vergisi dilimleri 3'e iniyor. Asgari ücretin gelir vergisi dilimi de yüzde 15'ten yüzde 10'a düşüyor. Böylelikle asgari ücretli aylık 27 YTL fazla maaş alacak.

 

Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağıyla vergi tarifesi değişiyor. Taslakla gelir vergisinde dilim sayısı 4'ten 3'e inerken, asgari ücretlinin de tabi olduğu gelir vergisi diliminin oranı da yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülüyor. Taslak, taksicilerin de aralarında bulunduğu meslek grupları için 6 aylık asgari ücretten az olmamak kaydıyla her işkolu ve bölge için ayrı ayrı yıllık kazanç tespitini de öngörüyor. Ayrıca küçük esnafa 50 YTL harç ödeyerek edineceği esnaf belgesi karşılığında vergiden istisna tutuluyor.

 

Edinilen bilgiye göre, Gelir Vergisi Kanun Taslağı üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Taslağın bayramdan sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile yapılacak değerlendirmeler neticesinde son şeklini alması bekleniyor. 83 maddeden oluşan taslakla gelire yeni tanım getiriliyor. Buna göre gelir, "bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği girişim kazançları, ücretler, sermaye kazançları ve diğer kazançların safi tutarı" olarak tanımlanıyor. Yeni düzenlemede, ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarıyla arızi kazançlar, "girişim kazançları" adı altında toplanıyor.

 

Gelir vergisinde oran sayısı 4'den 3'e inecek. Halen yüzde 15, 20, 27 ve 35 olarak uygulanan oranlar da yüzde 10, 20 ve 25 olarak düzenlenecek. Dilimler de 7 bin 500 YTL, 20 bin YTL ve 40 bin YTL olarak sıralanacak. Buna göre, gelir vergisine tabi girişim kazançları ve ücretlere isabet eden vergi matrahının 7.500 YTL'ye kadar olan kısmından yüzde 10 gelir vergisi alınacak. 20 bin YTL'nin ilk 7.500 YTL'si için 750 YTL, fazlası için yüzde 20 vergi olacak. 40 bin YTL'nin 20 bin YTL'si 3.250 YTL, üstü yüzde 25 oranında vergilendirilecek. Son kararı indirime sıcak bakan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan verecek. Ancak oran indiriminin 2010 yılına kalabileceği belirtiliyor. Asgari ücretliden alınan yüzde 15'lik vergi de yüzde 10'a inecek. Böylelikle aylık 81.43 YTL'lik vergi aylık 54.29'a düşecek. Ve asgari ücretli 27 YTL fazla maaş alacak.

 

Taslakla kentsel rantların vergilendirilmesindeki 5 yıllık süre de 10 yıla çıkacak. Bu sürede birinci yıl rant gelirinin yüzde 90'u, ikinci yıl 80'i, üçüncü yıl 70'i, dördüncü yıl 60'ı, beşinci yıl 50'si, altıncı yıl 40'ı, yedinci yıl 30'u, sekizinci yıl 20'si, dokuzuncu yıl da 10'u vergiye tabi tutulacak.

 

Küçük esnaf vergiden muaf

Sporcular da serbest meslek erbabı sayılacak. Hakemlere yapılan ödemeler ise ücret olarak değerlendirilecek. Bir işyeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya tüketiciye iş yapan küçük sanat erbabının kazancı gelir vergisinden istisna olacak. Aynı şekilde evlerinde imal ettiklerini satanlar, gezici milli piyangocular da aynı kapsama girecek. İstisna kapsamındaki esnaf, her yıl ocakta vergi dairesine giderek, 50 YTL karşılığında istisnaya ilişkin küçük esnaf belgesini alacak.

 

Defter tutmak zorunda olup olmadıklarına bakılmaksızın, çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, hasılatları üzerinden vergi kesintisiyle vergilendirilecek. Defter tutmayan ve belge almayan çiftçilere ise destek verilmeyecek. Gerçek usulde vergilenip vergilendirilmediğine bakılmaksızın, yıllık alımları 100 bin YTL'yi veya yıllık satışları 140 bin YTL'yi aşan çiftçi niteliğini haiz gerçek kişiler, işletme hesabı esasına göre, bu hadlerin 2 katını aşanlar ise bilanço esasına göre defter tutacak.

 

Taksiciye asgari kazanç tespiti

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının yetkilendireceği 2 temsilciyle ilgili meslek odasından 2 temsilcinin katılımıyla oluşturulacak komisyonlar, bölgeler ve iş kolları itibarıyla asgari ücretin 6 aylık tutarından az olmamak üzere, basit usule tabi mükellefler için yıllık kazanç tutarı belirleyecek. Bu şekilde tespit edilecek safi kazanç tutarı, hiçbir bölge veya iş kolu için yıllık asgari ücretin 4 katını geçemeyecek.

 

Gayrimenkul sermaye iradı kalkacak ve yerine kiralama gelirleri gelecek. Konut olarak kiraya verilen taşınmazlardan bir takvim yılı içinde elde edilen kiralama gelirlerinin safi tutarının 2 bin 500 YTL'lik kısmı gelir vergisinden müstesna edilecek. İstisna tutarının üzerinde gelir elde edilip beyan edilmemesi ya da eksik beyan halinde, istisnadan yararlanılamayacak.

 

ULAŞTIRMAYA ORTALAMA EMSAL GELİYOR

Veraset yoluyla edinilenler hariç olmak üzere, herhangi bir suretle karşılıksız olarak edinilen paraların ve sair kıymetlerin 1.000 YTL'ye kadar olan kısmının yüzde 50'si, 1.001 ile 5.000 YTL arasındaki kısmın yüzde 60'ı, 5.001 YTL ve üzerindeki kısmının da yüzde 70'i hak sahibi yönünden, edinimin gerçekleştiği takvim yılında elde edilmiş kazanç sayılacak.

 

Özel inşaat işleri başkasının arsası üzerine taşınmaz inşa etme faaliyeti, taahhüt niteliği bulunsun ya da bulunmasın, ticari kazanç hükümlerine tabi olacak. Ulaştırma işlerinde matrah da dar mükellefiyete tabi olanların Türkiye ile yabancı memleketler arasında yaptıkları ulaştırma işlerinden elde edilen kazanç, hasılata ortalama emsal oranların uygulanması suretiyle hesaplanacak. Ortalama emsal oranı, Türkiye'de sürekli ya da geçici olarak çalışan bütün mükellefler için kara taşımacılığında yüzde 12, deniz taşımacılığında yüzde 15, hava taşımacılığında yüzde 5 olarak uygulanacak.

 

 

 

ASGARİ ÜCRET NASIL ARTACAK

 

Yüzde 15'lik dilim

Yüzde 10'luk dilim

Brüt Ücret

638.70 YTL

638.70 YTL

SSK Primi İşçi Hissesi

89.42 YTL

89.42 YTL

İşsizlik Sigortası Primi İşçi Hiss.

6.39 YTL

6.39 YTL

Gelir Vergisi Matrahı

542.89 YTL

542.89 YTL

Gelir Vergisi

81.43 YTL

54.29

Damga Vergisi

3.83 YTL

3.83

Kesintiler toplamı

181.07 YTL

153.93

Net Ücret

457.63 YTL

484.77

 

YENİ GELİR VERGİSİ TASLAĞI NE ÖNGÖRÜYOR

 

DİLİMLER 5 PUAN İNİYOR

Halen yüzde yüzde 15, 20, 27 ve 35 olarak uygulanan oranlar da yüzde 10, 20 ve 25 olarak düzenlenecek. Dilimler de 7 bin 500 YTL, 20 bin YTL ve 40 bin YTL olarak sıralanacak.

 

FUTBOLCU SERBEST MESLEK ERBABI

Sporcular da serbest meslek erbabı sayılacak. Hakemlere yapılan ödemeler ise ücret olarak değerlendirilecek.

 

KÜÇÜK ESNAFA VERGİ İSTİSNASI

Bir işyeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya tüketiciye iş yapmak kaydıyla, çilingir, boyacı, berber, fotoğrafçı gibi kimselerin kazancı gelir vergisinden istisna olacak.

 

ÇİFTÇİLERE KAZANÇ TESPİTİ

Çiftçi niteliğini haiz gerçek kişilerin elde ettikleri zirai kazançlar, hasılatları üzerinden vergi kesintisi yapılmak suretiyle vergilendirilecek.

 

BELGE ALMAK ZORUNLU OLACAK

Çiftçi kayıt sistemine kaydolmayan çiftçiler, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen avans, kredi, sübvansiyon, prim gibi ayni ve nakdi destek unsurlarından yararlanamayacak.

  

TAKSİCİLER İÇİN YILLIK KAZANÇ TESPİTİ

Komisyon, bölgeler ve iş kolları itibarıyla asgari ücretin 6 aylık tutarından az olmamak üzere, basit usule tabi mükellefler için yıllık kazanç tutarı belirleyecek.

 

KİRA GELİRLERİNDE VERGİ İSTİSNASI

Konut olarak kiraya verilen taşınmazlardan bir takvim yılı içinde elde edilen kiralama gelirlerinin safi tutarının 2 bin 500 YTL'lik kısmı gelir vergisinden müstesna edilecek.

 

 

KİMLER BASİT USULDE VERGİLENDİRİLECEK

* Kendi işinde bilfiil çalışan veya bulunanlar,

* İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedeli toplamı büyükşehir belediye sınırları içinde 4 bin YTL'yi, diğer yerlerde 3 bin YTL'yi aşmayanlar,

* Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olmayanlar,

* İlk madde ve yardımcı malzeme verilerek yaptırılan üretim veya imalatlar için ödenen hizmet bedelleri de dahil olmak üzere, satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanlar için yıllık alım tutarı 60 bin YTL'yi ya da yıllık satış tutarı 90 bin YTL'yi, bunların dışındaki işlerle uğraşanlar için gayri iş hasılatı 40 bin YTL'yi, söz konusu işlerin birlikte yapılması halinde ise yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamı 120 bin YTL'yi aşmayanlar.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=107114&KTG_KOD=133